artikel

Cocktailrecept: twee cocktails met Rutte Old Tom Genever

Café 610

Cocktailrecept: twee cocktails met Rutte Old Tom Genever

Distilleerderij Rutte breidt het assortiment uit met Rutte Old Tom Genever en Rutte Paradyswyn. Achtste generatie meester distillateur Myriam Hendrickx gaf twee historische familierecepten een moderne make-over. De Old Tom Genever is elegant en verfijnd om te nippen maar ook perfect om te mixen in longdrinks en cocktails. Twee cocktailrecepten met de Old Tom Genever om zelf te maken.

Met Rutte Old Tom Genever  heeft Rutte een brug weten te slaan tussen klassieke jenever en de historische ginstijl Old Tom Gin. Rutte: ‘We creëren hiermee een geheel nieuwe, moderne expressie.’ Gebaseerd op een handgeschreven, originele receptuur van Anton Rutte uit 1918 heeft Hendrickx een spirit met een uitgesproken karakter gecreëerd.

Balans Old Tom Genever tussen frisse aroma’s en vol, rijk en zacht smaakpalet

De originele receptuur beschrijft zeven botanicals waaronder gember, kaneel, alsemkruid en sinaasappelbladeren. De bladeren geven de Old Tom Genever een uitgesproken en intrigerend bloemig parfum, versterkt door rijke en volle graantonen. De spirit geeft een goede balans tussen frisse aroma’s en een vol, rijk en zacht smaakpalet. Een zacht mondgevoel brengt deze smaken verder tot aangenaam kruidige en pittige tonen.

Twee cocktails bereid met de Rutte Old tom Genever

Rutte Old Tom Genever CollinsOld Tom Genever Collins

Ingrediënten
* 50 ml Rutte Old Tom Genever
* 30 ml vers citroensap
* 20 ml suikersiroop
* 2 scheutjes Old Aromatic Bitters
* 2 scheutjes Orange Bitters
* sodawater of bruisend mineraalwater

Bereiding
Shake alle ingrediënten- behalve het sodawater- in een cocktailshaker gevuld met ijsblokken. Schenk uit en zeef in een highball-glas gevuld met ijs. Top met het sodawater, roer kort en garneer met een citroenzeste.

Rutte Old Tom Genever 20th CenturyOld Tom Genever 20th Century

Ingrediënten
* 30 ml Rutte Old Tom Genever
* 20 ml zoete, witte vermouth
* 20 ml witte cacaolikeur
* 20 ml verse citroensap

Bereiding
Roer alle ingrediënten door elkaar en voeg wat ijsblokjes toe. Giet het geheel daarna in een gekoeld cocktailglas. Rasp een sinaasappelschil en garneer dit over de cocktail.

Rutte ParadyswynRutte Paradyswyn een 100 procent moutwijnjenever

Naast  Rutte Old tom GeneverRutte introduceerde Rutte ‘Paradyswyn’. Deze Rutte Paradyswyn benadert de traditionele jenevercategorie vanuit een geheel andere invalshoek. Myriam Hendrickx verfijnde een origineel recept van distillateur John Rutte en vertaalde het naar de huidige jeneverdrinker. De basis van Paradyswyn is een 100 procent moutwijnjenever, die jarenlang in alle rust heeft gerijpt op vaten van Amerikaans eikenhout in het gematigde Hollandse klimaat van Rutte’s rijpingskelders.

Drink het puur of on the rocks

De gerijpte spirit wordt verrijkt met de beste fruitdistillaten en maceraties uit eigen distilleerderij, waarmee de karaktereigenschappen van traditionele jenever naar een nieuw niveau worden getild. Drink Paradyswyn puur uit een traditioneel tulpglaasje of schenk de jenever over een groot, helder ijsblok in een tumblerglas. Garneer met een sinaasappelschil of een gemarineerde morello-kers.