blog

Van Rijn doet het enige juiste: Schippers’ blunder herstellen

Café

Bericht in de Telegraaf: In 2012 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maar bij één op de twintig horecagelegenheden gecontroleerd of er illegaal werd gerookt. En wat voor controles waren dat!

Van Rijn doet het enige juiste: Schippers’ blunder herstellen

Twee ambtenaren van de NVWA melden zich in de ochtend bij het feestcafé. De rookwalm van de vorige avond is zo dik dat je voor een nicotine-shot slechts in hoeft te ademen. Maar omdat er die ochtend niet wordt gerookt, delen de dienders geen boete uit. Tja, waar rook is, is nog geen vuur. Ach, je kunt de NVWA niet eens veel kwalijk nemen. Ze zijn met weinigen en ze willen op tijd naar bed.

Bovendien was er bij de invoering van het rookverbod op 1 juli 2008 geen enkele reden om aan te nemen dat de wet zo massaal overtreden zou worden, waarvoor dus extra opsporingsambtenaren zouden moeten worden aangesteld. Cafés hielden zich in het begin keurig aan het verbod. Er was gemor, maar de grote meerderheid maakte zijn bedrijf rookvrij. Het ging faliekant mis toen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op 3 november  2010 het rookverbod in cafés kleiner dan 70 vierkante meter ophief. Dat gaf caféhouders zo’n gevoel van onrechtvaardigheid dat óveral de asbakken weer tevoorschijn kwamen. Vooral na tienen ‘s avonds, toen de NVWA al lang lag te slapen. Gemiddeld controleert de NVWA zo’n tien bedrijven per dag, terwijl er zo’n vierduizend dagelijks over de schreef gaan.

Nu wil staatssecretaris Van Rijn het rookverbod weer voor iedereen laten gelden, ook voor de kleine cafés. Brancheorganisatie KHN is boos en beschuldigt Van Rijn van ‘politieke willekeur.’ Dat is onzin. Van Rijn doet het enige juiste: Schippers’  blunder herstellen. Wel vreest de staatssecretaris dat hij voor de handhaving van de nieuwe, strengere regels meer NVWA-capaciteit nodig heeft. Ik denk dat die vrees ongegrond is. De kroegbazen zullen zich gedragen zoals voor november 2010. Niet strengheid is de bron van ongehoorzaamheid, maar onrechtvaardigheid.

Reageer op dit artikel