blog

De kunst van het juiste glas

Café

Sinds jaar en dag worden er verschillende glazen voor verschillende soorten drank gebruikt. Wanneer je aan cocktails denkt dan zie je al vrij snel het bekende driehoekige glas.

De kunst van het juiste glas

In Door 74 krijg ik geregeld de vraag of ik de cocktail in een mannelijk glas kan serveren. Waarmee een zwaar whiskyglas bedoeld wordt, het liefst met een groot, grof blok ijs erin. Zelf moet ik hier altijd om gniffelen. Als er al mannen- en vrouwenglazen bestaan, moet je dan juist niet extra mannelijk zijn om met het Martini-glas weg te komen? James Bond stoorde zich er in ieder geval niet aan.

In mijn vorige blog schreef ik dat er twee soorten bewegingen zijn wat betreft de stijl van bartenders. De mixologists zijn te vergelijken met sterrenchefs, gebruiken de meest uiteenlopende glazen voor hun creaties en hebben specifieke ideeën over het te gebruiken glaswerk. Afgelopen maand lanceerde glazenmerk Libbey zelfs een heuse competitie, genaamd Glassology. Gericht om bartenders originele glascreaties te laten maken. Het winnende ontwerp wordt volgend jaar opgenomen in hun portfolio.

Haaks hierop staat mijn beleving bij Bar Basso in Milaan. Deze bar bestaat al tientallen jaren en is beroemd om zijn Negroni Sbagliato (Sbagliato: verkeerd). Een variant op een Negroni-cocktail. Geserveerd in een enorm glas met een groot blok ijs erin. Toen ik om een uitleg vroeg, kreeg ik een heel eerlijk antwoord. Tijdens de creatie was dit het enige glas dat ze nog voor handen hadden en het ijs werd als één blok ijs geleverd. Kleine ijsblokjes maken, was te veel gedoe dus gebruikten ze grotere stukken. Toen de bartender ook nog per ongeluk een fles prosecco pakte in plaats van gin, was de klassieke Negroni Sbagliato geboren.

Reageer op dit artikel