blog

Pompoen op de tap

Café

De herfst is in aantocht en dat betekent dat ook de bockbieren op de toog verschijnen. In mijn Proeflokaal Arendsnest zijn er dan altijd zo’n tien verschillende bockbieren.

Pompoen op de tap

De inkoop voor de wat grotere ‘kleine’ brouwerijen begint al voor de zomervakantie met voorinschrijvingen. De rest kopen wij in na de zomer, oftewel het begint nu een beetje te lopen.

Bij het selecteren kijken we goed naar de variatie in smaken, want veel gasten komen speciaal in oktober en november vanwege ons uitgebreide aanbod. Naast de vele zoete, klassieke bockbieren is er ook steeds meer vraag naar een bitter erin. Helaas hebben veel cafés nog vaak één bockbier op tap, vaak van een pilsbrouwer, oftewel de hoofdleverancier. Mijn advies: zet er een ‘lokale’ naast.

In de BeerTemple verkopen wij juist géén bockbieren, maar het seizoenbier uit de Verenigde Staten: Pumpkin Ale, Een kruidig bier gebrouwen met pompoenenvruchtvlees. In het verleden lastig aan te komen omdat ze altijd te laat uit de VS kwamen. Daarom kochten wij ‘zware’ pumpkin-bieren in, om ze een jaar te bewaren voor Halloween. Tegenwoordig zijn ze gelukkig ook via Nederlandse leveranciers te verkrijgen. Bier & Co heeft een paar mooie USA Pumpkin Ales, maar daarnaast hebben ook sommige Nederlandse brouwerijen een pumpkin-bier zoals die van Jopen in samenwerking met SNAB, Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers: Mashing Pumpkins. De naam verwijst enerzijds, met een knipoog, naar de rockband Smashing Pumpkins en anders naar de term waarmee het beslag gemaakt wordt in koperen ketels, in het Engels ‘mashing’.

De pompoen draagt bij aan een zacht zoete, volle smaak, Chillipepers en rookmout geven het geheel een bijzonder karakter en het hogere alcoholpercentage zorgt voor een krachtige smaak. Ook was ik aangenaam verrast door de Pumpkin Raisin Bock van Leidsch Bier. Deze brouwer combineert een bock met een pumpkin ale.

Kortom: genoeg keuze uit bieren die ook buiten het seizoen om prima smaken trouwens.

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. Hij bezit momenteel vier cafés in Amsterdam: Arendsnest, BeerTemple, Craft&Draft en Jopen Proeflokaal. www.morebeer.nl

Reageer op dit artikel