artikel

Deelnemers Nederlandse koffiefinales op Amsterdam Coffee Festival 2019

Café 1017

Deelnemers Nederlandse koffiefinales op Amsterdam Coffee Festival 2019
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Het is inmiddels traditie dat Amsterdam Coffee Festival het podium is voor de finales van de Nederlandse koffiekampioenschappen. In dit overzicht de finalisten en schema’s van het Dutch Barista Championship, Dutch Brewers Cup, Dutch Latte Art Championship, Dutch Cup Tasters Championship en Roast Masters.

Dutch Barista Championship 2019

Zaterdag 2 maart

Deelnemers maken in 15 minuten vier identieke espresso’s, vier identieke milk based drinks en vier identieke signature drinks op basis van minimaal één espresso. Naast de smaak en presentatie van de geserveerde dranken let de jury op vakkennis, technische vaardigheden, gekozen koffie, werkorganisatie en gastvrije houding van de barista.

De finalisten:

Tijd finalist
11.25 Jasper de Waal – freelance barista
12.05 Dagmar Geerlings – Dagger Coffee
12.55 Wendelien van Bunnik – Single Estate
14.25 Charif Bennani – Elephant Trunk Coffee
15.05 Gerard van Dijk – De Konditorei
15.55 Farrah Tan – The Daily Grind
18.00 bekendmaking winnaar

De winnaar vertegenwoordigt Nederland bij het World Barista Championship op de Specialty Coffee Expo in Boston, 11 tot 14 april.

Dutch Brewers Cup 2019

Vrijdag 1 maart

De filterkoffiewedstrijd bestaat uit twee rondes. In de verplichte ronde krijgt de deelnemer kort voor de wedstrijd een onbekende koffie, die met een zelfgekozen zetmethode z0 optimaal mogelijk moet worden bereid. In de open ronde mag de deelnemer zelf de koffie kiezen. Naast smaak wegen technische vaardigheden en de presentatie mee.

De finalisten:

Tijd finalist
11.00 Niels te Vaanhold – Mocca d’Or
12.00 Björn Aarts – Dutch Barista Coffee
13.00 Sander Groenink – Espressobar Maling
14.00 Rob Clarijs – Zeeuwse Branding
15.00 Frans van den Berg – Barista Brothers
16.00 Ben Morrow – Manhattan Coffee
17.00 bekendmaking winnaar

De winnaar vertegenwoordigt Nederland bij het World Brewers Cup op de Specialty Coffee Expo in Boston, 11 tot 14 april.

Dutch Latte Art Championship 2019

Vrijdag 1 maart

Bij deze wedstrijd draait het niet om de smaak, maar om de looks van de koffie, of beter: van de schuimlaag óp de koffie. Deelnemers schenken zes dranken: twee sets identieke free pour latte’s en een set identieke designer latte’s (hier mogen ze onder andere ook ‘edgen’ en kleurstof gebruiken). De jury beoordeelt of de latte art identiek is, creatief, met contrast en ze kijkt naar de algehele performance van de barista.

De finalisten:

Tijd finalist
11.30 Ben Morrow – Manhattan Coffee
12.30 Hugo van Duivenboden – Schenkers
13.30 Anouk Rodenburg – freelance barista
14.30 Jesse Fook
15.30 Marlous van Putten – Coffee Company
16.30 Kaspar Tammjärv
18.30  bekendmaking winnaar

De winnaar vertegenwoordigt Nederland bij het World Latte Art Championship op World of Coffee, van 6 tot 8 juni in Berlijn.

Dutch Cup Tasters Championship 2019

Zondag 3 maart

Bij deze competitie worden acht triangles neergezet: sets van drie kopjes koffie. Twee ervan zijn identiek en één is anders. Het doel is om per triangle het afwijkende kopje eruit te halen. De wedstrijd is in rondes met steeds vier deelnemers, waarbij de winnaar doorgaat. Degene die de meeste triangles goed heeft, wint. Als meer deelnemers hetzelfde resultaat hebben, geeft tijd de doorslag. Dit is de meest dynamische en toegankelijke van de wedstrijden: ook het publiek snapt dat de ene proever beter is dan de andere. Als de wedstrijd vordert, worden verschillen tussen de koffies steeds kleiner. In ronde één zijn het bijvoorbeeld twee identieke koffies uit Kenia en een uit Guatemala, in de finale kan het gaan om twee koffies van een plantage in Ethiopië en één van de plantage ernaast.

De deelnemers:

• Aart Eskes
• Anouk Rodenburg
• Björn Aarts
• Bregje Deben
• Demian van der Reijden
• Ed Krijgsman
• Esther Maasdam
• Frans van den Berg
• Huub Vosmeijer
• Jason Bakker
• Jelle Haverkort
• Judith Konsten
• Kai Yasuda
• Lana van Asch
• Luca Jooste
• Marius Manczuk
• Marlous van Putten
• Merijn Gijsbers
• Norman Mazel
• Paul Smit
• Rob Clarijs
• Rob van der Staten
• Ruub Barends
• Sander Groenink
• Sebastiaan van der Lee
• Shereen Gladys Gemin
• Siebe van Rijsbergen
• Stean Fasol
• Thijs van Meurs
• Wouter Brunia
• Yara Hidskes

Het schema:

Tijd Deelnemers
10.05 Lana van Asch, Norman Mazel, Siebe van Rijsbergen
10.45 Mariusz Mancuk, Ruud Barends, Sander Groenink, Sebastiaan van der Lee,
11.25 Anouk Rodenburg, Ed Krijgsman, Frans van den Berg, Wouter Brunia
12.o5 Demian van der Reijden, Huub Vosmeijer, Luca Jooste, Yara Hidskes
12.45 Jason Bakker, Jelle Haverkort, Paul Smit, Rob Clarijs
13.25 Aart Eskes, Bregje Deben, Marlous van Putten, Shereen Gladys Gemin
14.05 Björn Aarts, Judith Konsten, Kais Yasuda, Rob van der Straten
14.45 Esther Maasdam, Merijn Gijsbers, Stean fasol, Thijs van Meurs
15.35 Halve finale 1
16.15 Halve finale 2
17.25 Finale
17.45 bekendmaking winnaar

De winnaar vertegenwoordigt Nederland bij het World Cup Tasters Championship op World of Coffee, van 6 tot 8 juni in Berlijn.

Roast Masters 2019

Alle dagen

Een gloednieuwe internationale wedstrijd voor 22 specialty coffee- branders van over de hele wereld, die op Amsterdam Coffee Festival 2019 de primeur beleeft. Op vrijdag en zaterdag zijn de voorrondes, waarbij de branders in drie groepen strijden in twee disciplines: koffiebranden en blenden van espresso. Op zondag strijden de beste twee branders uit elke groep tegen elkaar.

Voor de eerste krijgen deelnemers een maand voor het evenement 5 kilo van dezelfde groene bonen, waarvoor ze het ultieme brandprofiel moeten ontwikkelen. De jury cupt live de koffies naast elkaar, terwijl elke brander 3 minuten krijgt om uitleg te geven bij het profiel. Voor de espressoblend mag de brander zelf koffie meenemen, en in 15 minuten 12 koffies aan de jury presenteren: 4 espresso’s, 4 melkkoffies en 4 plantaardige koffies. Daarbij moet zowel het smaakprofiel als de commerciële gedachte achter de blend worden uitgelegd. De inkoopprijs van de espressoblend moet onder €25 per kilo zijn.
Hieronder het wedstrijdschema:

Tijd Brander
vrijdag 1 maart Groep 1
11.00 – 11.45 Discipline 1: The Single Origin
12.15 – 16.00 Discipline 2: The Espresso Blend
12.15 The Barn Berlin (D)
12.45 Back to Black (NL)
13.15 Caffènation (B)
13.45 Gearbox Coffee Roasters (IT)
14.15 Schot Coffee (NL)
14.45 Dutch Barista (NL)
15.15 St. Ali (AUS)
15.45 Ditta Artigianale (IT)
Groep 2
16.45 – 17.15 Discipline 1: The Single Origin
18.00 – 19.15 Discipline 2: The Espresso Blend (deel 1)
18.00 Stooker Specialty Coffee (NL)
18.30 Coffee Company (NL)
19.00 Assembly (UK)
zaterdag 2 maart
10.30 – 12.15 Discipline 2: The Espresso Blend (deel 2)
10.30 Nightjar (VAE)
11.00 Belleville Brûlerie Paris (FR)
11.30 Manhattan Coffee Roasters (NL)
12.00 His Majesty The Coffee (IT)
Groep 3
13.00 – 13.45 Discipline 1: The Single Origin
14.15 – 17.30 Discipline 2: The Espresso Blend
14.15 Bocca (NL)
14.45 Mok Specialty Coffee (B)
15.15 Ozone Coffee Roasters (UK)
15.45 Lot Sixty One (NL)
16.15 White Label Coffee (NL)
16.45 Giraffe Coffee Roasters (NL)
17.15 Special Roast (NL)
zondag 3 maart Finale
11.00 – 12.00 Discipline 1: The Single Origin
13.00 – 15.45 Discipline 2: The Espresso Blend
13.00 finalist 1
13.30 finalist 2
14.00 finalist 3
14.30 finalist 4
15.00 finalist 5
15.30 finalist 6

 

 


 

Reageer op dit artikel