artikel

Bier bewaren: de gigantische invloed van temperatuur

Café 1358

Bier bewaren: de gigantische invloed van temperatuur

Bier bewaren bij kamertemperatuur of juist gekoeld? Het is uiteraard behoorlijk afhankelijk van het type bier. Stouts doen het goed bij kamertemperatuur en de invloed van temperatuur bij pilsners is minder groot dan bij andere bierstijlen. ‘Maar de IPA, en andere bierstijlen die ‘zwaar gehopt’ zijn, gedijen het beste tussen de 4 en de 6 graden’, aldus Jan Klos, international beer quality manager bij Brewdog.

IPA is één van de stijlen waar het begrip ‘bier bewaren’ van zo’n groot belang is, betoogt Jan Klos. De Duitse bioloog is de ogen en oren op het gebied van bierkwaliteit bij het Schotse Brewdog. Als test laat hij twee versies proeven van de Punk IPA, het vlaggenschip van de brouwerij. ‘Eén is drie maanden bewaard op kamertemperatuur, de ander even zo lang maar dan gekoeld.’ Met kamertemperatuur praat hij over 18 tot 20 graden, gekoeld 4 tot 6.

Gerelateerde content:

Gerelateerde content:

Gekoeld versus kamertemperatuur

Het verschil in smaak is flink. De IPA wordt volgens Klos idealiter zo vers mogelijk gedronken. ‘Maar hoe dan ook: gekoeld bewaren.’ De gekoeld bewaarde versie smaakt een stuk frisser dan de versie die even lang op kamertemperatuur bewaard is. ‘De hop is daar erg gevoelig voor en gaan minder smaken na verloop van tijd bij kamertemperatuur.’

Brewdog: bier bewaren

Als voorbeeld haalt Klos een diagram te voorschijn na aanleiding van een onderzoek over de impact van temperatuur op kwaliteit. ‘In essentie zijn tijd en temperatuur dé belangrijkste invloedsfactoren op de kwaliteit van de IPA. We hebben twee IPA’s een jaar lang bewaard. De één op kamertemperatuur en de ander gekoeld; je ziet dat de smaak-lijn bij de gekoelde variant veel minder snel daalt.’

‘Bier bewaren als melk’

‘Ik geef dan ook altijd aan dat je bier moet bewaren als melk. Zo gevoelig is het ook. Alleen proef je het verschil bij een gekoeld-bewaarde en een niet gekoeld-bewaarde vaak pas als je ze allebei proeft.’ De Brewdog IPA’s moeten wat de kwaliteitsmanager betreft dan ook eigenlijk nooit opwarmen, ook niet tijdens het transport.’

‘Idealiter worden de IPA’s gekoeld verscheept en ook bij aankomst gekoeld vervoerd. Maar goed, wij werken met distributeurs en hun klanten hebben opslagruimtes, en daar gaan wij niet over. Ik kan het hen alleen adviseren. Het is pas de laatste tijd een onderwerp van discussie en ik denk dat wij inmiddels zo’n 50 procent van onze bieren gekoeld vervoeren én bewaren.’


Reageer op dit artikel