artikel

Café Top 100 2018 nr. 1: Huppel The Pub, Den Haag

Café 23658

Café Top 100 2018 nr. 1: Huppel The Pub, Den Haag

Het eigen smoelwerk, de onvergelijkbare warme sfeer, de pure hartelijkheid, het uitgebreide assortiment, de bewuste keuzes, de klinkende cijfers, het fijne personeel, de gezellige gasten, het uitgekiende beleid…hoe kan Huppel The Pub dit jaar in hemelsnaam níet op plek 1 staan?

De stad achter de duinen staat onder meer bekend om de ‘hopjes’ en de ‘humor’. Alliteratiefetisjisten kunnen hun hart ophalen als wij er ook nog eens ‘hartelijkheid’ aan toevoegen. Want als je dat toch ergens vindt, is dat hier in het Hofkwartier, midden in het centrum van Den Haag. Iedereen die een voet over de drempel zet, wordt gegroet. Ja, dat doen meer cafés, maar écht iedereen wordt oprecht en hartelijk begroet. Je weet dat je opgemerkt bent, maar ze vinden het hier oprecht leuk dat je er bent.

Een proces dat eigenaren Jeroen van Beek en Eline van Urk Dam 12 jaar geleden hebben ingezet en dat door de jaren heen vorm gekregen heeft. Eerst met een heel klein clubje, maar inmiddels zijn ze met z’n negenen – drie fulltimers – en zijn ze hard op zoek naar ‘nummer 10’. Mensen die net zo bezeten – in de goede zin van het woord – zijn als deze twee Haagse ondernemers.

Transformatie

Want als er één ding gezegd mag worden over De Huppel, dan is het wel dat hier niks half gedaan wordt. De gedachte achter dit café is kraakhelder: een typisch bruincafé, maar dan anno nu. Natuurlijk speelt pils een grote rol, maar bij de ‘Beste Whiskygelegenheid 2015’ vind je ook zo’n 150 soorten whisky en zo’n 60 speciaalbieren op tap. Eten doen ze hier niet aan, wel snacks. En denk dan niet aan ‘bruin fruit’ uit de frituur. Nee, mooie worsten, fijne kazen, lekkere balletjes… en alles weer van de ondernemers uit de buurt; van kaasboer tot slager.
En dat wordt gewaardeerd door de gasten.

Gastheer en -vrouw: Jeroen van Beek en Eline van Urk Dam / Open: 7 dagen / Type: café / Percentage omzet uit drank: 90 / fluitje €2,60; cola €2,30; koffie €2,30

Oude Molstraat 21, Den Haag
Dehuppel.nl

Kom hier op een willekeurige avond binnenlopen en het is óf gezellig druk, óf druk, óf heel druk. Maar altijd is er die sfeer die de laatste jaren zo gegroeid is. Een groei die door Jeroen en Eline overigens wel flink gestuurd wordt. Eerder zei Eline daar al eens over: ‘We zijn geen concept, maar we weten precies wat we willen en hoe we dat voor elkaar moeten krijgen.’ De Huppel ook een geoliede onderneming. De jury mocht – vertrouwelijk – de cijfers inzien en was onder de indruk. Hier wordt een goede boterham verdiend en de bedrijfsvoering is er eentje waar goed over wordt nagedacht.

Gerelateerde content

Gerelateerde content

Bediening op de vloer

Neem alleen al die ene persoon ‘extra’ op de vloer. Op de drukke avonden – donderdag, vrijdag en zaterdag – staan de bezoekers hier de hele zaak door, schouder aan schouder. Zie dan nog maar eens jezelf naar de bar te wurmen. Tachtig mensen op 60 vierkante meter. Daarom staan er op drukke avonden drie mensen achter de bar en één op de vloer. Die laatste is natuurlijk een extra kostenpost, maar heeft zich volgens de eigenaren binnen een uur terugverdiend.

Eline: ‘Als je net gezellig zit met z’n allen, of staat, en iemand moet weer bier gaan halen, dan kan de drukte wel eens een belemmering zijn om dat te gaan doen. Bovendien, als je veel drankjes moet halen, moet je twee keer lopen.’ Jeroen: ‘Nu hebben we gewoon iemand op de vloer lopen die dat voor jou doet, dan bestel je sneller nog een rondje. En dat komt heus niet dwingend over of zo. Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe je het doet.’ Naast de extra verkoop die het oplevert, heeft De Huppel meteen iemand op de vloer die een oogje in het zeil houdt, de toiletten kan bijhouden waar nodig en het glaswerk meeneemt.

Café Top 100-winnaars

Als de hoofdjury op maandag 1 oktober 2018 langskomt, is het duo gespannen, zo geven de ondernemers ook eerlijk toe. Het jaar ervoor waren ze tweede geworden, wat moeten ze nu in hemelsnaam nog doen? Geheel zoals het past in deze zaak wordt de jury ontvangen aan de ronde statafel. Terwijl het duo honderduit praat over hun zaak, draait alles op de achtergrond lekker door, genieten de gasten van een drankje in hun favoriete zaak en speelt een vinylplaat, meegenomen door gasten, op de platenspeler op de bar, zoals dat iedere maandag het geval is.Je zou denken dat Jeroen en Eline weten hoe het werkt, gezien hun tweede plek in 2017.

Eerste nummer één uit Zuid-Holland
De winst van Huppel The Pub is meteen ook een primeur voor de provincie Zuid-Holland. Sinds 1994 wordt de Café Top 100, eerst nog als Café van het Jaar, uitgebracht, en nog nooit was er sinds die tijd een winnaar uit Zuid-Holland. Zelf kwam Huppel The Pub de afgelopen editie nog heel dichtbij met een tweede plek, maar nu mag Zuid-Holland zich dus voegen bij de provincies met een Café Top 100-winnaar. Die lijst is overigens lang, alleen Flevoland ontbreekt vanaf nu nog.

Maar hun betrokkenheid kan niet duidelijker worden weergegeven als Eline aan één van de juryleden een Lowlander Poorter uitschenkt. ‘Ik vind ’m zelf ook erg lekker, die koffie- en chocoladesmaken.’ Als het bezoek afgelopen is, duikt de jury nog even Den Haag in om ergens na middernacht het hotelbed op te zoeken. Om 04.50 in de ochtend schrikt het jurylid wakker van de ping op zijn telefoon van een inkomend mailtje. Afzender? Eline: ‘Dat je niet kan slapen omdat de Poorter niet naar koffie en chocolade, maar naar drop en zoethout smaakt…pfffff’. Met een grote glimlach draait het jurylid zich nog eens om.

BEKIJK HIER DE GEHELE RANGLIJST 

 

Reageer op dit artikel