artikel

Ondernemen volgens Reinout Ezinga: ‘Laat het soms escaleren’

Café 5506

Ondernemen volgens Reinout Ezinga: ‘Laat het soms escaleren’

Als alles naar planning verloopt, opent Reinout Ezinga nog voor de zomer van 2019 zijn vijfde zaak in acht jaar tijd. En dat terwijl hij afgelopen december nog Lagunitas TapKabinet opende. Toch is een horeca-imperium geen ambitie. ‘Een relaxte groei’ is zijn manier van groeien. Voor nu kijkt hij terug op acht jaar ondernemerschap en trekt lering uit de vele lessen die hij geleerd heeft: ‘Je hoeft niet altijd de lieve vrede te bewaren.’

Henk Wijngaard is één van de vele artiesten die op de muur van het nieuwe Lagunitas TapKabinet in Amsterdam aanwezig is. Wie ‘m zoekt moet wel even goed kijken. Geen poster of platenhoes, maar een heus cassettebandje als één van de velen die op de muur van het café in de Amsterdamse Pijp zitten. Samen vormen al die cassettebandjes een afbeelding van de hondenkop waarmee het Amerikaanse Lagunitas bekend mee is geworden.

De Californische brouwer, die in 1993 werd opgericht, is sinds 2017 volledig eigendom van Heineken. Dat de eerste taproom buiten de Verenigde Staten in Amsterdam geopend wordt, mag dan ook geen toeval heten. En voor het prestigieuze project wisten de Amerikanen Reinout Ezinga (35) te strikken. De ondernemer achter onder meer Bar Baarsch, Café Vrijdag en Weesper. En net zoals bij die laatste twee doet Ezinga het TapKabinet samen met compagnon Sikko de Jong.

Amsterdam - Lagunitas TapKabinet - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo AgencyDe sfeer in zijn nieuwste zaak omschrijft Ezinga als huiselijk en vooral niet te pretentieus. ‘We zijn ook naar Amerika geweest om te kijken hoe ze het daar aanpakken.’ Daar had hij redelijk de vrije hand in. ‘Er moet wel overeenstemming zijn, maar ze hebben ons behoorlijk vrij gelaten. Maar één van de redenen dat we dit mochten doen was natuurlijk ook omdat we op één lijn zaten toen we voor het eerst kennismaakten. Als ik hier nu ineens witleren banken ingeschoven had, was ik vast wel teruggefloten. Maar als ik dat zou willen, dan hadden Lagunitas en ik helemaal niet bij elkaar gepast natuurlijk.’

Dat Lagunitas bij Ezinga terecht kwam is niet geheel toevallig. Voor zijn nieuwe project IJver werkt Ezinga al samen met Lagunitas’ eigenaar Heineken, waar hij zelf als student ook stage liep. ‘Indirect heeft mijn samenwerking en verleden bij Heineken wel een duit in het zakje gedaan, maar ik ben ook al vier jaar bezig met het opzetten van IJver. Een bierrestaurant op de NDSM-Werf dat later dit jaar open moet gaan. Daar ga ik ook met Lagunitas samenwerken, dus we kenden elkaar al.’

Lagunitas Tapkabinet: eten, drinken, spelen

Lagunitas TapKabinet opende in december 2018 haar deuren om de hoek van de Albert Cuypmarkt in de Amsterdamse Pijp. Op de bar staan tien kranen. Acht ervan zijn gereserveerd voor Lagunitas-bieren. Drie van die acht zijn ‘vaste kranen’. Amsterdam - Lagunitas TapKabinet - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo AgencyDaarop staan standaard de IPA, de Little Sumpin Sumpin en de 12th of Never. De andere vijf kranen wisselen maandelijks.  TapKabinet is zeven dagen in de week om 11.00 uur geopend. Doordeweeks sluit de zaak om 01.00 uur en in de weekenden om 03.00 uur. TapKabinet is geopend voor lunch, diner en borrel. Spelletjes, bordspellen en ‘ouderwetse’ computgergames spelen een belangrijke rol. In de zomer staat er een terras voor de deur waar zo’n 50 mensen kunnen zitten.

Ondernemen met bier

Lagunitas staat in Amerika bekend als een brouwerij van en voor vrijgevochten types waar naast bier muziek en een beetje hippie-achtige sfeer kenmerkend zijn. Dat kwam ook terug in de ontmoetingen tussen Ezinga en de Amerikanen. ‘We zijn daar geweest en hebben gewoon kennisgemaakt. Het is niet zo dat we moesten pitchen of iets dergelijks. We zijn wat met hen gaan drinken, hebben uitgebreide gesprekken gevoerd en we bleken goed te matchen. Zij zochten namelijk een partij waarbij ze geen nummertje waren, dus niet al te gigantisch. Maar wel groot genoeg om hun zaken goed te behartigen. En als er dan ook op persoonlijk vlak een click is en dat wat zij willen goed bij ons past, dan kom je snel tot elkaar.’

En zo opende in januari 2019 Lagunitas TapKabinet haar deuren. Voor het eerst dus een taproom van de brouwer buiten de VS. ‘Maar het is geen kopie, daar waren ze ook niet naar op zoek. De horeca in Amerika is dan ook dusdanig anders. Dat kun je niet één-op-één kopiëren. Zij zochten iemand die hun concept kon ‘lokaliseren’. En dat is denk ik ook goed gelukt’, denk Ezinga, die om de hoek van het pand naast de Albert Cuypmarkt opgroeide. ‘Dit is een buurtcafé, zoals dat in de traditie van craftbrouwers gewoon is.’

Met de opening van Lagunitas TapKabinet en later dit jaar bierrestaurant IJver, stort Ezinga zich flink in de ‘bierscene’. Zo krijgt IJver 34 tappunten en zo’n honderd bieren op fles. ‘Ik heb altijd wel ‘wat met bier gehad’. Toen ik Bar Baarsch opende, kreeg ik in de Jopenkerk in Haarlem een bierproeverij van Peter van der Arend. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met die hoppige bieren. Ik heb er ook meer mee dan met wijn en dat merk ik ook in mijn directe professionele omgeving. Wijn is abstracter, hoogdravender. Bier heeft daarbij veel meer smaakvariëteit, kortom een heel interessant product.’

Amsterdam - Lagunitas TapKabinet - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

De juiste mensen verzamelen

Op zijn eerste zaak, Bar Baarsch, na, werkt Ezinga telkens samen met compagnons. Sowieso altijd met Sikko de Jong, maar ook met andere ondernemers en/of managers die een aandeel in de zaak hebben. Vijf jaar geleden vertelde Ezinga al eens aan Misset Horeca dat zijn lijfspreuk luidt dat je zo goed bent als de mensen die je om je heen verzamelt. Iets waar hij nog volledig achter staat. ‘Dat hebben de afgelopen jaren wel bewezen. Daarbij moet ik vooral mijn compagnons ook danken die telkens de juiste mensen wisten aan te stellen.’

Ezinga spreekt van een duidelijke rolverdeling als het gaat om zijn compagnons. ‘Wij zijn zó complementair aan elkaar. Sikko doet echt de operationele kant, zorgt dat het goed op de vloer staat en iedereen weet wat hij of zij moet doen, managen en motiveren. Daar ben ik ook niet goed in. Ik ben er voor de ‘achterkant’. Dus de backoffice en wat meer de ondernemer, zoals de zaak opzetten. Maar goed, dat laatste doen we de steeds vaker samen.’

In eerdere interviews gaf Ezinga aan dat wanneer een zaak eenmaal staat, hij op zoek gaat naar een nieuwe stip op de horizon. Maar de stip van Lagunitas TapKabinet heeft hij naar eigen zeggen nog lang niet bereikt. ‘We moeten er echt nog wel aan trekken hier. Ik ben wat dat betreft wel benieuwd wat de zomer gaat brengen hier. Met het terras erbij verdubbelt de capaciteit toch bijna. Daarnaast moet een zaak automatisch gaan draaien. Processen en systemen moeten weer in werking zetten. De opening is wat dat betreft maar het begin. En Lagunitas is ook echt even anders dan bijvoorbeeld Café Vrijdag, waar het na 01.00 uur afgelopen is. Dit gaat in de weekenden tot diep in de nacht door, met dj’s en dergelijken. Dat vergt echt wel even een andere aanpak.’

Amsterdam - Lagunitas TapKabinet - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Toen Misset Horeca Reinout Ezinga vijf jaar geleden interviewden had hij net z’n tweede zaak, Bar Baarsch geopend. Hij vertelde dat hij toen vooral bezig was met zijn tijd op de juiste manier te verdelen tussen de twee zaken. Hij stond toen ook nog regelmatig achter de bar. Dat is nu allang niet meer het geval. Schaterlachend: ‘Daar wordt ook niemand binnen mijn bedrijven gelukkig van hoor.’

Maar, zo geeft hij toe, het is momenteel ‘wel wat veel’ allemaal. ‘TapKabinet is net open en IJver staat nog vol in de stijgers. Dat neemt veel tijd in beslag. En dat heb ik lang niet meer altijd. Dus ik moet goed kijken wat ik doe en wat ik over moet laten aan anderen. Social media is bijvoorbeeld iets waar Ezinga, naar eigen zeggen, nog een beetje zoekende is. Eerst deed hij het zelf, maar die tijd heeft hij niet meer.

Amsterdam - Lagunitas TapKabinet - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency‘Dus ik heb het ook een tijd uitbesteed aan de leidinggevenden van mijn zaken, maar ja; die hebben ook andere prioriteiten. Dus nu hebben we een partij die het voor TapKabinet doet en het ook voor IJver gaat doen. Maar ik ben nog wel aan het rondkijken, want het moet wel authentiek zijn. Je ziet het vaak snel als een externe partij de social media verzorgt. Terwijl je zelf het beste het gevoel van jouw zaak kan overbrengen. Dus dat is nog best lastig. Social media is erg belangrijk geworden, haast een eigen entiteit binnen je organisatie. Dus dat moet je professioneel aanpakken. Ik heb gelukkig wel een paar managers die het oppakken bij m’n andere zaken en die daar ook heel creatief in zijn. Maar het is voor hun wel extra werk, dus ik blijf kijken hoe we dit vraagstuk uiteindelijk goed kunnen oplossen.’

Met de vuist op tafel slaan

Momenteel heeft Reinout Ezinga dus vier zaken en een vijfde die dit jaar open moet. Een horeca-imperium is niet zijn doel, haast hij zich te zeggen. ‘Ik denk dat het zo wel even genoeg is. Ik heb niet de ambitie om tien zaken te hebben. Persoonlijke betrokkenheid bij mijn ondernemingen vind ik belangrijk. Nog heel veel verder doorgroeien; daar zit ik niet op te wachten. Ik kan me eerder voorstellen dat ik eerst iets verkoop voordat ik weer wat nieuws opstart. Maar zeg nooit nooit natuurlijk.’ Er komen sowieso wel regelmatig projecten voorbij die me aangeboden worden. Maar ik ben wat dat betreft wel een behoudende ondernemer. Ik kijk altijd of ik het kan dragen mocht het misgaan.

Reinout Ezinga

Reinout Ezinga wordt op 14 februari 1983 geboren in Amsterdam. Aan de VU in de hoofdstad behaalt hij zijn Master Beleid, Communicatie & Organisatie. In hostellerie De Schuddebeurs, de zaak van zijn ouders, komt hij als afwasser voor het eerst in aanraking met de horeca.

Amsterdam - Lagunitas TapKabinet - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo AgencyIn 2010 opent hij zijn eerste zaak: Bar Baarsch in Amsterdam. Hierna zouden nog twee zaken volgen in de hoofdstad. In 2013 ziet Café Vrijdag het licht in de Rivierenbuurt. Een samenwerking met Sikko de Jong en Jelle Neijenhuis. Samen met Sikko de Jong opent Ezinga in 2016 Weesper. In december 2018 kwam daar Lagunitas TapKabinet bij voor het duo.

Later dit jaar moet op de NDSM-Werf in Amsterdam bierrestaurant IJver opengaan. Een groot project dat Ezinga samen doet met opnieuw Sikko de Jong en Tim Jongens, Arne Kleijn en Herman Klukkert.

Hij is ook een andere ondernemer geworden in die afgelopen acht jaar. ‘In het begin wist ik gewoon niet zo goed waar ik mee bezig was. Mijn gebrek aan kennis compenseerde ik toen door gewoon keihard te werken. Ik deed toen ook haast alles en vond het heel moeilijk om te delegeren. ‘Ik doe het zelf wel’, dacht ik dan. Dat is iets wat ik wel geleerd heb.’ Ook is hij minder streng geworden voor zijn medewerkers, erkent Ezinga. ‘Dat is ook een leerproces. Relaxed groeien is de enige manier voor mij en dat doe je door te delegeren. En door te delegeren geef je je medewerkers vertrouwen en dat betaalt zich weer uit.’ Het klinkt als een logisch ABC’tje, maar het is er wel een die Ezinga door de jaren heen al doende leerde. ‘Dan vinden mensen het ook leuk om voor je te werken. Ik ben nog steeds een control freak en wellicht nog steeds te streng als ik op de vloer zou staan, maar goed. Dat is dus niet meer het geval.’

Zijn medewerkers, zo’n 125 in totaal, rouleren volgens Ezinga ‘wel eens’ tussen de zaken. ‘Maar in principe niet. Je wilt per zaak toch een eigen identiteit opbouwen en daar hoort ook echt een eigen team bij vind ik. Mensen moeten hart voor de zaak krijgen.’ De belangrijkste les die hij daarbij leerde van zijn medewerkers is: weet wat je kan, maar vooral wat je niet kan. ‘En daar waar je niet goed in bent, neem daar mensen voor aan die het wel kunnen.’ Waar Ezinga ook veel van geleerd heeft, is van dat wat niet goed gegaan is. Weesper, dat hij in 2016 met Sikko de Jong opende is daar een voorbeeld van. ‘Dat begon gewoon niet goed. Qua design was ik bijvoorbeeld niet bezig met het eindresultaat en de opbouw klopte voor mijn gevoel niet. Daardoor was er toch een halfbakken eindresultaat.’ Hij neemt het zichzelf deels kwalijk. ‘Ik vertrouwde teveel op het oordeel van anderen, terwijl ik het er eigenlijk niet mee eens was. Ik denk dat dat dan toch een gebrek aan zelfvertrouwen was toentertijd.’

Amsterdam - Lagunitas TapKabinet - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Na een half jaar besluiten Ezinga en De Jong dat het anders moet en gooien het concept om. ‘En dat werkte. Inmiddels loopt Weesper net zoals onze andere zaken. Dus daar hebben Sikko en ik écht van geleerd. Nooit meer iets doen waarvan anderen zeggen dat het zo zou moeten en waar we zelf niet achterstaan. Niet dat ik altijd gelijk heb, maar als het een foute keus blijkt, is het míjn foute keus.’ En dat trekt Ezinga ook door zijn manier van communiceren. ‘Ik blijf niet meer met iets rondlopen. Als er iets is, zeg ik het meteen. Weet je: soms is het gewoon goed iets te laten escaleren. Niet zo zeer tussen mij en m’n compagnons of medewerkers, maar wel naar externe partijen toe. Je hoeft niet altijd de lieve vrede te bewaren, soms moet je gewoon met de vuist op tafel slaan.’