artikel

Italiaanse innovaties: La Marzocco KB90

Café 696

Italiaanse innovaties: La Marzocco KB90

De bekende Italiaanse espressomachinebouwer La Marzocco introduceerde in februari het nieuwste paradepaardje, de KB90. De machine is deels een evolutie van de zeer populaire Linea PB, maar dan aangevuld met een paar innovatieve technische snufjes.

Met hulp van Nederlandse designers heeft La Marzocco voor de La Marzocco KB90 een geheel nieuwe manier ontwikkeld waarmee de filterdragers in de machine worden geplaatst en spoelt de espressomachine automatisch de zetgroep na elk shot met stoom en water.

Omdat met deze innovaties enkele seconden worden afgeschaafd van de totale tijd die nodig is om een espresso te bereiden, scheelt het in een drukke horecazaak zomaar uren per week, claimt La Marzocco. Maar, die bespaarde tijd heeft wel een pittig prijskaartje. We zetten de belangrijkste features van de La Marzocco KB90 op een rij.

Straight-in

De meest in het oog springende vernieuwing, die voor barista’s een fundamenteel andere manier van werken betekent. De filterdrager wordt niet middels een bajonetsluiting in de groep gedraaid, maar recht erin geschoven. De 9 bar-druk uit de boiler wordt gebruikt om de filterdrager vervolgens vast te klemmen. De handeling is volgens La Marzocco ergonomisch beter omdat er 12 keer minder kracht nodig is en de barista geen draaibeweging met de pols hoeft te maken. Ook kan de filterdrager niet per ongeluk te los in worden gezet en wordt lekken voorkomen. Ook is het voor linkshandige barista’s een veel prettigere handeling.

La Marzocco KB90 - Straight In

Group steam clean en auto flush

De La Marzocco KB90 reinigt zelf de groepen na elk shot. Dit scheelt de barista het indrukken van een knop, en het flushen kan dus ook niet vergeten worden. Bij de volledige zelfreiniging geeft de groep 2 seconden nadat de filterdrager is verwijderd een stoomstoot om losse koffie en opgehoopte vetten los te blazen, vervolgens flusht de groep met water om dat losse materiaal weg te spoelen. Voor deze functie is een
extra leiding aangelegd van de stoomboiler naar elke groep. Omdat minder vetten ophopen en de groepen beter schoon blijven, blijft de smaak van elk shot beter op peil.

Drip prediction

Een uitbreiding van de Auto Brew Ratio (ABR) optie. Een shot espresso bestaat uit 30 milliliter vloeistof. Een of twee druppels erbij betekent een heel andere verhouding in de kop. In machines met ABR moest door de barista een gewicht in de kop worden ingesteld dat net wat lager was dan het gewenste eindgewicht, waarbij dus rekening werd gehouden met die laatste druppels, om zo de optimale brew ratio te krijgen.

Middels een algoritme en het meten van de waterflow, weet de La Marzocco KB90 heel exact wanneer de waterstroom gestopt moet worden om precies de goede hoeveelheid vloeistof in de kop te krijgen. Het vooraf instellen van een stopgewicht per shot is niet meer nodig, wat vooral prettig is als met verschillende profielen wordt gewerkt voor verschillende bonen: er hoeft niet voor elk profiel een stopgewicht te worden ingesteld, de machine bepaalt dat zelf.

Pro Touch Steam Wands

Ondanks dat ze geheel van metaal zijn, worden de stoompijpjes van de La Marzocco KB90 niet heet. Veel andere machines die niet heet wordende stoompijpjes hebben, werken volgens de Italiaanse fabrikant met een teflon slang in het pijpje, wat de stoomdruk niet ten goede komt. De KB90 heeft dubbelwandige rvs-pijpjes, waarbij door een slim design nauwelijks hitte-overdracht is naar de buitenste laag.

La Marzocco KB90 - Pro Touch Steam Wand

Bekende interface La Marzocco KB90

Afgezien van de innovaties is de KB90 een evolutie van La Marzocco’s succesmachine Linea PB. De menu’s en andere interface zijn dan ook identiek aan die machine, wat voor barista’s die gewend zijn aan de Linea wel zo prettig is.

Customizable design

Het design is strak en hoekig. Het is geïnspireerd op het leeuwenschildje van La Marzocco en doet denken aan de beeldtaal van de jaren 70. Ook zijn de achter- en zijpanelen customizable: de kleur is aan te passen.

In Nederland is Espresso Service West (ESW) de exclusieve importeur en distributeur van La Marzocco, met Alleborgh als partner voor midden-Nederland. ESW-eigenaar Henk Langkemper zegt dat hij voorlopig alleen de full options versie gaat voeren, inclusief ingebouwde weegschalen en Auto Brew Ratio. Prijzen starten bij €15.999 (ex btw) voor een standaard 2-groeps machine.
Esw.nl
Alleborgh.nl

Reageer op dit artikel