artikel

Wat is de top 5 van meest verkochte zomerdrankjes?

Café 1298

Het terrasseizoen komt eraan. Naast nadenken over meubilair en aankleding is de (terras)kaart ook erg belangrijk. Er verschijnen ieder jaar weer nieuwe drankjes die in de zomer (extra) verkopen. Maar wat zijn eigenlijk de meest verkochte zomerdrankjes? Tapp, het bedrijf dat data levert aan de horeca, zette de cijfers van 2018 voor Misset Horeca op een rij.

Wat is de top 5 van meest verkochte zomerdrankjes?

Wat is de top vijf verkochte dranken in het café? Voor welke prijs worden deze dranken gemiddeld verkocht en hoe zit het met de drankverkoop zomer versus winter? Vorig jaar was al duidelijk dat de keuze in ‘no- en low’ alcohol steeds groter werd en dan ging het niet alleen om bier. Ook laagcalorische, biologische en gezonde (fris)dranken deden hun intrede. Van nieuwe dranken zoals winebeer, hydrolade en sappen, limonades en smoothies, al dan niet zelfgemaakt tot ciders, mixers, ijsthee en water met verschillende smaakjes.

Welke terrasdrankjes werden in 2018 het meest verkocht?

Het bedrijf Tapp levert data die inzichtelijk maakt wat er wordt verkocht, hoeveel en tegen welke prijs. Hoe het werkt? Met een slim kastje dat kassagegevens kan uitlezen, ongeacht het kassasysteem. ‘Zo koppelen we de vertrouwde horeca van gisteren aan de innovatie van morgen.’ Tapp zet een aantal inzichten voor Misset Horeca op een rij.

Als je het een heel jaar bekijkt valt uit de verzamelde gegevens op te maken dat op het gebied van speciaalbieren,  blondbier – met een marktaandeel van 21 procent – bovenaan staat in de top vijf verkochte speciaalbieren. Op het gebied van gedistilleerd zien we dat gin nog niet is gedaald in populariteit. Wanneer een frisdrank wordt besteld, is dat de helft van de tijd een cola.

Gemiddelde prijzen op het horecaterras

Gemiddeld wordt voor een glas cola een bedrag van 2,34 euro gevraagd. Een Ice Tea wordt verkocht voor gemiddeld 2,51 euro. Blond bier staat op de bierkaart voor gemiddeld 4,56 euro. Voor tien cent meer wordt weizen verkocht.

Wat zijn de meest verkochte zomerdranken?

Witbier wordt, zoals wellicht verwacht, meer verkocht in de zomer dan in de winter. Verrassend is echter dat blond bier 5 procent meer werd verkocht in de winter, terwijl blond bier meer wordt gerelateerd aan de zomer.

Over Tapp

‘Onze techniek weet in welke stad of regio de deelnemende cafés liggen en om wat voor soort zaak het gaat; of het een terras heeft, of dat het een feestcafé, grand café, eetcafé, of een bruincafé is. Daarnaast meet ons systeem behalve de prijs – welke consumpties op welk tijdstip worden verkocht. We houden bij onder welke categorie verkochte consumpties vallen: wijn, warme dranken, bier, gedistilleerd of soft drinks. Per categorie kunnen we ook zien om wat voor een soort drank het gaat en van welk merk. Optioneel houden we de doelgroep bij.’
Tapp vergelijkt de prestaties van een café met een benchmark van de horecamarkt.

 

 

Reageer op dit artikel