blog

Betere hectoliterkorting door onderlinge openheid

Café

Ik zal het − op deze plek ook − ongetwijfeld wel eens eerder geroepen hebben: ondernemers die niet krampachtig de kaarten tegen de borst houden waar het gaat om de pils die ze verkopen en de korting die ze eruit onderhandelen, doen zichzelf en de branche een groot plezier. 

Betere hectoliterkorting door onderlinge openheid

In de Misset Horeca 10, van 23 mei, het verhaal van het biercollectief in Overijssel. Een groep ondernemers in die provincie heeft de krachten (lees: bierplas) gebundeld en is bij diverse brouwers gaan shoppen. Het resultaat mag er wezen. Leest u het hele verhaal maar. Deze fraaie collectieve hectoliterkorting hadden ze niet bereikt als ze onderling geen open kaart hadden gespeeld. Hoeveel bier verkoop jij en wat is jouw korting? Zo kwamen ze erachter dat brouwer InBev zo’n beetje dezelfde korting gaf − rond de €90 − als je 90 hectoliter doet als wanneer je 250 hectoliter doet. U mag het verschil uitrekenen, maar waarschijnlijk ziet u al in één oogopslag dat dit een fraai staaltje onderhandelen voor gevorderden was.
Eén van die ondernemers, Alko Tolner, had al met andere ondernemers al eens geprobeerd een collectief te vormen, maar kreeg toen te horen: ‘Ik ga jou toch niet vertellen hoeveel bier ik verkoop?’ Het komt helaas nog vaak voor. De vraag is: wat heb je te verbergen? Of beter: wat schiet je er mee op het te verbergen? Is het een kwestie van trots of schaamte? Angst dat je buurman een betere korting en wellicht nog betere voorwaarden uitonderhandeld heeft? En wat zou dat? Als dat al zo is, doe er dan je voordeel mee en leer ervan. Die buurman is ook een collega. U hoeft het niet van mij aan te nemen, maar lees het verhaal van de zes Overijsselse ondernemers die de krachten hebben gebundeld en stel uzelf de vraag of ze die fraaie voorwaarden ook hadden gekregen als ze alleen aan tafel hadden gezeten tegenover de vertegenwoordiging van de brouwer.
Ik weet het antwoord wel.

Reageer op dit artikel