artikel

Inspiratie om gasten warm te houden op het winterterras

Café 623

Met comfortabel terrasmeubilair, windschermen, terrasoverkappingen, terrasverwarmers en vuur kun je gasten het hele jaar een warme belevenis bieden. Het is niet alleen behaaglijk voor de gasten die al op het terras zitten, het trekt ook passanten.

Inspiratie om gasten warm te houden op het winterterras

In Nederlanders willen we eigenlijk het hele jaar buiten kunnen zitten. Gelukkig kan dat op steeds meer plekken. Voor horecaondernemers liggen hier kansen. Ondernemer Harold van Workum haalt 80 procent van zijn totale omzet uit het terras. Bij drie van de vier bedrijven die hij op Ameland bezit, gaan de gasbranders en terrasheaters aan zodra het betrekt of donker wordt. Het trekt gasten aan als een magneet. Ook Luberto Agricola en Eric Kuindersma van ’t Gerecht in Heerenveen hebben nog wel wat tips voor het winterterras. De Terras Top 100 2018-winnaar heeft niet alleen in de zomer een topterras. In het najaar wordt het een winterterras. Dankzij schermen, overkappingen én verwarming goed toeven. Zo zitten mensen tijdens de Kerst er gewoon op het terras te dineren.

Weerbestendige zonwering

Orchestra Max doek van Dickson.

Steeds meer producten worden aangepast aan het winterse weer. Het multifunctionele doek Orchestra Max bijvoorbeeld is specifiek ontwikkeld voor professioneel gebruik door horeca. Met 12 variaties zet Orchestra Max in op effen doeken in sprekende kleuren als pink en denim of elegante eenvoud met strepen.

Dickson ontwikkelde de speciale Permaclean-behandeling op basis van nanomoleculen, die het doek een buitengewone glans geeft. Vuil of waterdruppels hechten zich niet, dus even afspoelen met water en het doek is weer zo goed als nieuw.

Het doek is aan één kant voorzien van een schimmelwerende en uv-bestendige coating op basis van acrylhars. Daardoor is Orchestra Max waterafstotend en zorgt zo het hele jaar lang voor meer terrasplezier, zelfs als het regent.

Winterse menukaart

En een aantrekkelijke winterkaart mag natuurlijk niet ontbreken daarop met warme dranken en winterse terrasgerechten zoals soep, stamppotjes, snacks gevuld met snert, stoofvlees of zuurkool.

Ideel van het winterterras: Boeuf Bourguignon: rundvlees in een rode wijnsaus met een garnituur van zilverui, champignon en spekreepjes. (Neven Food)

Wintersnacks

Het bruine fruit, oftwel het bittergarnituur staat hoog op de hardlopers van het terras, ook in de winter. De naam zegt het al: een hapje dat van oudsher bij bittere drankjes als jenever en bier werd geserveerd. Bij borrelen hoort een hartig hapje. Gefrituurde snacks zoals bitterballen, vlammetjes en mini-loempia’s zijn geliefd terraseten. Naast gemengde schalen met snacks is en blijft het schaaltje bitterballen (met mosterd) favoriet. De hotdog is bezig met een enorme opmars. De tijd van het ‘broodje worst’ is echt voorbij. Geen traditionele variant met ketchup en mosterd meer, maar culinaire verrassingen met onderscheidende toppings.Snacks zijn altijd populair, dus ook op het winterterras. Van Geloven en Schrobbelèr, van de gelijknamige kruidenlikeur, hebben de Schrobbelèr bitterbal ontwikkeld. Deze bitterbal is gemaakt op basis van de kenmerkende Schrobbelèr ‘kruiden’ en is goed te combineren met een glaasje Schrobbelèr. Ideaal voor op het winterterras. De bitterballen zijn exclusief voor de foodservicemarkt en verpakt per 48 stuks van 30 gram per bitterbal, te bereiden in de frituur.

Bijzondere broodjes

Nog een terrastopper is het broodje, in al zijn verschijningsvormen. Gezond, met kaas, worst, saté, als hotdog, als club sandwich of als tosti. Bijzonder is het viirbrood, een biologisch rond, gevuld en gegrild desembroodje, dicht aan de randen en bovenop een ingebrand logo. Met een speciaal voor Vuurbrood ontwikkelde contactgrill, kan het merk nu ook in de horeca worden geïntroduceerd. Vuurbrood is een afgesloten broodje. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de binnenkant met bijzondere recepten te vullen. Vier varianten zijn verkrijgbaar: Kaas (Shropshire), noten & vruchten, Pekingeend, Marokkaans gekruid lamsgehakt en Chocolade, geroosterde noten & gedroogde vruchten. Ondertussen worden er nieuwe recepten ontwikkeld. Alle varianten hebben een eigen logo. Vuurbrood wordt diepgevroren aangeleverd en is per stuk verpakt in dozen van 24 stuks per smaak.

Gasten willen comfort

Als het gaat over de inrichting van het terras, gaan gasten in de winter nog meer voor warmte en comfort. Satelliet: ‘Niet vreemd dat het interieur en het terras conceptmatig steeds meer op elkaar worden afgestemd.

Satelliet wil gasten het hele jaar aangenaam verrassen.

Een ‘seamless experience’ waarmee je de gast gedurende het jaar zowel binnen als buiten aangenaam kunt verrassen.’ Materiaalkeuzes en kleurstelling worden op elkaar aangepast, waarbij de optische verschillen tussen binnen- en buitenmeubilair steeds verder vervagen.

Rotanlook en draadstaal, met of zonder kussen, je komt het zowel op terras als binnen tegen. ‘Thematisch gezien kun je voor een sfeervol winterterras vanuit deze basis een aantal smaakvolle en decoratieve elementen toevoegen zoals een open haard, warme dekens en een dampende ketel glühwein. Als je er tevens voor zorgt dat de functionele zaken, zoals een aangename terrasverwarming goed zijn ingevuld, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een succesvol winterterras’, aldus Satelliet.

Winterbestendig meubilair

De meeste leveranciers van terrasmeubelen, hebben ook winterbestendig meubilair in het assortiment. De horeca terrasstoelen van Kaja Interieurs zorgen voor een mooie uitstraling van het (winter) terras. De stoelen en bijbehorende tafels zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Er zijn stevige, comfortabele stoelen, maar ook lichte stoelen die eenvoudig te verplaatsen zijn, zodat het terras snel op en af gebouwd kan worden. De stoelen zijn verkrijgbaar in oneindig veel kleuren.

C’est bon chez Léon in hartje Naaldwijk (Project van Kaja)

Jaarrond terras

Bij Oesterproeverij Pekaar realiseerde Homint een terras dat de seizoenen trotseert. De flexibele overkapping zorgt in de zomer voor schaduw en in de winter voor beschutting. De knapperende vuurkorf, de warme bondjes en de terrasverwarming zorgen voor instant sfeer. Homint heeft geadviseerd het terras uit te breiden met een vlonder, waardoor nog meer gasten van deze unieke plek – bovenop de oesterput – kunnen genieten.

Het terras van Oesterproeverij Pekaar.

Terrasverwarming

terrasverwarmers

Dankzij de elektrische infrarood warmtestraler van VN-Plu wordt het door één druk op de knop vrijwel meteen behaaglijk warm.

Als het gaat om terrasverwarming voor de horeca zijn er meerdere manieren. De bekendste verwarmer is de ‘paddenstoel’-heater waarop een butaan- of propaangasfles aangesloten wordt. Dit is een erg prijzige oplossing – de kosten lopen al snel op tot circa €4,30 per uur – en er bestaat een kans op omvallen.

In beide categorieën bestaan heaters met diverse wattages. Op die manier is er altijd een terrasverwarmer die past bij de grootte van het terras. Voor een klein terras is het interessanter om te kiezen voor een elektrische heater.

Portable heater van Heatstrip.

Bij een groot aantal vierkante meters is een heater op gas de slimste keuze. Het wattage is namelijk groter en de straling krachtiger, waardoor de verwarmingselementen een groter bereik hebben. Heaters op elektriciteit hebben een vermogen van 1500 tot 3000 watt. Terrasverwarmers op gas gaan van 4 tot 11 kW.

terrasverwarmers

Patio Terrasheater Roestvrij Staal van Sunred (Benegas).

Naast de manier van aansluiten, is de locatie van de heater belangrijk. Zo is het mogelijk om de verwarmingselementen aan de gevel te bevestigen of aan de parasol of overkapping vast te maken. Ook over de manier van bedienen, moet van tevoren goed worden nagedacht.

De keuze bestaat uit handmatige bediening, volautomatisch met afstandsbediening en eventuele hoog-/laagstand of een schakelkast achter de bar.

Trends terrasverwarming

Een opvallende trend is dat de vraag naar grotere stralers toeneemt. Met grotere stralers worden niet alleen de eerste rij met tafels verwarmd, maar het volledige terras. Ook worden de zijkanten van het terras steeds vaker afgesloten, waardoor de wind geen kans meer heeft om gasten weg te jagen.

Daarnaast is er vraag naar designoplossingen, zo is het inmiddels mogelijk om geluidsboxen met verwarmingselementen te installeren. Ook zijn er (design)heaters die bijna geen licht meer geven, maar een subtiel en zachtgloeiend element hebben.

En in navolging van het terugdringen van het gasverbruik is de vraag naar elektrische apparaten groter. Zeker in combinatie met zonnepanelen is het een gewilde variant van terrasverwarming.

Terrasverwarming van Schwank.

 

Sfeerverhogers

Sfeerverlichting mag natuurlijk ook niet ontbreken op het winterterras.  De Stringlight van Floris Schoonderbeek (Weltevree) is een prikkabel met acht mondgeblazen kapjes in zes verschillende kleuren. De glazen kapjes zijn zeer sterk en van hoge kwaliteit, wat de verlichting geschikt maakt voor zowel binnen als buiten.

Mondgeblazen kapjes kleuren het terras (Weltevree.nl)

Burning Barrel

Een manier om je terras plaatselijk te verwarmen en de sfeer te verhogen is via de terrashaard. De BurningBarrel is een terrashaard, gemaakt van 2 en 3 mm plaatstaal, die stabiel staan op een solide driepootonderstel. De uitneembare vuurkorf kan na het stoken (na afkoeling) worden geleegd. In de bodem zit een sparing met een afdekklepje waarlangs de laatste asresten makkelijk onderlangs kunnen worden uitgeveegd. Door de hoge schoorsteen is er weinig last van rook. De haarden zijn verkrijgbaar in een groot of klein model en in gelakt staal, gelakt rvs en ongelakt Cortenstaal met een stoer roestig uiterlijk.

Relight Houder Outdoor van Bolsius.

Ook een echte sfeerverhoger is de Relight Houder Outdoor van Bolsius. De houder is stabiel en weerbestendig en dus geschikt voor op het terras tijdens de wintermaanden. De houder heeft een betonnen voet en een onbreekbare transparante top gemaakt van polycarbonaat. De top is brand- en vaatwasserbestendig en breekt niet wanneer hij valt. Relight refill kaarsen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar zodat elk gewenste sfeer op het terras gecreëerd kan worden.

Verwarmde kussens

In navolging van de verwarmde zitkussens van Stoov introduceert het bedrijf nu ook een verwarmde zitting met zit-en rugverwarming voor de horeca: Big Hug. Deze verwarmde overlay is voorzien van infrarode zit- en rugverwarming. Met z’n oversized maatvoering (26 x 135 cm)
past-ie moeiteloos over elke terrasstoel, fauteuil, bank, strandstoel of loungeset. De verwarmde overlay heeft een ingebouwde accupack die je tot 3 uur warmhoudt. De optionele upgrade van de accupack naar 4000 mAh houdt de gast tot wel 6 uur warm. Als dat nog niet voldoende voor je is, plug je de oplader in. Via het Stoov-label dat aan de overlay zit, stel je zelf de warmte in. Vergeten uit te zetten? De Big Hug schakelt na 30 minuten een warmtestand terug. Verkrijgbaar in drie kleuren en gemaakt van zachte, 100 procent recyclebare wolstof.

Ook Horecakussens.nl presenteert verschillende kussens met de sit & heat-techniek, waaronder terrasstoel-, zit- en loungekussens. In de op maat gemaakte kussens zit een sensor die de verwarming inschakelt zodra een gast gaat zitten. Wanneer de gast de zitplaats verlaat, gaat de verwarming na twee minuten automatisch uit. Per verwarmde zitplaats is er een bedieningsknop, de gast kan zelf de warmte instellen, hoger, lager of uit. Verwarming werkt door middel van een batterij of netstroom.

Abonnement op verwarmde kussens

Sit & Heat, bekend van energiezuinige terrasverwarming in de vorm van een warmtekussens, biedt nu ook warmte-abonnementen aan. Wanneer gasten op de kussens zitten, isoleren ze de warmte. Dit bespaart energie en zorgt voor meer comfort. De kussens verwarmen namelijk de torso van de gebruikers. In dit gedeelte van het lichaam zitten de organen en hierdoor ervaren gebruikers een algeheel warmtegevoel. Sit & Heat gaat alleen aan wanneer een gast gaat zitten. Verlaat de gast de zitplaats dan gaat het automatisch uit. De warmte-abonnementen zijn al mogelijk vanaf 3 maanden en eenvoudig samen te stellen. Warme kussens op het terras vanaf €0,33 per dag.

Dranken voor op het winterterras

Koffie is nog steeds de meest gedronken drank op het terras. Als je varianten van koffie op de kaart zet, zijn gasten geneigd die te kiezen. De Espresso Martini bijvoorbeeld, op basis van wodka, verse espresso, koffielikeur en suiker, gemixt tot een bitterzoet, romig drankje met een stevige kick dankzij de verse Buscaglione-espresso.

Ingrediënten
* 25 ml wodka
* 25 ml koffielikeur
* 25 ml Buscaglione espresso
* 10 ml Monin Tonka bean of gewoon suikersiroop
* glas Libbey 1924 coupe
* koffiebonen voor garnering
* crushed ijs

Bereiding: Shake de wodka, koffielikeur, suiker-siroop/Monin en de vers gezette espresso met veel crushed ijs in een shaker. Schenk door een fijne zeef in een gekoelde martinicoupe. Garneer met drie koffiebonen van Buscaglione.

Variaties op thee

Chai Latte

De Chai Latte is een ideale warmhouder voor op het terras. De basis van dit Indiase najaarsdrankje bestaat uit thee gecombineerd met kruiden en specerijen zoals kaneel, abrikoos of gember. Teastreet biedt verschillende chai thee blends aan op basis van zwarte, groene, rooibos of kruidenthee.

Recept: Kies een chai thee. Laat 1 maatlepel (perfect teaspoon) chai thee trekken in 125 ml kokend water. Schenk 125 ml (opgeklopte) warme melk bij de chai. Voeg eventueel een beetje honing toe en de chai-latte is klaar.

 

Reageer op dit artikel