artikel

Rumrevolutie: ‘Rum kan net zo populair worden als gin’

Café 1041

Rumrevolutie: ‘Rum kan net zo populair worden als gin’

Rum is bezig met een opmars. Met name te danken aan het feit dat de drank zo veelzijdig is. ‘Omdat je het goed kunt combineren in een mix of cocktail, maar net als whisky ook heel mooi puur kan drinken.’

Dat rum groeit in populariteit, valt in Nederland onder meer te bezien in de onlangs geopende rumdistilleerderij Spirited Union Distillery in Amsterdam. ’s Lands eerste distilleerderij die zich volledig focust op rum. Daar komt deze zomer ook een tweede bij: Rummieclub, eveneens in de hoofdstad. Zowel bij Spirited als bij Rummieclub wordt rum als pure drank én als basis voor een ruime diversiteit aan cocktails onder de aandacht gebracht. Ruimte voor ambacht. Niet voor piraten en hagelwitte stranden.

Cocktails en mixdranken: wat wordt gedronken in de horeca?

Cocktails en mixdranken: wat wordt gedronken in de horeca?

Distilleren en infuseren

Ruben Maduro (31) produceert in 2017 een compleet nieuwe rum. De botanisch geïnfuseerde rum Union 55. Begin 2019 is daar de ambitie om de Spirited Union Distillery te beginnen. Met een nieuwe naam, nieuw label en – in de nabije toekomst – complete serie rums, begint The Spirited Union Distillery met een crowdfundingcampagne. ‘Vrienden en liefhebbers zijn massaal achter het project gaan staan en hebben het mogelijk gemaakt om de distilleerderij te openen’, aldus Maduro. In totaal brengen 170 personen ruim €125.000 in het laatje en kan de droom gerealiseerd worden.

Rum

Buiten tastings en cocktailworkshops geeft de Spirited Union Distillery ook workshops in distilleren. In twee uur tijd druppelt uit de ketel een eigen rum of gin. Ook de serieuzere distilleerder is welkom. De Spirited Union Distillery biedt daarnaast onderdak aan andere (aspirant-)distilleerders. Maduro: ‘Ik begon op vrijdagavonden in een kleine distilleerderij in Amsterdam. Op dezelfde manier wil ik andere startende merken ook een kans geven om hun spirit te ontwikkelen.’

Dark ’n stormy, Union 55 rum
Dark ’n stormy is een cocktail op basis van rum, limoensap en in dit geval Ginger Beer. Ginger Beer wordt in Amsterdam gebrouwen met 100 procent biologische ingrediënten. Kombucha is een gefermenteerde thee, die zich kenmerkt door de frisse smaak en het lage suikergehalte.Ingrediënten
• 50 ml Union 55 rum
• 20 ml limoensap
• 150 ml Yaya Kombucha Ginger
• ijs

Bereiding

Vul een longdrinkglas met ijs en schenk de
ingrediënten erbij.
Garneer de mixdrank met een limoenschijfje, munttopje en een paar dashes Angostura bitters.

Met de opening van Spirited Union Distillery heeft Nederland voor het eerst een distilleerderij die zich puur richt op rum. Maduro wil de drank ‘in een nieuw jasje steken’ en daarom focust hij zich daar puur op. Daarmee onderscheidt hij zich met ‘botanical infused’ rum. ‘Herdistilleren en infuseren met botanicals is een speerpunt. Zo kun je het goed gebruiken in cocktails en mixdranken. Het combineert bijvoorbeeld heel goed met tonic.’ Rum-tonic dus in plaats van de, met name laatste jaren populaire, gin-tonic.

Of rum de nieuwe gin wordt? ‘Rum gaat zeker een belangrijke rol spelen in het drinkgedrag in de nabije toekomst’, beaamt Maduro. ‘Het heeft absoluut de mogelijkheid om minstens net zo populair te worden als gin.’ Dus als mixdrank, maar ook puur. ‘Het draait natuurlijk om de basis’, aldus Maduro. ‘Dus proef de gin puur, om de smaak te bepalen, maar mix ’m daarna zoals je ’m het zelf het liefst drinkt. Fris in een longdrink, of juist wat meer boozy zoals in een Daquiri.’ Of het zijn persoonlijke ‘missie’ is om het rumaanbod te laten exploderen in de horeca? Lachend: ‘Het is een mooi streven.’

Rum

Ruben Maduro in zijn distilleerderij Spirited Union Distillery.

Rum aan de basis

Rum wordt door Judith de Bie van de Rummieclub omschreven als een onontdekte parel. ‘Rum is enorm veelzijdig en bezig met een opmars. Aan de ene kant heeft het dat toegankelijke van gin omdat je het goed kunt combineren in een mix, maar net als whisky kun je het ook mooi puur drinken en zijn er heel veel verschillende soorten met ieder een eigen smaakeigenschap.’ Judith de Bie ( 26) en haar vriend Martijn Gerrits (39) openen deze zomer hun eigen rumdistilleerderij Rummieclub, in een nieuwbouwproject bij metrostation Verrijn Stuarweg.

Rummieclub Punch
• Vul een glas met ijs.
• Voeg 50 ml (1/4) witte rum toe (bij voorkeur een fruitige rum zoals Rum-bar, Wray&Nephew of Clairin).
• Voeg 150 ml (3/4) fruitsap toe (mix bijvoorbeeld ananassap, passievrucht en rood fruit).
• Voeg het sap van een halve limoen toe.
• Maak het af met wat nootmuskaat bovenop, en een stuk vers fruit.

Waarom rum? ‘Talloze cocktails hebben rum als basis, en een groeiend aantal rums kan het opnemen tegen dure whisky. Een goede rum hoeft niet duur te zijn én het is echt een heel veelzijdige drank’, zegt De Bie. ‘Mensen zijn ook weer toe aan wat nieuws. Steeds vaker zien we dat gin wordt vervangen door bijvoorbeeld een Dark ’n Stormy, rum met gemberbier.

Rum

Afgelopen jaren leerden de twee veel over rum; ze bezochten festivals en cursussen, lazen boeken, spraken professionals en gingen op studiereis naar de Caraïben. ‘Want hoewel iedereen rum kent, is de algemene kennis over deze drank zeer beperkt. Er bestaat relatief weinig regelgeving voor rum. Daarom wordt er veel gesjoemeld door bijvoorbeeld suiker toe te voegen of cijfers op de fles te zetten die niks met de lengte van de rijping te maken hebben, zo vertelt ze. ‘Het is zeker niet zo dat hoe donkerder, hoe mooier de rum is. Er worden namelijk vaak kleurstoffen toegevoegd aan rum om deze donkerder te krijgen. Dit omdat het een tijdrovend en duur proces is om de rum te laten rijpen op eikenhouten vaten.’ Door open te zijn over het proces en een eerlijke rum aan te bieden, willen ze bijdragen aan de kennis over rum.

Meer nieuws over gedistilleerd?

Meer nieuws over gedistilleerd?

In masterclasses leggen ze uit waar rum vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en bespreken ze de verschillende types rum. ‘De meeste mensen kennen over het algemeen alleen Bacardi en wij laten graag zien dat rum zoveel meer te bieden heeft. Uiteindelijk willen we het Nederlandse kenniscentrum voor rum worden en mensen in contact brengen met deze veelzijdige en lekkere gedistilleerde drank.’

Distilleerderij

In Rummieclub komen de passies van beiden bij elkaar. ‘Al jaren hebben we de droom om een rumdistilleerderij te starten. We hebben ons huis te koop gezet om het financieel haalbaar te maken en ons in het avontuur gestort.’
Bij Gerrits komt de passie voort uit een eindeloze interesse in ‘zelf maken’, kwaliteit en mensen laten genieten van een goed product. Voor De Bie betekent de rum Caraïbische sferen, gezelligheid en goede tijden beleven met vrienden. Rummieclub-rum kun je straks kopen bij slijterijen en cafés.