artikel

Recept no waste cocktail: Mary had a little pigeon

Café 529

Barmanager Martin Eisma en chef Sander Bierenbroodspot van Bluespoon restaurant & bar in Amsterdam bedachten een plan waarbij geen enkel ingrediënt in de keuken verspild wordt. Ze bedenken iedere maand een no waste cocktail en daarbij een bijpassend gerechtje. Hiermee maken ze Bluespoon duurzamer.

Recept no waste cocktail: Mary had a little pigeon

Voor de no waste cocktail kiezen ze iedere maand kiezen ze één ingrediënt dat normaal gesproken overblijft in de keuken. Eisma creëert hiermee vervolgens een spectaculaire cocktail en Bierenbroodspot maakt hierbij, met hetzelfde ingrediënt, een bijpassend gerechtje. Hiermee maken ze Bluespoon duurzamer. Deze ‘no waste cocktail and bite pairing’ wordt gedurende één maand geserveerd in Bluespoon Restaurant & Bar.

No waste cocktail met overgebleven bieten

Het eerste ingrediënt waarmee ze aan de slag gingen, waren bieten. Eisma maakte van overgebleven bieten een Bloody Mary ‘Close The Loop’. De bieten bleven over van de signature dish ‘Mary had a little pigeon’ van de chef. Behalve biet, gebruikt de barmanager ook salie, rode kool en Ketel One Lemon. De bite die Bierenbroodspot serveert, is een ‘Bieterbal’ met gekonfijte duif, saliemayonaise en gereduceerd sap van rode kool.

no waste cocktails

Cocktailrecept van no waste cocktail: Mary had a little pigeon

Martin Eisma maakte met overgebleven bieten een no waste-versie van een Bloody Mary.

40 ml Ketel One Citroen vodka
40 ml versgeperst van overgebleven
bietensap
60 ml tomatensap van overgebleven
tomaten (met wat salie)
15 ml worcestersaus
10 ml ingemaakte rodekool
10 ml pinot noir
3 druppels Tabasco
2 scheutjes Scrappy’s Selderijbitters
4 snufjes zeezout
4 snufjes zwarte peper

Bereiding
Rol zes keer tussen shakers met ijsblokjes. Garneer met een kaaskrokantje uit fijngeraspte overgebleven pecorino met daarop de pickle van rode kool, poeder uit gedroogde bietenpulp en garneer met enkele blaadjes salie.

Reageer op dit artikel