artikel

Terras Top 100 2018 nr.1: ’t Gerecht, Heerenveen

Café 17368

Eén van de hoofdjuryleden vat samen wat de rest denkt, als ze ’t Gerecht in Heerenveen bezocht hebben. ‘Als hier ineens 300 mensen tegelijk voor de deur staan, raakt er niemand in paniek en wordt iedereen keurig geholpen.’ ’t Gerecht in Heerenveen maakt een verpletterende indruk.

Terras Top 100 2018 nr.1: ’t Gerecht, Heerenveen

Het woord ‘nee’ lijkt hier niet te bestaan, personeel krijgt de kans zich te ontwikkelen, binnen twaalf minuten staat standaard je gerecht op tafel en de ondernemers zijn enorm complementair aan elkaar. Oh ja, ze hebben óók nog eens een plaatje van een terras dat, dankzij ‘de grootste parasol ooit’, jaarrond droog en verwarmd is. En we zijn er nog niet: sinds kort heeft het voorvoegsel ‘grandcafé’ gezelschap gekregen van nog een titel: boutiquehotel.

Gedreven krachten

Geert Bosman, Luberto Agricola en Eric Kuindersma zijn de ondernemers achter het succes van ’t Gerecht in Heerenveen. Bosman, in 2016 nog verkozen tot Meest Markante Horecaondernemer in Friesland, is het gezicht naar buiten toe, de man van de pr en van het overleg met instanties als de gemeente. Agricola is ‘de man achter de schermen’ en Kuindersma van onder meer de cijfers en de dagelijkse operatie.

Maar, zoals ze terecht opmerken: ze doen het natuurlijk niet alleen. Allesbehalve. 130 medewerkers telt ’t Gerecht in Heerenveen, 50 daarvan zijn fulltimers. Samen zorgen zij voor de 270 plekken binnen en 260 buiten op het terras. Een terras dat zonder twijfel één van de blikvangers is van het ook al zo mooie, monumentale pand. Fraaie, glanzende tafels en comfortabele stoelen zijn zeven dagen in de week beschikbaar voor de gasten. En dat jaarrond, want de heaters zorgen indien nodig voor verwarming en de overkapping voor droogte.

Die enorme overkapping heeft een lang verhaal. De korte versie? Er mocht ‘geen spijker’ in de muur van het monumentale pand, aldus de gemeente. Daardoor kon de geplande markies niet opgehangen worden. ‘Mogen we dan wel een parasol plaatsen’, vroeg Bosman aan de ambtenaar. Dat mocht. Wat Bosman er niet bij vertelde, was dat in overleg met de leverancier een soort van dubbele markies was ontworpen die als gigantische parasol het hele terras aan de zijkant van het pand overkapt.

Focus op personeel bij ’t Gerecht Heerenveen

180618, Heerenveen: Misset Horeca, 't Gerecht, Heerenveen.

Vlnr: Eric Kuindersma, Geert Bosman en Luberto Agricola. Ondernemers achter ’t Gerecht Foto: Marcel van Hoorn.

Er valt meer over ’t Gerecht te vertellen dan de ruimte toelaat. Dus we geven nog even aandacht aan de sterren die de vakjury en de mystery visitors wisten te imponeren; het personeel. Stuk voor stuk lopen ze er keurig bij en doen kundig en snel hun werk. Bosman: ‘Tijdens de lunch is het zo dat je binnen twaalf minuten nadat je bent gaan zitten, je bestelling op tafel hebt.’

Maar het gaat verder dan dat. De medewerkers maken indruk. Niet alleen door hun frisse uitstraling en snelle service. Vakkundig klopt het plaatje hier in Heerenveen en de kennis is ook overduidelijk aanwezig. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het eigen e-learning-programma dat ’t Gerecht heeft. Maar het is niet alleen ‘droge’ leerstof dat de eigen mensen motiveert. Wat te denken van een bingokaart waarin personeel wordt aangemoedigd om van een bepaald product zoveel mogelijk te verkopen, zonder dat er ‘agressieve verkoop’ plaatsvindt.

Ook de keuken sluit naadloos aan bij het hoge niveau van deze zaak. Het begrip ‘totaalplaatje’ is door veelvuldig gebruik wat gedevalueerd. Maar we zouden geen beter woord weten voor deze topzaak.

Gemeenteplein 33
Gerechtheerenveen.nl

Bekijk hier de complete ranglijst Terras Top 100 2018

Wilt u in 2019 ook meedoen aan de Terras Top 100? Schrijf u dan hier in..

Leestips:

* In tien stappen meer omzet uit jouw horecaterras
* Terrasvergunning aanvragen: alles wat je moet weten
* De ideale gerechten voor op het horecaterras

 

Reageer op dit artikel