artikel

Pulitzer’s Bar: 4 cocktails in de geest van Hemingway

Café 192

Andrei Talapanescu ontwikkelde samen met zijn team van Pulitzer’s Bar een Hemingway Menu. Twaalf cocktails geïnspireerd op het leven en de reizen van de schrijver. ‘Ik weet dat we daarmee niet de eerste zijn, maar ik denk dat we ons goed onderscheiden door de manier waarop we dit doen.’

Pulitzer’s Bar: 4 cocktails in de geest van Hemingway
Andrei Talapanescu, head bartender van Pulitzer's Bar Amsterdam.

De geboren Roemeen Andrei Talapanescu (29), head bartender van Pulitzer’s Bar, verhuisde in 2010 naar Amsterdam. Daar deed hij 4 jaar lang ervaring op bij House of Bols. In de tussentijd was hij ook betrokken bij start-ups als The New Rose’s Cantina en ABE Club. Talapanescu was ook head bartender bij de gerenomeerde cocktailbar Feijoa in de hoofdstad. Maar nu dus alweer drie jaar aan het hoofd van de bar van het gelijknamige hotel aan de Keizersgracht in de hoofdstad, waar hij cocktails shaket en menu’s samenstelt.

Hemingway Pulitzer’s style

In september van dit jaar introduceerde Talapanescu en zijn team het Hemingway Menu, twaalf cocktails geïnspireerd op het leven van de schrijver. Met een grote glimlach tackelt de Roemeen de vooroordelen: ‘Ja, ik weet het: Hemingway is al vaak genoeg gebruikt door cocktailbars en in diverse menu’s. Maar ik denk dat wij er nog wel mee wegkomen.’ Met een knipoog: ‘Amsterdam is vergevingsgezind’, dan

serieus: ‘En daarnaast doen wij het ook écht op onze manier. De cocktails zijn niet zo zeer op zijn verhalen of karakters in zijn boeken, maar meer geïnspireerd op de man zelf en de plekken die hij bezocht.’

Gerelateerde content

Gerelateerde content

Het menu blijft een jaar staan, vertelt Talapanescu. ‘Ja, zolang is het ook wel nodig. Want tegen de tijd dat de mensen er bekend mee zijn en vervolgens een keertje langskomen, dan moet het er nauturlijk nog wel zijn. Het werkte ook goed met ons vorige menu, geïnspireerd op Gatsby.’ Hemingway is het tweede menu dat Talapanescu in de Pulitzer’s Bar introduceert. ‘Dat bevalt me goed. Want voorheen hadden we hele goede cocktails, maar die hadden geen onderlinge connectie. Nu hebben we toch een heel verhaal te vertellen, ik vind dat belangrijk.’

Voor Misset Horeca bereidt Talapanescu vier cocktails. Drie daarvan zijn van het nieuwe Hemingway Menu, en eentje, de Amsterdam Martini, is een klassieker van de bar zelf.


Silver Medal

Talapanescu: ‘Deze cocktail is geïnspireerd op Hemingway’s Eerste Wereld Oorlog-periode, waarin hij vocht in Italië. Vandaar dat dit drankje ook veel Italiaanse kenmerken heeft. En de naam verwijst naar de onderscheiding die de schrijver kreeg voor zijn verdiensten
tijdens de oorlog.’

Cocktail Silver Medal van Andrei Talapanescu Head Bartender Pulitzer’s Bar

Ingrediënten
• 35 ml Cocchi Americano
• 35 ml Lillet Blanc
• 10 ml Kina L’avion D’or
• 50 ml Tonic
• 50 ml Soda

Bereidingswijze
Meet af en schenk alle ingrediënten in een lang glas. Voeg ijsblokjes toe en roer zachtjes door. Garneer met een lang stuk wortel. De wortel wordt in een vacuümzak bewaard met droge vermouth.


Jackie Rose

Talapanescu: ‘Pink citrus is een limoen en hibiscusthee die ik versterk met citroen- en appelzuur. De textuur pas ik vervolgens nog wat aan met behulp van agavesiroop. De ‘Home made grenadine’ kan gemaakt worden van granaatappelsap en suiker.’

Cocktail Jackie Rose van Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar

Ingrediënten
• 50 ml Apple Infused Bulleit Rye
• 25 ml Pink Citrus
• 15 ml Home made grenadine

Bereidingswijze
Shake alle ingrediënten met ijs en giet ze vervolgens door een strainer in een koud Martine-glas. Garneer met appelbloesem.


Cuba Libre Fizz

Talapanescu: ‘De ‘Natural Cola Syrup’ bestaat uit 13 verschillende ingrediënten, waaronder zest en sap van limoenen, citroenen en sinaasappels, lavendel, nootmuskaat, kaneel, korianderzaden, muscovado-suiker, demerara-suiker, gum Arabic en vanille-extract.’

Cocktails van Andrei Talapanescu Head Bartender Pulitzer’s Bar

Ingrediënten
• 30 ml William George Rum
• 30 ml Union 55 Rum
• 20 ml Lime Juice
• 20 ml Natural Cola Syrup
• 10 ml Chickpea Water (Aquafaba )
• Top-up Soda

Bereidingswijze
Schenk alle ingrediënten in een shaker, voeg één ijsblok toe en shake een paar seconden. Voeg vervolgens meer ijs toe en shake opnieuw.
Schenk het met een strainer in een champagneglas en top up met soda. Garneer een mix van gedroogd wakame zeewier en zwart lavazout.

Amsterdam Martini

Talapanescu: ‘Niet van het Hemingway Menu, maar een klassieker van onze kaart. Met een Amsterdams uitje óf een zilveruitje. Salted Absinth is gewoon absinth, verdund met 20% zoutoplossing.’

Cocktails van Andrei Talapanescu Head Bartender Pulitzer’s Bar

Ingrediënten
• 40 ml Ketel One vodka
• 20 ml Hermit gin
• 10 ml Spector Vermouth
• 1 dash Salted Absinth

Bereidingswijze
Schenk alle ingrediënten in een glas, voeg ijs toe en roer tot het geheel -2 graden bereikt. Gebruik thermometers om te roeren, zo weet je precies wanneer het drankje perfect op temperatuur is. Daarna het geheel via een strainer uitschenken in een voorgekoeld Nick&Nora-glas en garneer met limoenzest en een Amsterdams uitje.

Reageer op dit artikel