artikel

Zo gaat de jurering van de Terras Top 100 in zijn werk

Café 1064

Zo gaat de jurering van de Terras Top 100 in zijn werk
't Gerecht wint de terras Top 100 2018.

Ondernemers die hun terras willen inschrijven voor de Terras Top 100 hebben nog tot en met 1 april om dat te doen. Dan gaat de jury op pad: ‘Hamer op gastvrijheid bij je medewerker. Je betaalt ’m toch al.’

Alle terrassen die zich inschrijven, worden bezocht door een vakjury en door mystery visitors. Er zijn vier voorwaarden gesteld aan deelname. Het terras moet minimaal 30 stoelen hebben, vrij toegankelijk zijn, er moet bediening aan tafel zijn en het terras moet in het terrasseizoen minimaal vijf dagen per week geopend zijn.

Anoniem bezoek

De bezoeken vinden plaats tussen 1 april en 29 mei. Tijdens deze bezoeken, die anoniem plaatsvinden, letten juryleden op tientallen aspecten van het terras: van ontvangst en het te woord staan door medewerkers tot aan werkwijze, snelheid, hygiëne en afrekenen.
Elk jurylid beoordeelt een terras volgens dezelfde vragenlijst en puntentelling. Hoofd- en vakjurylid Arnoud Schimmel is fan van de oprechte gastvrijheid. ‘Hamer als ondernemer continu op gastvrijheid bij je medewerkers’, zegt de ondernemer van restaurant Van Speijk uit Egmond aan Zee. ‘Dat kost niks, want diezelfde medewerker betaal je toch al.’
Het is een van de dingen waar de Terras Top 100-winnaar van 2015 ook het komende seizoen op gaat letten. ‘Dat viel me vorig jaar een paar keer tegen. Kom ik bij werkelijk prachtige zaken, is het personeel ‘niet op orde’. Dat is zo zonde, want met eten en drinken kun je in de details natuurlijk wel het verschil maken, maar als de medewerkers je een warm welkom geven, word je daar echt blij van.’

Vakjury en de mystery visitors

Schimmel vormt samen met ruim dertig juryleden de vakjury. Zij beoordelen de terrassen door de ogen van de professional, en hun oordeel weegt dan ook zwaarder mee dan dat van de mystery visitor; namelijk 70 procent van de eindscore. De vakjuryleden hebben in het verleden hun sporen verdiend in de horeca als medewerker, ondernemer, journalist of adviseur. De juryleden komen een aantal malen per jaar samen voor ijkingssessies, zodat iedereen weet hoe beoordeeld dient te worden. Bezoeken en beoordelingen moeten immers op dezelfde manier plaatsvinden. Een bezoek van een vakjurylid duurt altijd minimaal 40 minuten en er wordt altijd iets gegeten én iets gedronken. Zo kan de jury een terras op alle facetten goed beoordelen en vindt een gedegen onderzoek plaats. Juryleden gaan alleen op pad als het weer dat toelaat.

jurering Terras Top 100In tegenstelling tot voorgaande jaren, gaan de mystery vistors én de de vakjuryleden tegelijkertijd op pad. Zo hebben beide jurygroepen ruimer de tijd om de terrassen te bezoeken en kunnen dan ook wat langer wachten met een bezoek als het weer het niet toelaat. De mystery visitor bezoekt, evenals de vakjuryleden alle terrassen anoniem. Hun bezoek telt voor 30 procent mee. Op basis van deze twee scores blijven de beste 100 over en zij vormen de Terras Top 100 2019. Op welke plek ze komen, dat horen de deelnemers op maandag 8 juli als de lijst tijdens een feestelijk evenement onthuld wordt bij ’t Gerecht in Heerenveen, de winnaar van 2018.

Rapportages

Elk terras dat zich inschrijft voor de Terras Top 100 krijgt twee jurybezoeken. Eén van de vakjury en één van de mystery visitors. Van beide bezoeken worden rapporten opgemaakt en deze ontvangen de ondernemers nadat de Terras Top 100 2019 onthuld is, op maandag 8 juli. Met deze rapporten hebben deelnemers in één oogopslag een overzicht van de behaalde resultaten. Wat gaat er goed, wat moet er beter. Inschrijven voor de Terras Top 100 kost €179 voor abonnees van Misset Horeca en €219 voor niet-abonnees.

De hoofdjury

Maar voor het zover is, mogen zes à zeven bedrijven zich op een derde ronde verheugen. De top van de lijst wordt namelijk nógmaals bezocht, maar dan door de hoofdjury. Dit bezoek is aangekondigd en duurt een uur. De hoofdjury bestaat uit ondernemers Gert Boonen, Omar Dahak, Barry Zwinkels, Judith Zwinkels, Arnoud Schimmel, Alexandra Viersma, hoofdredacteur van Misset Horeca Marjon Prummel en Michael Simon,
redacteur van Misset Horeca en coördinator van de Terras Top 100. Gedurende dit uur spreekt de hoofdjury met de ondernemer en eventueel bedrijfsleiders over de zaak, het ondernemen en keuzes op het gebied van personeel, het terras, producten en alles wat verder ter tafel komt. Daarnaast wordt een kijkje genomen voor én achter de schermen. Op basis van deze bezoeken bepaalt de hoofdjury de volgorde van de top. Ook die wordt 8 juli bekendgemaakt tijdens het Terras Top 100 Event in Heerenveen.

Inschrijven kan nog tot en met 1 april.