artikel

Winterterras van ’t Gerecht: vol gas

Café 1181

Terras Top 100 2018-winnaar ’t Gerecht in Heerenveen heeft niet alleen in de zomer een topterras. Ook op hun winterterras is het er dankzij afschermingen, overkappingen én verwarming goed toeven. ‘In plaats van slepen met die gasflessen, trek een leiding door. Die kosten heb je er zó uit.’

Winterterras van ’t Gerecht: vol gas

Aan het einde van het interview zegt Luberto Agricola: ‘Dit was ’t? Ik weet niet of we nu heel veel opzienbarends verteld hebben.’ Op bezoek bij ’t Gerecht in Heerenveen, dat Agricola runt met compagnons Eric Kuindersma en Geert Bosman, willen we weten hoe de winnaars van de Terras Top 100 hun terras vol krijgen buiten de zomer om. Het zit ’m volgens Kuindersma en Agricola (Bosman is tijdens het interview niet aanwezig) in heel basale en voor de hand liggende dingen. Ze lijken zich soms echter niet te realiseren dat wat zij als ‘heel normaal’ beschouwen, nog best een openbaring kan zijn voor andere ondernemers. Agricola: ‘Och ja, misschien is dat ook wel zo. Wij doen het hier natuurlijk al een langere tijd op een bepaalde manier, we staan er niet meer bij stil’, klinkt het nuchter op een manier waarop alleen Friezen dat kunnen zijn.

En dat terwijl het terras van enorm belang is voor ’t Gerecht. Er kunnen zo’n 200 gasten terecht en in de winter, als het terras aan de voorkant er niet staat, ongeveer de helft. Kuindersma: ‘In de zomer gebeurt er haast niks binnen en komt dus zo’n 95 procent van de omzet van het terras. In de winter verhuist al die omzet naar binnen, waar we zo’n 240 zitplaatsen hebben, maar hebben we – op drukke dagen – de overflow buiten tijdens lunch en diner. Daar kun je prima zitten dankzij de heaters en de zeilen die je uit de wind houden.’

Personeelstekort

't Gerecht

Luberto Agricola

De winst van de Terras Top 100 2018 heeft veel losgemaakt bij ’t Gerecht. Het zorgt ook voor veel meer drukte waardoor de ondernemers direct weer met de neus op het grootste probleem gedrukt werden dat momenteel in de horeca speelt: personeelstekort. ‘Dat is een enorm probleem’, erkent Luberto Agricola. ‘Daar moeten we echt aan trekken. Want vergis je niet, het is heel leuk om bij ons te werken, maar je moet wel flink aan de bak: 14.000 à 15.000 couverts in de maand gaan er hier wel doorheen aan lunch en diner.’

Het probleem zit ’m vooral aan de achterkant, erkent Agricola. ‘Aan de voorkant kun je -jonge- mensen goed en snel trainen in de manier waarop je wil dat ze werken. Maar in de keuken, dat is moeilijk. Er is gewoon een groot tekort, dus sollicitanten stellen -veel- eisen op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden, werkdruk en arbeidsduur. Dingen waar we ze gelukkig vaak wel in tegemoet kunnen komen.’ Op het terras is er dus voldoende personeel te vinden. Dat staat dan ook het hele jaar door uit.


Winst Terras Top 100

’t Gerecht wist dit jaar op de eerste plek van de Terras Top 100 te eindigen. Wat dat allemaal losmaakte, verbaast de ondernemers tot op de dag van vandaag. Luberto Agricola: ‘Op de maandag dat we wonnen, had ik ’s avonds al een interview op Radio 538 en de ochtend daarop was een verslaggever van hen al bij ons op het terras. Verder zijn zo’n beetje alle radiostations voorbijgekomen. Naast 538, ook Radio 2, QMusic, Veroncia… En natuurlijk ook de regionale media, van televisie tot kranten. Je wordt dan écht even geleefd.’ Ook de gasten horen van de prijs. Agricola: ‘We hadden voor de dag erop al extra mensen ingezet, maar de drukte die je voor je kiezen krijgt; ongelooflijk. Er is niet veel toerisme in Heerenveen, maar wat er dan komt, heeft over de winst gehoord en wil dan toch even naar dat terras kijken.’ Het leverde dagen op waarop 20 procent geplust werd ten opzichte van het jaar ervoor. ‘Natuurlijk hadden we dit jaar ook een fantastische zomer, maar de winst van de Terras Top 100 heeft zeker bijgedragen aan de omzetstijging.’


Eric Kuindersma: ‘Maar in de winter staat alleen het terras uit dat onder de grote overkapping staat, want dat kunnen we volledig afschermen.’ Het terras aan de zijkant van het historische pand is ruim honderd stoelen groot en wordt volledig overkapt door een overkapping van zo’n 21 meter lang. ‘Dankzij de plastic luifels die we naar beneden kunnen laten, zit je op het terras droog én uit de wind. Want je mag best voelen dat je buiten zit in de winter; je wil niet op de tocht zitten, dat is écht funest voor een terrasbeleving.’

Het personeel is een overduidelijk visitekaartje voor ’t Gerecht. De jury van de Terras Top 100 roemde de professionaliteit en de hartelijkheid bij ’t Gerecht. Met Blue C heeft de onderneming al een eigen trainingsprogramma, maar daarnaast zitten de compagnons zelf ook bovenop de gastvrijheid van hun medewerkers. Agricola: ‘Ik zeg ze wel eens met een kleine knipoog: stel je voor dat je hond overlijdt dan voel jij je even niet zo vrolijk. Maar die gast die speciaal naar ons toekomt, die kan er natuurlijk ook niks aan doen dat jouw hond dood is, dus die moet daar niks van merken.’

't Gerecht

Vuur en gas

Het zorgt ervoor dat ’t Gerecht jaarrond een populaire bestemming is. Agricola: ‘In de winter hebben we dus een half terras minder, maar zit het binnen vol. Dankzij de gasbranders, drie in totaal, en de heaters, acht in totaal, kunnen mensen ook op het zijterras gaan zitten dat volledig overdekt is en waar de plastic schermen naar beneden kunnen. Zo zitten mensen tijdens de Kerst bijvoorbeeld gewoon op ons terras te dineren.’ Kuindersma vult aan: ‘Dat is dan het terras, maar doordat we het zo goed afgesloten hebben, is het eigenlijk meer een serre.’

De warmte wordt in de koude perioden verzorgd door vuurhaardjes op het terras die op gas werken. Opvallend: de leidingen liggen niet onder het terras, maar erop, overkapt door een metalen drempel. Agricola: ‘Het staat op gemeentegrond en we mogen het daardoor niet opentrekken. Dus moeten we het -voorlopig- zo oplossen.’ De heaters bij ’t Gerecht worden gevoed door aardgas.

Agricola: ‘Ik zie dan vaak ondernemers met die torens sjouwen waar ze gasflessen op aansluiten… dat kost vaak honderden euro’s per week. Dan denk ik: leg nou een leiding aan en trek dat door. Die investering heb je er snel uit hoor.’ Bang dat ze op termijn van het aardgas afmoeten, in verband met de nationale discussie over Groningen, zijn ze niet. Kuindersma: ‘Nee, dan komt er wel weer aardgas uit Rusland, wij maken ons daar niet zoveel zorgen over.’

Het idee voor het vuur deed Agricola op bij Van Heeckeren op Ameland. ‘We waren op Ameland en daar zag ik diverse horecazaken, maar eentje, Van Heeckeren dus, die had vuur op z’n terras. Het zorgde ervoor dat onze keuze daarop viel: vuur trekt aan.’ Nadeel van gas is wel dat het kostbaar is. Agricola: ‘Ik denk dat we ruim een ton kwijt zijn op jaarbasis, alleen al aan het gas.’


Geen schoteltjes en geen plastic
Wat opvalt: de koffie krijg je bij ’t Gerecht in een mok geserveerd, zonder schoteltje dus, net zoals bij Van Heeckeren op Ameland. Kuindersma lachend: ‘Ja, inderdaad, een idee van koffieleverfancier DEAC. Doordat er geen schoteltje bij de koffie komt, worden melk, suiker en koekjes apart aangeboden. Kuindersma: ‘Dat levert veel op. Je kan meer mokken op een dienblad kwijt en het scheelt dat je al die schoteltjes niet hoeft af te wassen. Bovendien: het personeel biedt een koekje aan vanuit een trommel die ze altijd meenemen. Dan heb je ten eerste weer een contactmoment met de gast, ten tweede heb je niet al die voorverpakte koekjes in plastic, wat ook nog als voordeel oplevert dat die lege plasticjes niet continu over je terras waaien.’


Want ja, er zijn voordeligere manieren om het terras te verwarmen, maar ‘vuur trekt’, aldus Agricola. ‘Je moet ook niet kijken wat iets kost, maar wat iets oplevert.’ En het is de moeite waard, want het levert een vol terras op. Maar waar tot achter de komma te meten is wat het kost, is het lastiger te berekenen wat het oplevert. Kuindersma: ‘Ik ben zelf ‘van de cijfers’, maar zelfs ík hoef niet gemeten te hebben wat het ons oplevert. Ik zie dat ons terras vol zit, dan weet ik dat we het goed doen.’

Tweede winterterras

En dat vuur wakkert in de zomer net zoals in de winter. Kuindersma: ‘Nou, als het snikheet is natuurlijk niet, maar we zorgen ervoor dat het op de zomeravonden wel brandt.’ Agricola: ‘Dat flikkeren, die gloed dat is gezelligheid en dat trekt.’ Dan lachend: ‘We hebben ook deels rode ledverlichting. Mensen gaan zelfs daar zitten omdat ze denken dat het verwarmd is en zeggen dan: ‘Hé gezellig, en lekker warm.’

't Gerecht

Eric Kuindersma

Wat nog een aardige besparing oplevert qua gas zijn de sensoren die aangebracht zijn.Kuindersma: ‘Als er langer dan 30 seconden geen beweging rond de heaters is, dan gaan ze uit. Gaat er iemand zitten, dan gaan ze weer aan. Daarnaast trainen we ons personeel ook op alertheid. Als er niemand rond de haarden zit kan het vuur wat lager, maar zodra er gasten gaan zitten mag het vuur weer omhoog.’

De haardjes trekken in de winter met name rokers aan, merken de ondernemers. ‘Dat zijn toch de gezelligheidsmensen, die het vuur opzoeken’, vertelt Agricola. Kuindersma: ‘Maar we merken wel dat niet-rokers toch ook graag uit de rook maar wel bij een haard willen zitten, dus dat is een volgend project: een haardjeshoek voor niet-rokers.’

Uiteindelijk moet het terras dat nu aan de voorkant staat, ook in de winter te gebruiken zijn. Kuindersma: ‘Maar die grote overkapping aan de zijkant, die hebben we hier nog niet. Hier staan alleen losse parasols. Weliswaar groot, maar niet voldoende om lekker beschermd en beschut te zitten. Dat is sowieso een grotere uitdaging omdat dit terras aan een groot open plein staat, daar zit je sowieso meer in de wind.’

Het staat dus wel op het wensenlijstje om dat aan te passen. Kuindersma: ‘Ja, maar je moet goed inschatten wat een impact dat heeft. Als je daar ook zo’n grote overkapping van 21 meter zou plaatsen, verander je het complete aanzicht van de zaak. Daarbij is het een monumentaal pand en moeten we nog kijken of dat kan en mag. Maar goed, er moet altijd iets te wensen over blijven.’

Reageer op dit artikel