artikel

Kaas, selderij en naan: speciaalbier en spijs op Horecava

Café 516

Kaas, selderij en naan: speciaalbier en spijs op Horecava

Ook op de Horecava 2019 is er aandacht voor de combinatie van speciaalbier en spijs. Jan Joosten, ondernemer van het Proeflokaal van Horst combineert in de Bier Wereld diverse bieren met onder meer kaas, selderij en naanbrood met curry.

De combinatie speciaalbier en spijs is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Jan Joosten, als ondernemer al 23 jaar het gezicht van het Proeflokaal van Horst, is er ook fanatiek mee. De Limburger deed dit echter al ruim voordat bier-spijs een vogelvlucht nam. ‘Ik heb het natuurlijk niet op de dag bijgehouden, maar tien jaar geleden combineerde ik al. Collega’s van mij startten een cateringzaak en die hapjes combineerde ik dan met bier.’

Gerelateerde content

Gerelateerde content

Kracht van speciaalbier

Op de Horecava staat Joosten op de Bier Wereld en schotelt hij bezoekers diverse combinaties voor. Uiteenlopende speciaalbieren in combinatie met kleine hapjes. ‘Ik vind het leuk om eten met bier te combineren dat elkaar versterkt, maar ook dat sterk contrasteert. Dat levert vaak fraaie verrassingen op.’

Als eerste voorbeeld haalt hij een Affligem Blond te voorschijn. ‘Die combineer ik dan met Affligem Kaas. Het bier haalt het romige in de kaas naar boven.’ Als tweede voorbeeld pakt Joosten een Brand IPA erbij. ‘Dat is een milde variant van de bierstijl en die combineer ik met selderij en een blue cheese dip. Ze halen de frisheid in elkaar naar boven.

Rollercoaster van tegenstellingen

Speciaalbier bier spijs horecava

Het meest geniet Joosten overduidelijk als h ij zijn Lagunitas IPA met naanbrood en curry voorschotelt. ‘Een hoppig bier dat heel fraai contrasteert met het pittige van de curry. De hop remt die pittigheid en dat is écht een heel mooi contrast. Joosten kiest bewust voor toegankelijke combinaties. ‘Die curry is er gewoon eentje die je in de supermarkt kan halen. Ik vind het leuk als mensen het zelf thuis ook kunnen namaken.’


Reageer op dit artikel