artikel

Hoe pak ik een vol horecaterras goed aan? Tips van Terras Top 100-toppers

Café 5318

Hoe pak ik een vol horecaterras goed aan? Tips van Terras Top 100-toppers

Hoe bewaar je op drukke dagen de rust op het horecaterras? Hoe zorg je dat gasten tevreden blijven op piekmomenten en dat het terras voor het horecapersoneel overzichtelijk blijft? Misset Horeca vroeg tips uit de praktijk bij de horecazaken die in de Terras Top 100 2018 staan.

De meest gehoorde tips op een rij

Personeel

 • Plan voldoende personeel in, of zorg dat je collega’s achter de hand hebt die je kan oproepen.
 • Train personeel hoe om te gaan met drukte
 • Wanneer je geen extra personeel achter de hand hebt, laat dan – in geval van nood- de afwasser  de vuile vaat uithalen. ‘Beter een groeiende afwas in de keuken, dan een groeiende ergernis bij  gasten vanwege de vuile borden voor hun neus’.
 • Zorg voor een hele duidelijke takenverdeling. Zowel op het terras als in de keuken.

Voorbereiden

 • Bereid zoveel mogelijk voor. Zorg voor extra servies, glazen en servetten. Zet schenkwijnen en flessen water alvast in de koeling. Snijd citroenen en bereid in de keuken zoveel mogelijk voor. Zorg dat de koelcel geordend is en dat duidelijk is waar alles staat.

Logistiek

 • Zorg voor een goede routing
 • Een efficiënt kassasysteem
 • Zorg voor een heel duidelijke taakverdeling
 • Meerdere werkstations op een groot terras
 • Werk met handhelds
 • Meerdere mobiele pinautomaten
 • Zet runners in op piekmomenten
 • Verdeel het terras in wijken

Menukaart

 • Zorg dat je een aparte menukaart achter de hand hebt, die je kan inzetten op hele drukke momenten. Op deze kaart zet je snelle en eenvoudige gerechten.

Drukte op het horecaterras

Alle horecazaken geven aan dat een duidelijke taakverdeling het allerbelangrijkste is. Daarnaast is een goede personeelsbezetting de tweede tip die als meeste wordt genoemd.

Kasteel TerWorm in Heerlen: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk.  Dat is ook écht zo.’ Daarnaast tipt TerWorm om een flexibel team samen te stellen. Een combinatie van vaste krachten, ambulanten en oproepkrachten. Zodat je bij drukte eenvoudig kan opschalen. ‘Zorg dat je de logistieke processen rondom het terras duidelijk en strak hebt georganiseerd. Verder is stabiliteit en rust  belangrijk en zorg dat iedereen heel duidelijk heeft wat diens taak is en hoe die uitgevoerd moet worden.’

’t Oale Roadhoes (eetcafé De Burgemeester) tipt om tijdrovende gerechten tijdelijk van de kaart te halen op de échte piekmomenten. ‘Bijvoorbeeld de Clubsandwich van de kaart.’

Landgoed Het Rheins in Enter komt met dezelfde oplossing. Deze horecazaak heeft ook een aparte menukaart die op drukke momenten wordt ingezet. Op de kaart staan snelle en meer eenvoudige gerechten op de pieken op te vangen. Ook het kassasysteem helpt bij efficiëntie op het terras. ‘Opnemen en afrekenen gebeurt digitaal. Door de verschillende schermen behouden we daarnaast het overzicht.’ ’

’s Gravenhof in Zutphen: ‘We hebben twee werkstations, werken met handhelds en een piepersysteem tussen keuken en bediening.’

The Harbour Club adviseert de wijken goed te verdelen en qua voorbereiding te doen wat mogelijk is: ‘zorg voor extra borden, glazen, servetten en linnen. Zet schenkwijnen en flessen water vast in de koeling en blijf vooral rustig. Ga niet gehaast werken.’

Akershoek in Ouddorp sluit zich daar ook bij aan. ‘Zorg ook dat alles schoon is, geordend in de koeling en bijvoorbeeld de citroentjes alvast gesneden.’

Bistro De Oale Ste in Nijverdal werkt met oortjes voor het personeel, zodat alles goed gecommuniceerd kan worden. Het terras is verdeeld in wijken en de mensen lopen met handhelds. Bij echte drukte zijn er runners voor dranken en runners voor het eten. ‘Zo weet je zeker dat gast goed geholpen wordt. We zijn nog aan het kijken of we voor komend terrasseizoen ook host op het terras willen die het eerste terrascontact doet.’

d’n Aspergehof Huijbers in Mierlo communiceert de taakverdeling in een briefing, inclusief een plan B in de taakverdeling. ‘In geval van nood gaat één van de afwassers tafel uithalen. Beter een groeiende afwas dan een groeiende ergernis bij gasten die tegen vuile borden kijken op tafel.’

Grandcafé t Gerecht in Heerenveen organiseert bij de start van het seizoen een eigen terrastraining.  ‘Hierin worden alle nieuwe collega’s bijgebracht wat er gebeurt op een drukke terrasdag en waar men altijd op moet letten. Daarnaast worden bij drukte de roosters aangepast, zodat er genoeg kundig personeel staat. Iedereen weet diens taak en kan deze tot in de puntjes uitvoeren. Dat dit gebeurd met plezier, is wel het belangrijkste.’

Bereid je goed voor op het nieuwe terrasseizoen

Kom voor terrastips, terrastrends en terrastoppers naar de Misset Horeca Terras Bootcamp. Een dag vol inspiratie en advies. Bezoek plenaire sessies met topsprekers als Ron BlaauwWouter VerkerkRick Kempen en Harold van Workum, neem deel aan workshops en spreek je collega’s. Beleef je deze dag met je team, dan weet je zeker dat jouw bedrijf klaar is voor het nieuwe terrasseizoen! De Misset Horeca Terras Bootcamp vindt plaats op 11 maart 2019 bij Inspirium Breda.

Schrijf je nu in. Meer info op: Terrasbootcamp.nl

 Horeca trendwatcher Wouter Verkerk

Hoe bewaar je op drukke dagen de rust op het terras? Horeca trendwatcher Wouter Verkerk gaf eerder ook een aantal tips.

‘Oorzaken van onaangename drukte op een terras of in een horecabedrijf zijn bijna altijd:

 • Mensen die niet welkom worden geheten, daardoor niet ontspannen en ‘bang’ zijn dat ‘het’ niet goed komt. Die gaan zwaaien, roepen en schreeuwen en zelf naar de bar lopen. Zorg dat je iedere nieuwe gast verwelkomt en vertelt wat hij of zij mag verwachten, ook op het gebied van eventuele wachttijden. Ook als die wachttijden heel erg oplopen? Dan juist!’
 •  Het hele lange wachten wordt vaak veroorzaakt door te veel gasten die allemaal iets anders bestellen. Dat zorgt voor opstopping bij de bar en in de keuken, en vergroot de kans op fouten die vaak nog langere wachttijden veroorzaken. Zorg dat je medewerkers initiatief tonen en ijzersterke suggesties doen. De beste mensen op het terras zijn zo goed in het doen van suggesties dat je vaak ziet dat zij bepalen wat mensen eten en drinken.
 • Naast suggesties werkt de ‘panniekkaart’ met een kleiner assortiment op drukke dagen ook heel goed.Voor meer informatie: woutersbig5.nl

 

Reageer op dit artikel