blog

Worldcup

Café

Iets meer dan tien jaar geleden dook Jochem Uytdehaage als eerste schaatser op de 10 km onder de 13 minuten. Nu is het wereldrecord van Sven Kramer al 17 seconden sneller. De rangschikking in welke wereldcup dan ook toont ieder jaar progressie in de kwaliteit van de voorbereiding, de uitvoering en het eindresultaat.

Worldcup

Ook de Misset Koffie Top 100 (of de AD Koffietest) is een podium waar baristi met elkaar strijden om een ereplaats. Een strijdtoneel waar sommige deelnemers een prijs winnen en andere onderuitgaan en soms ook hard vallen; sommige deelnemers zijn al blij dat ze overeind blijven, andere verlaten (definitief) het strijdperk.

Een beroemde reclameslogan ‘we are only number two, so we try harder’ vat het belang van een geregelde cyclus van wedstrijden goed samen. De winnaar rust terwijl alle verliezers uit de rangschikking de hernieuwde motivatie vinden om de meetlat de volgende keer hoger te leggen. Dit is een ‘drive’ die niet alleen op de deelnemer van toepassing is, maar ook op zijn trainer, zijn sponsor en zijn leverancier van wedstrijdmaterialen: koffie, barista tools, molen en espressomachine.

Belangrijker dan de verdeling van de prijzen van de Top 100 is daarom de zekerheid, dat over tien  jaar het gemiddelde niveau van de bereide espresso’s in Horeca Nederland beduidend hoger zal zijn; omdat deelnemers en trainers beter trainen, techniek en apparatuur overeenkomstig verbeterd zijn en omdat kennis over koffie wordt gedeeld. Mijn nieuwe blog op de site van Misset is hiertoe een aanzet.

Reageer op dit artikel