artikel

Naar welke dranken is de meeste vraag op het horecaterras?

Café 4732

Naar welke dranken is de meeste vraag op het horecaterras?

Welke dranken worden veel verkocht bij cafés? Wat zijn de trends waarop ik moet inspelen? En welke drankprijzen hanteren anderen? Tapp levert data aan de horeca die dit inzichtelijk maakt. Het bedrijf deelt belangrijke inzichten met Misset Horeca. Dit keer nemen we de terrascijfers onder de loep.

Tapp werkt met met een slim kastje dat kassagegevens kan uitlezen, ongeacht het kassasysteem. Uit deze gegevens blijkt dat bij horecazaken met een terras de middagpiek vroeger op de dag begint wanneer het terrasweer is. In plaats van te pieken om 16:00 uur, begint de piek dan al om 13:00 uur. Verder blijkt uit de cijfers dat deze piek gecompenseerd wordt met een piek in de avonduren tussen 21.00 en 01.00 uur wanneer het geen terrasweer is. Horecazaken zonder terras tonen dit verschil niet.

Klik op de foto voor een uitvergroting

Meer vraag naar softdrinks op horecaterras

Analyse van de verschillende drankcategorieën laat zien dat bij temperaturen hoger dan 25 graden, de keuze voor softdrinks toeneemt en de vraag naar bier en wijn iets daalt. Dat zelfde geldt voor warme dranken. Deze verschillen komen duidelijker naar voren bij horecazaken met terras. Opvallend is dat gasten bij horecazaken zonder een terras eerder kiezen voor een drank die in de categorie gedistilleerd valt.

Klik op de foto voor een uitvergroting

IJskoffie op nummer 1

Horecazaken zien de vraag naar ijskoffie aanzienlijk groeien bij temperaturen hogen dan 25 graden. Ook rosé mag in het lijst stijgers op het terras. IJskoffie en rosé zien de vraag met respectievelijk 511% en 113% groeien. Ook mousserende wijnen (+100%) en witbier (+93%) zijn op het terras meer in trek wanneer het kwik de 25 graden passeert.

Als je het een heel jaar bekijkt valt uit de verzamelde gegevens op te maken dat op het gebied van speciaalbieren,  blondbier – met een marktaandeel van 21 procent – bovenaan staat in de top vijf verkochte speciaalbieren.

Wat wordt wanneer gedronken in het café?

Wat wordt wanneer gedronken in het café?

Op het gebied van gedistilleerd zien we dat gin nog niet is gedaald in populariteit. Wanneer een frisdrank wordt besteld, is dat de helft van de tijd een cola.

Gemiddelde prijzen op het horecaterras

Gemiddeld wordt voor een glas cola een bedrag van 2,34 euro gevraagd. Een Ice Tea wordt verkocht voor gemiddeld 2,51 euro. Blond bier staat op de bierkaart voor gemiddeld 4,56 euro. Voor tien cent meer wordt weizen verkocht.

Klik op de foto voor een uitvergroting

Wat zijn de meest verkochte zomerdranken?

Witbier wordt, zoals wellicht verwacht, meer verkocht in de zomer dan in de winter. Verrassend is echter dat blond bier 5 procent meer werd verkocht in de winter, terwijl blond bier meer wordt gerelateerd aan de zomer.

Over Tapp

Tapp levert data aan de horeca die onder meer  inzichtelijk maakt welke dranken het meest worden geschonken in cafés, op welk tijdstip en welk seizoen van het jaar, maar ook wat de gemiddelde prijs is voor de geschonken drank. Het bedrijf deelt belangrijke inzichten met Misset Horeca.  Eerder onderzocht Tapp de gemiddelde koffieprijzen, welke koffievariaties favoriet zijn en op welke tijden er koffie wordt geconsumeerd. En ook welke sterke dranken in het café op de kaart moeten staan.


 

Reageer op dit artikel