artikel

Terras Top 100 2018 nr.2: Kasteel TerWorm, Heerlen

Café 1796

De vijfde plek voor Kasteel TerWorm in 2017 blijkt geen toevalstreffer. Hier op het Zuid-Limburgse landgoed gaat het gewoon altijd goed. Geen gekke dingen, geen grote fluctuaties. Continuïteit is ook een kwaliteit en het is samen met de uitgebalanceerde gastvrijheid kenmerkend voor dit terras.

Terras Top 100 2018 nr.2: Kasteel TerWorm, Heerlen

Nee, het is niet bepaald een terras waar je even binnenwipt. Via de fraaie, lange oprijlaan komt de bezoeker uit bij een statig kasteel in een schilderachtige omgeving, inclusief slotgracht en veel groen. Dit schilderachtige landgoed is het domein van Kasteel TerWorm, eigendom van Annie en Freek van der Valk. Inderdaad, díé Van der Valk. Hier vinden we 40 hotelkamers, een gerenommeerd restaurant onder leiding van SVH Meesterchef Andy Brauers én aan de rand van de imposante slotgracht een terras dat zich kan meten met de top van het land. En de nummer 2 in de Terras Top 100 2018.

Kasteel TerWorm: mooi én goed

Het landgoed waarop het 14e-eeuwse kasteel zich bevindt, is al een aantal decennia in het bezit van de familie Van der Valk. Na een flinke restauratie is het restaurant opengegaan in 2000. Sinds 2007 zwaait Andy Brauers er de scepter als chef de cuisine. Samen met general manger Pascal Gulpen vormt hij het managementteam voor de eigenaren.
Het restaurant heeft 70 zitplaatsen binnen en een gelijk aantal buiten. Dat terras stond het afgelopen jaar al op plek 5 in deze lijst en stijgt nu dus nog drie plekken. Een prestatie van jewelste.

En uiteraardTerWorm Terras Top 100 2018 is de Terras Top 100 een lijst van de béste terrassen en niet de móóiste terrassen, maar toch willen we de sprookjesachtige omgeving – niet in de kitsche zin van het woord- niet onvermeld laten. Wie onder de kasteelpoort doorloopt en zich over de pittoreske binnenplaats richting de ingang van het restaurant begeeft, komt via een oude kasteeltrap beneden uit bij een terras waar overduidelijk aandacht aan is besteed. Ruim van opzet, een bewuste keuze voor het comfort van de gast. De tafels zijn mooi, de stoelen ook nog eens comfortabel. Indien nodig kan de overkapping voor droogte én warmte zorgen. Maar wie plaatsneemt, ziet niet alleen een fraai terras maar ook een prachtig gerestaureerd kasteel óf, als je de andere kant op kijkt, het groen van het landgoed en de slotgracht die het complete kasteel omringd.

Maar goed; zoals we al zeiden; ‘mooi’ is – komt ’ie – mooi meegenomen. Wij zijn hier voor het beste terras. En ook op dat niveau komt Kasteel TerWorm mee, zo bewijzen ze dit jaar opnieuw. Niet dat er veel veranderd is het afgelopen jaar. De grootste prestatie is wellicht de continuïteit die de zaak tentoonspreidt. En dat is natuurlijk ook een kwaliteit. TerWorm heeft in totaal zo’n 40 mensen op de loonlijst. Het kasteel werkt ook regelmatig met stagiaires en leerlingen. Die krijgen ieder telkens een medewerker toegewezen die hen begeleidt tot ze er klaar voor zijn. De betreffende begeleider dient dan aan te geven of zijn of haar leerling er klaar voor is. En dat werkt, getuige de tweede plek dit jaar en de vijfde plek vorig jaar.

Continuïteit loont in Terras Top 100 2018

Maar dan de beoordeling. Want opnieuw wist TerWorm hoge ogen te gooien bij zowel vakjury, mystery visitors én de hoofdjury. Als we de rapporten erop naslaan, zien we meteen dat het ze hier in Heerlen bekend zijn met het adagium ‘Je 190618, Heerlen: Misset Horeca, Kasteel TerWorm, Heerlen. Foto: Marcel van Hoorn.krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk’. Als de mystery visitors het terras oplopen, worden ze opgemerkt door een medewerkster die bezig is met het helpen van andere gasten. Het weerhoudt haar er niet van de nieuwe gasten met een glimlach welkom te heten en hen aan te bieden plaats te nemen. Ze sluit af met ‘Ik kom zo bij u’.

Het is exemplarisch voor hoe omgegaan wordt met de grote diversiteit aan gasten. Netjes en formeel, zonder dat het stijf of ongemakkelijk wordt, met hier en daar een kwinkslag. Het is een dunne lijn waarop gebalanceerd dient te worden in dit soort gevallen, maar dat is ‘een kunstje’ dat de mensen hier beheersen. Dat blijkt ook uit verdere opmerkingen in het rapport. ‘De medewerkster is erg vriendelijk en maakt nog een praatje en een grapje. Ze maakt een ontspannen indruk en zorgt ervoor dat alle gasten zich op hun gemak voelen.’

Het toont aan dat de vijfde plek in 2017 geen toevalstreffer was. Ook nu scoort TerWorm weer hoog. En nee, hier gebeuren geen gekke dingen. Te grote fluctuaties zijn niet goed voor een bedrijf, meent men hier. En precies die continuïteit wordt beloond.

Terworm 5
Terworm.nl

Bekijk hier de complete ranglijst Terras Top 100 2018

Wilt u in 2019 ook meedoen aan de Terras Top 100? Schrijf u dan hier in..

Leestips:

* In tien stappen meer omzet uit jouw horecaterras
* Terrasvergunning aanvragen: alles wat je moet weten
* De ideale gerechten voor op het horecaterras

 

Reageer op dit artikel