artikel

Beste bartender Ben Lobos over experimenteren met left-overs en zijn favoriete cocktails

Café 876

Ben Lobos, bartender bij Dr. in Rotterdam, mag zich een jaar lang de beste bartender van Nederland noemen. Met zijn bijzondere cocktail Musk and Amber overtuigde hij de jury tijdens de World Class Competitie. Tijd voor een interview.

Beste bartender Ben Lobos over experimenteren met left-overs en zijn favoriete cocktails

Ben Lobos, hoe ben je het vak ingerold?
‘Mijn vader had zijn eigen restaurant in Edinburgh, The Tapas Tree. Hier leerde ik op een jonge leeftijd meer over smaken, zonder er natuurlijk bewust mee bezig te zijn. Toen ik wat ouder werd, ging ik in het restaurant aan de slag en haalde veel energie uit het contact met gasten. Door het werken in een bar komen al mijn interesses samen: het op hoog niveau bezig zijn met smaken en interactie met mensen.’

Wat is mooiste aan bartender zijn?
‘Moeilijke vraag. Mijn werk is zo veelzijdig, nooit saai en ik leer nog iedere dag. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn gasten veel uit te leggen, zodat hun kennis over drank toeneemt. Het is een feest als je iemand van een cocktail met whisky ziet genieten, terwijl de persoon in kwestie van tevoren vertelde totaal niet van whisky te houden. Als ze na het drinken van de cocktail ook nog eens zeggen dat het de beste cocktail was die ze ooit dronken, ja dat is fantastisch.’

'Ik weet al helemaal hoe mijn bar eruit moet komen te zien en welke cocktails op de kaart komen'

 

Hoe ben je op het idee gekomen voor jouw signature serve Musk and Amber?
‘Na afloop van een Bloody Mary event heb ik geëxperimenteerd met de cocktail left-overs en maakte hier een cordial (soort siroop) van. Vervolgens zocht ik naar andere duurzame ingrediënten, kruiden, spices, olie en zout waarmee ik een interessante en spannende cocktail op basis van Bullit Bourbon kon maken. Het doel was natuurlijk om indruk te maken op de jury en dat is gelukt

Wat je je favoriete cocktail en waarom?
‘Ik kan erg genieten van whisky highballs, veelzijdige cocktails met zoute, bittere, rokerige én frisse tonen. Een andere go-to is de Boulevardier, een simpele, heerlijke cocktail met bourbon, vermouth en campari. Maar dat gezegd hebbende – voor elke plek en tijd is wel een passende cocktail te bedenken.’

Recept Musk and Amber

– 60ml Bullit Bourbon
– 40ml Bloody Mary Spiced Cordial
– 20ml Purple Mustard Syrup
– 7,5ml Porcini Mushroom with Burnt lemon shrub
– 4 drops Naga Chili Bitters
– 2 dash Saline Solution

 

Interessante trends op cocktailgebied?
‘Ik ben minder bezig met cocktailtrends. Ik geniet echt van het werken in de barscene en het ontwikkelen van nieuwe technieken. Daarbij vind ik het leuk om bijzondere smaken te ontwikkelen en te kijken hoe ver we hier, als gemeenschap, in kunnen gaan.’

Wat voor dromen heb je voor de toekomst?
‘Zoals veel andere bartenders droom ik van een eigen bar, maar nu nog even niet hoor. Op het moment werk ik samen met een heel fijn team. Van hen leer ik iedere dag zoveel! Toch weet ik in mijn hoofd al helemaal hoe het eruit moet komen te zien en welke cocktails er op de kaart komen.’

Wie is jouw grote voorbeeld?
‘Altijd als ik naar Erik Lorincz  (red: lees hier het interview dat Misset Horeca met hem had) en Tim Philips – twee zwaargewichten uit de cocktailwereld- kijk, raak ik geïnspireerd. Ze hebben eigen zaken en al zoveel bereikt. Ik heb Tim mogen ontmoeten in Mexico en we zijn samen een paar dagen op pad geweest. Door zijn aanmoedigende woorden besloot ik om mee te doen aan de World Class competitie. Daar ben ik zo blij mee, want het is fantastisch om mee te doen. Persoonlijk haal ik ook veel inspiratie uit muziek, reizen, kunst en cultuur. Ik heb een opleiding gedaan tot illustrator en merk dat ik daar, ook in dit vak, veel aan heb gehad.’

Ben Lobos zal op 8 oktober 2018 tijdens de Bar Covent Berlin meestrijden met 50 bartenders uit de hele wereld strijden om de titel van World Class Bartender of the Year 2018 Worldwide. Ben Lobos werd op 2 juni bekroond tot Beste Nederlandse bartender.