blog

Michelin en de alcoholpolitie

Café

Het oordeel van Michelin. Daar wilde ik deze column over schrijven. Ik denk na over het stuk terwijl ik vanuit Maastricht na afloop van de gidspresentatie naar huis rij. Nederland heeft er negen restaurants met een Michelinster bij, drie met twee sterren en dit jaar werd De Leest uit Vaassen bekroond met een derde ster. Opeens schieten mijn gedachten naar een maatregel die de gehele horeca raakt. Het café op de hoek maar ook het restaurant met drie Michelinsterren.

Michelin en de alcoholpolitie

Vanaf volgend jaar mogen al deze bedrijven geen alcohol meer schenken aan gasten die jonger zijn dan achttien jaar. Michelin maakt altijd een weloverwogen oordeel en kent restaurants vervolgens wel of geen sterren toe. Heeft Den Haag de alcohol-maatregel ook weloverwogen genomen? Ik twijfel al zal er ongetwijfeld veel over nagedacht zijn. Natuurlijk wil ik ook niet dat er op de eerste hulp jongeren belanden die zich van de wereld hebben gezopen. Maar dit hebben ze bijna nooit in de horeca gedaan maar thuis toen pa en ma er niet waren of in een schuur met vrienden. Het probleem pak je niet aan via de horeca. Verantwoord omgaan met alcohol leer je thuis en op school.

U wordt door Den Haag wel ongewild gebombardeerd tot alcoholpolitie. Een familiefeestje in de zaak? U mag het neefje van 17 vertellen dat hij niet dat biertje mag drinken. Een gezin uit eten bij een sterrestaurant? De zwarte brigade mag vertellen dat het meisje van 16 niet dat glas wijn mag drinken. Ook als de ouders het wel goedkeuren! Lijkt me geen fijne opgave.

Maar stel, u leeft de regels netjes na. Maar uw collega een eindje verderop stelt zich wat soepeler op… Ben je mooi klaar mee. Maar dit gaat natuurlijk wel gebeuren. Resultaat: alcoholtoerisme. Alcoholtoerisme gaat ook ontstaan door verschillen in handhaving. Want Den Haag heeft de maatregel bedacht, de gemeente moet handhaven. Katwijk heeft al aangekondigd te gaan gedogen. Daar hoeft een 17 jarige dus straks niet naar een fris-feestje, maar kan met een gerust hart een biertje bestellen in de kroeg. Zonder risico op een boete.

Ik steun het doel, maar keur de maatregel af.

Reageer op dit artikel