artikel

Amsterdam Coffee Festival 2019: drie dagen vol koffie, kennis en trends

Café 1015

Amsterdam Coffee Festival 2019: drie dagen vol koffie, kennis en trends

Amsterdam Coffee Festival (ACF) strijkt van vrijdag 1 maart tot en met zondag 3 maart 2019 voor de zesde keer neer op het Westergasterrein. Verdeeld over twee hallen en een kas is een keur aan presentaties, workshops, wedstrijden en er zijn veel nieuwe proucten te zien en te proeven. Dit is het programma.

Hieronder een overzicht van het programma Amsterdam Coffee Festival 2019 van dag tot dag.

Alle dagen

Coffee Mixologists

Een iets andere opzet dan voorgaande jaren: geen internationale competitie maar een dagelijkse reeks mixology-demonstraties en masterclasses. Nederlandse barista’s en bartenders betreden het podium om de ultieme koffiecocktail te presenteren, die speciaal is ontwikkeld voor het festival. Elke dag eindigt met een freestyle mixology throwdown, waar de duo’s orders uit het publiek opnemen en koffiecocktails op basis van Tia Maria likeur maken. Daarna is het aan het publiek om het resultaat te proeven, testen en beoordelen.

Roast Masters

Een gloednieuwe internationale wedstrijd voor specialty coffee- branders van over de hele wereld. Op vrijdag en zaterdag zijn de voorrondes, waarbij de branders per vier strijden in twee disciplines: koffiebranden en blenden van espresso.
Voor de eerste krijgen deelnemers een maand voor het evenement 5 kilo van dezelfde groene bonen, waarvoor ze het ultieme brandprofiel moeten ontwikkelen. De jury cupt live de koffies naast elkaar, terwijl elke brander 3 minuten krijgt om uitleg te geven bij het pro-
fiel. Voor de espressoblend mag de brander zelf koffie meenemen, en in 15 minuten 12 koffies aan de jury presenteren: 4 espresso’s, 4 melkkoffies en 4 plantaardige koffies. Daarbij moet zowel het smaakprofiel als de commerciële gedachte achter de blend worden uitgelegd. De inkoopprijs van de espressoblend moet onder €25 per kilo zijn.
Bekijk hier de deelnemers en het complete wedstrijdschema van Roast Masters 2019

Latte Art Live

Zie van dichtbij latte art-toppers aan het werk. Dit jaar onder meer Nederlands Latte Art Kampioen 2018 Anouk Rodenburg, zesvoudig Brits Latte Art Kampioen Dhan Tamang en Nederlands Barista Kampioen 2017 Merijn Gijsbers, afgelopen december ook winnaar van de Dubai International Coffee Championship.

The Lab

Een dagelijks programma van workshops en presentaties van experts uit de koffiewereld. De exacte invulling en het tijdschema is nog niet bekend, bekijk hier een impressie van het programma.

La Marzocco Innovation Club

Probeer zelf de nieuwste hardware van La Marzocco, waaronder de Modbar AV en Linea PBX. Ook zal de hagelnieuwe KB90, met revolutionaire manier van inzetten van de filterdrager, hier worden gepresenteerd. Vraag advies aan (voormalig) Nederlands Barista Kampioenen als Lex Wenneker, Yakup Aydin, Coen van Sprang en Zjevaun Janga.

Mindfull Coffee Tasting Experience

Op elk heel uur tijdens het festival. Tijdens de 45-minuten durende sessie leidt Just Breathe-expert Michael James Wong je door een
meditatieve koffieproeverij in de stijl van The Mindful Coffee Movement – een nieuwe holistische benadering van koffie drinken die mensen stimuleert koffie met meer aandacht te kopen, zetten en drinken. En daarnaast verspilling te verminderen en koffieproducerende gemeenschappen te steunen. De experience vindt plaats in een kalme en ontspannen omgeving, weg van de drukte van het festival.
Voor de experience moeten vooraf kaarten worden besteld via de website van ACF.

Vrijdag 1 maart

Vooruitblik Amsterdam Coffee Festival 2019: dit zijn de highlights

Vooruitblik Amsterdam Coffee Festival 2019: dit zijn de highlights

De vrijdag is traditioneel de industry day, van 10.00 tot 15.00 uur is het festival uitsluitend open voor professionals in de koffiesector. Vanaf 15.00 tot 19.00 uur is iedereen welkom.

Dutch Brewers Cup

Van 11.00 tot 18.00 uur op het wedstrijdpodium, afgewisseld met Dutch Latte Art Championship. Om 18.00 uur wordt de winnaar
bekendgemaakt. Bekijk hier uitleg en deelnemers van Dutch Brewers Cup 2019.

Dutch Latte Art Championship

Van 11.00 tot 18.00 uur op het wedstrijdpodium, afgewisseld met Dutch Brewers Cup. Om 18.30 uur wordt de winnaar bekendgemaakt. Bekijk hier uitleg en deelnemers van Dutch Latte Art Championship 2019.

Espresso Martini Launch Party

Openingsfeest van het Amsterdam Coffee Festival van 19.00 tot 21.00 uur.

Zaterdag 2 maart

Festival is open van 10.00 tot 18.00 uur.

Dutch Barista Championship

Van 11.00 tot 18.00 uur op het wedstrijdpodium, direct aansluitend wordt de winnaar bekendgemaakt. Bekijk hier uitleg en deelnemers van Dutch Barista Championship 2019.

Zondag 3 maart

Festival is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Dutch Cup Tasters Championship

Van 10.00 tot 17.45 uur op het wedstrijdpodium, direct aansluitend wordt de winnaar bekendgemaakt. Bekijk hier uitleg en deelnemers van Dutch Cup Tasters Championship 2019.