artikel

Café Top 100 2018 nr. 2: De Toren, Heeswijk-Dinther

Café 1812

Café Top 100 2018 nr. 2: De Toren, Heeswijk-Dinther

De Toren staat pas voor het derde jaar in de deze lijst. Aan half werk doen ze hier niet. Na twee zevende plekken is er nu het zilver voor het (eet)café. ‘Zo’n 6 jaar geleden hebben we bewust ingezet op eten, maar de barfunctie blijft belangrijk.’

Op plek 7 kwam De Toren binnen in 2016, om die notering een jaar later te consolideren. Altijd fijn als blijkt dat er geen ééndagsvlieg in de lijst staat. Maar dit jaar weten Jeroen en Mieke van den Broek en hun team die prestaties te overtreffen. Een welverdiende tweede plek. Zowel mystery visitors, vakjury áls hoofdjury waren meer dan enthousiast over het vakmanschap, de gastvrijheid en de kwaliteit die hier in Heeswijk-Dinther aangetroffen werd.

Sociaal betrokken

Met zo’n 8000 inwoners is Heeswijk-Dinther, onder de rook van Den Bosch, een kleine gemeenschap en niemand kan er dan ook om De Toren heen. Het bedrijf is alom aanwezig. Dat moet ook, vinden Jeroen en Mieke van den Broek. ‘Je moet gewoon sociaal betrokken zijn. Bij verenigingen, een jaarlijkse ijsbaan, sponsoring… maar we doen het ook graag’, aldus Jeroen. En dat werpt zijn vruchten af. Bij de overname van de zaak, 20 jaar geleden, stonden drie tot vijf partijen per jaar in de agenda, nu per week. Iedereen in de omgeving weet hen te vinden, van Den Bosch tot Veghel.

In 1997 nam het stel De Toren over en maakte er een ‘echt authentiek’ café van. Bruine stijl, biljart: wat je verwacht van een bruincafé. Zo’n 5 à 6 jaar geleden is de grote verandering ingezet. Eerder daarover schreef Misset Horeca al: de transformatie naar een eet- en borrelcafé pakte heel goed uit. Waar de doelgroep voorheen voornamelijk jong en mannelijk was, raakt de zaak nu in trek bij de hele bevolking van Heeswijk-Dinther en omliggende dorpen, van jong tot oud, man en vrouw. Sindsdien groeit de omzet ook flink, jaarlijks met meer dan 10 procent. In 2017 was dat zelfs 17 procent.

Gastheer en -vrouw Jeroen en Mieke van den Broek / Type: eetcafé / Open: 7 dagen / Percentage omzet uit drank: 60 / fluitje €2,20; cola €2,20; koffie €2,20

Torenstraat 12, Heeswijk-Dinther
De-toren.nl

Invloed van de Café Top 100

Dat komt deels ook door de noteringen in de Café Top 100, denken Jeroen en Mieke. Maar wie de rapportages van de juryleden leest, kan niet anders concluderen dan dat er hier horeca voor gevorderden bedreven wordt. Eerst komt – anoniem – de vakjury langs. ‘Een jongedame was binnen bezig, zag ons door de openslaande deuren aan komen lopen en begroette ons met een hartelijk en vriendelijk ‘Hallo, goedemiddag’.

Gerelateerde content

Gerelateerde content

Vanaf dat moment zou het bezoek als van een leien dakje gaan. Dan is het de beurt aan de mystery visitor, en als hij een pils bestelt, noteert hij: ‘De medewerkster zegt: Natuurlijk meneer! en komt even later terug met een perfect getapt pilsje dat ze op een viltje zet en zegt: ‘Laat smaken meneer.’ De medewerkster maakt oogcontact en heeft continu een lach om haar mond. Als ik mijn glas leeg hebt komt ze naar me toe en vraagt of ik nog iets wil drinken. Als ik aangeef dat ik niets meer hoef, blijft ze zeer vriendelijk: ‘Natuurlijk meneer, ik haal de rekening.’

Zo wil je ontvangen worden. Het zorgt ervoor dat ook de hoofdjury langskomt. Dit aangekondigde bezoek is ook weer prima voorbereid. Zodra de hoofdjury de bus uitstapt, wordt het gezelschap hartelijk en in onvervalst Brabants begroet door Jeroen en Mieke’s rechterhand, Jet van Gerwen. Jeroen en Mieke zelf maken uiteraard ook deel uit van het ontvangstcomité. Honderduit vertellen de ondernemers over de ontwikkelingen van De Toren in de afgelopen jaren; van een bruincafé met biljart naar een modern eetcafé, waar de bruine cafésfeer altijd belangrijk is gebleven.

Lees de reportage over de Toren

Lees de reportage over de Toren

Inmiddels werken er 12 fulltimers en 45 parttimers bij De Toren. Het absolute visitekaartje van het bedrijf, zoals de jury al gemerkt had.
Zoals eerder opgemerkt: het eten is steeds belangrijker geworden en zorgt voor zo’n 40 procent van de omzet van dit bedrijf. Jeroen: ‘Maar de barfunctie blijft belangrijk. De Toren moet wel een café zijn, we willen geen restaurant worden.’ De bruine sfeer, de mooie bar en de uitgebreide keuze aan bieren, waaronder een paar mooie uit de buurt zoals het Berne Abdijbier, tonen aan dat dit geen loze belofte is. De Toren in Heeswijk-Dinther is echter meer dan een café. Het is de nummer 2 van de Café Top 100 2018.

BEKIJK HIER DE GEHELE RANGLIJST 

Reageer op dit artikel