artikel

Café Top 100 2018 nr. 3: Roels Eten en Drinken, ‘s-Hertogenbosch

Café 1787

Café Top 100 2018 nr. 3: Roels Eten en Drinken, ‘s-Hertogenbosch

Roels Eten en Drinken maakte de afgelopen jaren telkens een kleine sprong naar boven in de lijst. Nu is er een reuzestap naar een welverdiende derde plek. Ondernemers en medewerkers weten alle jury’s te overtuigen. Roels is een flinke zaak, maar er heerst die fijne, warme sfeer waarin er voor iedereen een hartelijk en persoonlijk welkom is. ‘Ondanks de drukte is er alle tijd voor een gesprekje en een glimlach.’

Den Bosch is een fraaie stad waar het Bourgondische leven je vanuit alle hoeken en gaten tegemoet komt. Zeker in de Korte Putstraat. Diverse horecagelegenheden liggen dicht op en tegenover elkaar, het is hier niet al te breed. Dat draagt bij aan de sfeer. Maar dat doen de ondernemers zelf ook. Weer of geen weer; de tafeltjes zijn overal gedekt, lampjes en – indien nodig – verwarmingen zorgen voor een prettige uitstraling. En in die fijne ambiance treffen we alweer bijna 16 jaar lang, Roels aan. De zaak van gezworen vrienden Roel Immens en Roel Huesmann. De Roels.

Imperium

In de Korte Putstraat hebben de compagnons een klein imperium opgebouwd. Naast Roels, dat 16 jaar geleden hun eerste zaak was, hebben ze ook de twee naastgelegen zaken in bezit: Côte Bar Bistro (sinds 2017) en restaurant Zoetelief (sinds 2008). Hun vierde zaak, 1650, hebben ze het afgelopen jaar verkocht aan de compagnon met wie ze het ooit gestart zijn. Nu runt het duo dus drie zaken. Daarbij vullen de vrienden elkaar goed aan. Immens is degene met een koksachtergrond en zijn partner Huesmann is meer de man aan de voorkant, zo leggen ze uit.

Maar goed, Roels dus. Deze zaak was de eerste die Huesmann en Immens samen opstartten. Het duo is van kinds af aan al bevriend. ‘We kennen elkaar van de hockeyclub en de eerste bal die ik sloeg, sloeg ik naar hem’, aldus Roel Huesmann over zijn compagnon. Roels is een zaak waar gasten zeven dagen in de week terechtkunnen voor een hapje en een drankje. Van lunch en borrel tot diner en uitgaan. Zowel beneden als boven kan gegeten worden, zo’n 120 à 130 zitplaatsen en dan is er ook nog een terras met een kleine 40 stoelen buiten.

Gerelateerde content

Gerelateerde content

Ondanks de grootte van het pand is Roels nog wel écht een café, zo erkennen ze beiden ook. ‘Zoetelief is meer het restaurant, Côte een typisch Franse bar-bistro en Roels heeft meer dat typisch Nederlandse bruincafé-idee.’ Dat is deels ook terug te zien op de borrelkaart waar naast de bitterballen en de bittergarnituur ook de razendpopulaire ‘mini-frikadellen speciaal’ op staan. Inderdaad, mini-frikadellen, elk stukje met mayo, curry en uitjes. Maar ook de high beer is een leuke vondst uit de koker van Roels, evenals de zeer gewilde nachos. ‘Die maken we helemaal zelf’, aldus een trotse Immens.

Gastheren: Roel Huesmann en Roel Immens / Type: eetcafé / Open: 7 dagen / Percentage omzet uit drank: 40 / fluitje €2,90; cola €2,70; koffie €2,50

Korte Putstraat 6, ’s-Hertogenbosch
Roels.nu

Juryrapport

De derde plek die dit jaar binnengesleept is, mag met het hele team gevierd worden. Natuurlijk, het zijn de ondernemers die de basis leggen en eindverantwoordelijk zijn. Maar op het moment dat de vakjury, anoniem, langskomt, zijn het de medewerkers die het moeten uitvoeren. En dat ging bijzonder goed, zo lezen we terug.

‘Een mooi verzorgd café, zowel binnen als buiten’, lezen we als enthousiast begin. ‘Door de medewerkster, goed verzorgd en netjes gekleed, worden we met een vriendelijke glimlach en een ‘Goedemiddag, wat kan ik voor u inschenken?’ uitermate correct te woord gestaan. En op Café Top 100 Roelsdeze woensdag namiddag is het – uiteraard – druk. Het weerhoudt de medewerkster van dienst er echter niet van de jury continu van haar aandacht te voorzien, zonder dat het gehaast overkomt. ‘De medewerkster vroeg netjes of alles naar wens is geweest en maakte nog een praatje. Ook gezien de drukte nam ze toch wel tijd om even een vriendelijk woordje te doen.’

Ook de mystery visitor die ronde twee voor zijn rekening neemt, treft een bijzonder vriendelijke medewerkster. ‘Ze neemt heel vriendelijk en correct de bestelling op en vroeg ook of ik eventueel wat wilde eten. Het hapje kon exact op mijn wensen worden afgestemd, zodat ik niet een al te grote portie hoefde te bestellen.’En ook de hoofdjury is overtuigd na het uitgebreide gesprek met ‘de Roels’. De bevlogenheid, de mooie cijfers, de ondernemersgeest en het enthousiasme dat beide compagnons aan de dag leggen, is indrukwekkend. En dat in een zaak, die ondanks de grootte, gezegend is met de ziel van een fraai, café. Chapeau!

BEKIJK HIER DE GEHELE RANGLIJST