artikel

Vooruitblik Amsterdam Coffee Festival 2019: dit zijn de highlights

Café 855

Vooruitblik Amsterdam Coffee Festival 2019: dit zijn de highlights

Met tientallen aanbieders en programmaonderdelen is het soms lastig kiezen waar je als bezoeker van Amsterdam Coffee Festival 2019 naar toe wil. Op deze pagina een overzicht van de highlights van Amsterdam Coffee Festival 2019, opgedeeld in vier categorieën: Koffies in het seizoen, Apparatuur, Innovaties en Beleven. Dit moet je volgens de organisatie zeker gaan proeven, vasthouden, bekijken en ervaren.

De highlights van Amsterdam Coffee Festival 2019 in vier categorieën:

Koffies in het seizoen

San Fermin, Colombia Tolima
Brander: Origin Coffee, Londen

In dit bergachtige, afgelegen gebied beslaan de meeste koffieplantages slechts enkele hectaren. In 2018 kocht Origin een droogmachine voor de boeren, daardoor besparen ze veel tijd en werk. De koffie heeft tonen van sinaasappelsorbet, karamel en bessen.

Horny Goat, Ethiopië Yirgacheffe Kochere
Brander: Jones Brothers Coffee, Amsterdam

Een grade 1 Yirgacheffe Kochere uit Ethiopië die 88 punten heeft gescoord. Volgens oprichter Richard Jones is dit de allerbeste koffie die Jones Brothers (opgericht in 2014) tot nu toe heeft gemaakt.

Baroida Estate, Papoea Nieuwe Guinea Eastern Highlands
Brander: Back to Black, Amsterdam

Een gewassen koffie van de variëteiten arusha, bourbon en mondo novo. In de smaak tonen van sinaasappelzest, vlierbloesemlimonade, aardbei en melk-chocolade. De koffie scoorde 86 punten. Ben Colbran kocht Baroida Estate in de jaren 60. Back to Black doet mee aan de nieuwe wedstrijd Roast Masters.

Tessema Edima, Ethiopië Yirgacheffe Kochere
Brander: MOK, Leuven (B)

Gewassen koffie van de heirloom variëteit. Nieuwe regelgeving in Ethiopië maakt het voor kleine boeren mogelijk hun bonen via een online veiling te verkopen, waardoor ze een betere prijs kunnen krijgen. Tonen van citra hop, jasmijn, perzik en zwarte thee. MOK doet mee met Roast Masters.

 

Wolichu Wachu, Ethiopië Sidamo
Brander: Schot Koffie, Rotterdam

Ongebruikelijk voor Ethiopië, maar 90 procent van de koffiebessen die bij het Wolichu Wachu washing station (met 4500 aangesloten boeren) wordt binnengebracht, is van de variëteit bourbon. De smaak is klassiek Sidamo: zwarte thee, perzik, citrus en chocolade. Schot doet mee met Roast Masters.

Neptaly Bautista, Honduras Santa Barbara
Brander: Belleville Brûlerie, Parijs

Al vóór de Franse eigenaren branderij Belleville openden, werkten ze al met Neptaly. En al 6 jaar koopt Belleville de volledige specialty coffee-productie van deze koffieproducent. Deze gewassen koffie heeft tonen van gedroogd fruit, honing, melasse en een fijn zuurtje van granny smith-appel en tropisch fruit. Belleville doet mee met Roast Masters.

Finca Rola, Costa Rica West Valley
Brander: Belleville Brûlerie, Parijs

Finca Rola is van drie zussen, de verwerking van de koffie wordt gedaan door Helsar de Zarcero, een koffiegrootheid in Costa Rica. De variëteit is caturra, de methode white honey. Dit resulteert in tonen van karamel, specerijen en brioche brood. Belleville doet mee met Roast Masters.

Adado, Ethiopië Yirgacheffe Guanga
Brander: White Label, Amsterdam

Deze koffie dankt de naam aan een lokale stam, de Adado, in het Ethiopische district Guanga. Net als bij veel andere koffies uit deze regio is steenfruit het overheersende smaakprofiel: abrikoos en perzik, ondersteund door citrus en florale tonen. White Label doet mee met Roast Masters.

Apparatuur

Marco SP9
Fabrikant: Sanremo/Marco

Marco Beverage Systems en Sanremo Nederland presenteren samen in de Marco Brew Bar op Amsterdam Coffee Festival 2019 de nieuwste oplossing in brew to cup- systemen: de Marco SP9 en een zeer nauwkeurige heetwaterdispenser, de Marco Mix Series. Ook de Jet 6 batch brewer is te zien. De brew bar wordt wisselend bemand door nationale en internationale koffiebranders.

Café Racer espressomachine
Fabrikant: Sanremo

Sanremo ontwikkelde met onder meer 2018 WBC-winnaar Agniezska Rojewska en 2015 WBC-winnaar Sasa Sestic (bedenker van de OCD) een nieuwe specialty coffee espressomachine. Dat werd de Sanremo Café Racer, die ook de officiële machine voor World of Coffee 2019 is, waar onder meer het World Latte Art Championship wordt gehouden.

KB90 espressomachine
Fabrikant: La Marzocco

Twee jaar geleden introduceerde La Marzocco in Amsterdam de Modbar en ook op Amsterdam Coffee Festival 2019 komt dit Italiaanse merk met iets hagelnieuws: de KB90 beleeft hier haar première. Het meest opvallende aan deze machine is dat de filterdragers niet in de zetgroep gedraaid worden, maar er recht van voren ingeschoven. De druk in de boiler wordt vervolgens gebruikt om hem vast te klemmen. Dit ‘straight-in’ systeem moet de workflow aan de machine verbeteren.

Modbar AV
Fabrikant: La Marzocco

Dit jaar op Amsterdam Coffee Festival 2019 zelfs twee introducties van La Marzocco. Naast de KB90 presenteren Espresso Service West en Alleborgh een vernieuwde versie van de Modbar, de Modbar AV. Het ‘under-counter’ koffiesysteem is doorontwikkeld, waarbij het uiterlijk van de espressogroep in het buffet is gecombineerd met de techniek van de La Marzocco Linea PB.

VA388 Black Eagle Amsterdam
Fabrikant: Victoria Arduino

Deze editie van de Black Eagle werd speciaal ontwikkeld voor het World Barista Championship 2018 op World of Coffee in Amsterdam. Na de wedstrijd is de machine in grotere oplage geproduceerd. Van de drie officiële wedstrijdmachines, allemaal gesigneerd door de finalisten – waaronder nummer twee van de wereld Lex Wenneker, staat er één in ’t Feithhuis in Groningen.

E71E espressomachine
Fabrikant: Faema

De bekende E71 heeft een update gehad tot E71E, waarbij onder meer elke zetgroep nu vijf knoppen heeft om het gewenste shot te selecteren. Ook heeft de E71E vernieuwde, langere, stoompijpjes. Ergonomisch beter en ook geschikt voor grotere melkkannen. Ook de filterdragers hebben ergonomisch betere handgrepen gekregen. Daarnaast is de pompdruk gemakkelijk aan te passen en is de heetwaterdispenser in hoogte verstelbaar.

Hario Shop
Fabrikant: Hario ea

Traditioneel richt het Japanse Hario ook op Amsterdam Coffee Festival 2019 weer een festivalwinkel in met alles wat nodig is voor filterkoffie. Niet alleen met spullen van Hario zelf, ook met producten van Brewista, Chemex, Aeropress, Rhino Products, Cafelat en Comandante.

E65S molen
Fabrikant: Mahlkönig

De Mahlkönig E65S molen is het nieuwste lid in de Mahlkönig familie. De E65S heeft een multifunctionele draai- en drukknop, een innovatief menu met symbolen en zes vooraf in te stellen recepten. Het design is in verschillende kleuren beschikbaar en de
maler produceert volgens Mahlkönig het zachtste geluid ooit.

Innovaties

Proguard
Fabrikant: Brita

De Brita Proguard is een efficiënt, niet-elektrisch reversed osmosis waterfiltersysteem. Het mineralisatiepatroon biedt de keuze
uit drie constante niveaus van hardheid: laag (2-3°dH), middel (3-5°dH) en hoog (5-6°dH), terwijl de espressomachine wordt beschermd tegen kalkaanslag en corrosie.

Tia Oriental Espresso Martini
Fabrikant: Tia Maria

Opihr Gin geeft een spicy twist aan deze klassieke coffee cocktail.

  • 25 ml Tia Maria
  • 25 ml Opihr Gin
  • Shot espresso (ca. 25 ml)

Doe alles in een shaker gevuld met ijs. Hard shaken en strainen in een martiniglas. Garneer met drie koffiebonen.

Slowlandia Coffee
Fabrikant: Goriffee

Een koffie-hazelnootspread die het gevolg is van de samenwerking tussen koffiebrander Goriffee en luxe smeerselsmaker Slowlandia, beide uit Slowakije. Braziliaanse specialty coffee, hazelnoten en biologische kwaliteitscacao uit Peru.

Bibby
Fabrikant: Acme

Elegant theeporselein, geïnspireerd op de gedachte hoe 18e-eeuwse theekopjes er nú uit zouden zien. Het ontwerp is doordacht: in het onderste, smalle deel blijft de drank goed warm, in het brede bovenste deel koelt de drank af tot de juiste drinktemperatuur.

Beetroot Latte
Fabrikant: Alpro

Alpro zet een ‘vegan rainbow coffeebar’ neer op het festival, met latte art van hun veganistische melkvarianten en kleur van onder meer rode biet, kurkuma of pompoen. Merijn Gijsbers, in december winnaar van het Dubai International Coffee Championship, gaat aan de slag met veganistische koffies.

  • 210 ml Alpro For Professionals Oat Organic
  • 10 gr poeder van rode biet
  • 1 shot espresso
  1. Schuim de havermelk op.
  2. Meng 30 ml van de opgeschuimde melk en de bietenpoeder in een latteglas.
  3. Voeg de espresso toe.
  4. Schenk de rest van het schuim erop.

Funky Chunks
Fabrikant: Chalo

Een lijn van zoete snackjes op basis van noten en gedroogd fruit of groente, voor naast de koffie als gezond alternatief voor een koekje of chocola. Bijvoorbeeld pompoen en rozijnen, cashewnoten en karamel of sesamzaad en cranberry.

iZettle Go
Fabrikant: iZettle

Met een mobiele kaartlezer en app is iZettle Go een ideaal kassasysteem voor kleine horecazaken of op een beurs. De app houdt alle transacties bij en biedt overzichtelijke rapporten van alle verkochte producten en prestaties van personeel. Het systeem is naar wens uit te bouwen met tablethouder, kassabonprinter, kassalade, barcodescanners en meer.

Beleven

The Lab

Met interactieve demonstraties, lezingen, workshops en proeverijen draait het in The LAB op Amsterdam Coffee Festival 2019 om trends en kennis. Het exacte programma is nog niet rond, maar hier enkele highlights.

The Lab op Amsterdam Coffee Festival 2019

Foodpairing
Jozua Jaring – Lavazza

Chef-kok van Ratatouille Food & Wine* en Lavazza-ambassadeur Jozua Jaring bereidt een gerecht dat perfect samengaat met Lavazza’s Colombia-blend. Hiermee laat de chef-kok zien dat koffie een geweldig ingrediënt is om mee te koken.

The coffee cocktail (r)evolution
Rod Eslamieh – Tia Maria

Rod Eslamieh, Tia Maria’s brand ambassador en het brein achter de bekroonde Londense cocktailbar Chapter 72, gaat in op het maken van de perfecte koffiecocktail. Naast dat hij stap voor stap toont hoe je een voortreffelijke espressomartini maakt, introduceert Rod nieuwe, spannende koffiecocktails.

The science of coffee
Anthony Jansen – BOOST Functional Food

Koffie is lekker, maar wat doet koffie met ons lichaam? Is het liefde of een verslaving? En hoe kunnen we de effecten van deze cognitieve stimulerende drank verder vergroten? Anthony Jansen, oprichter van BOOST Functional Food, duikt in de wetenschap achter koffie en cafeïne en toont de koffie van de toekomst.

Paneldiscussie duurzaamheid
Meine van der Graaf – MVO Nederland

Meine van der Graaf van MVO Nederland – dat ruim 2000 Nederlandse bedrijven adviseert en helpt om maatschappelijk verantwoord te ondernemen – leidt dagelijks een 45-minuten durende paneldiscussie. Eén van de dilemma’s die aan bod komt, is: ‘Als we koffieboeren niet méér gaan betalen, zijn alle duurzaamheidsinspanningen nutteloos.’

Brand Dubai Hub

Tijdens de campagne #dubailovescoffee konden koffiebars in de Arabische stad meedingen naar een plek op Amsterdam Coffee Festival 2019. Drie koffieconcepten uit Dubai serveren hun koffies in de Brand Dubai Hub.

Roast Masters

Een gloednieuwe internationale wedstrijd voor 22 specialty coffee- branders van over de hele wereld, die op Amsterdam Coffee Festival 2019 de primeur beleeft. Op vrijdag en zaterdag zijn de voorrondes, waarbij de branders in drie groepen strijden in twee disciplines: koffiebranden en blenden van espresso. Op zondag strijden de beste twee branders uit elke groep tegen elkaar.


Voor de eerste krijgen deelnemers een maand voor het evenement 5 kilo van dezelfde groene bonen, waarvoor ze het ultieme brandprofiel moeten ontwikkelen. De jury cupt live de koffies naast elkaar, terwijl elke brander 3 minuten krijgt om uitleg te geven bij het profiel. Voor de espressoblend mag de brander zelf koffie meenemen, en in 15 minuten 12 koffies aan de jury presenteren: 4 espresso’s, 4 melkkoffies en 4 plantaardige koffies. Daarbij moet zowel het smaakprofiel als de commerciële gedachte achter de blend worden uitgelegd. De inkoopprijs van de espressoblend moet onder €25 per kilo zijn.
Hieronder het wedstrijdschema:

Tijd Brander
vrijdag 1 maart Groep 1
11.00 – 11.45 Discipline 1: The Single Origin
12.15 – 16.00 Discipline 2: The Espresso Blend
12.15 The Barn Berlin (D)
12.45 Back to Black (NL)
13.15 Caffènation (B)
13.45 Gearbox Coffee Roasters (IT)
14.15 Schot Coffee (NL)
14.45 Dutch Barista (NL)
15.15 St. Ali (AUS)
15.45 Ditta Artigianale (IT)
Groep 2
16.45 – 17.15 Discipline 1: The Single Origin
18.00 – 19.15 Discipline 2: The Espresso Blend (deel 1)
18.00 Stooker Specialty Coffee (NL)
18.30 Coffee Company (NL)
19.00 Assembly (UK)
zaterdag 2 maart
10.30 – 12.15 Discipline 2: The Espresso Blend (deel 2)
10.30 Nightjar (VAE)
11.00 Belleville Brûlerie Paris (FR)
11.30 Manhattan Coffee Roasters (NL)
12.00 His Majesty The Coffee (IT)
Groep 3
13.00 – 13.45 Discipline 1: The Single Origin
14.15 – 17.30 Discipline 2: The Espresso Blend
14.15 Bocca (NL)
14.45 Mok Specialty Coffee (B)
15.15 Ozone Coffee Roasters (UK)
15.45 Lot Sixty One (NL)
16.15 White Label Coffee (NL)
16.45 Giraffe Coffee Roasters (NL)
17.15 Special Roast (NL)
zondag 3 maart Finale
11.00 – 12.00 Discipline 1: The Single Origin
13.00 – 15.45 Discipline 2: The Espresso Blend
13.00 finalist 1
13.30 finalist 2
14.00 finalist 3
14.30 finalist 4
15.00 finalist 5
15.30 finalist 6

Brew Bar

De brew bar wordt elk uur bemand door een andere branderij, voornamelijk de deelnemers aan de nieuwe wedstrijd Roast Masters, die op Amsterdam Coffee Festival 2019 de primeur beleeft. Hieronder de bezetting:

Tijd Brander
vrijdag 1 maart
11.00 – 12.00 St. Ali (AUS)
12.00 – 13.00 Manhattan Coffee Roasters (NL)
13.00 – 14.00 Ozone Coffee Roasters (UK)
14.00 – 15.00 Lot Sixty One (NL)
15.00 – 16.00 Back to Black (NL)
16.00 – 17.00 Giraffe Coffee Roasters (NL)
17.00 – 18.00 Ditta Artigianale (IT)
zaterdag 2 maart
11.00 – 12.00 The Barn Berlin (D)
12.00 – 13.00 Assembly (UK)
13.00 – 14.00 Caffènation (B)
14.00 – 15.00 Gearbox Coffee Roasters (IT)
15.00 – 16.00 Dutch Barista (NL)
16.00 – 17.00 Belleville Brûlerie Paris (FR)
17.00 – 18.00 Coffee Company (NL)
zondag 3 maart
12.00 – 13.00 Schot Coffee (NL)
13.00 – 14.00 His Majesty The Coffee (IT)
14.00 – 15.00 Special Roast (NL)
15.00 – 16.00 Stooker Specialty Coffee (NL)

 

 


 

Reageer op dit artikel