blog

Meerwaarde van huisbier

Café

Een maandje geleden gaven wij een paar buitenlandse gasten uitleg over de Nederlandse bieren in ons Proeflokaal Arendsnest. Op zich is daar niks bijzonders aan. Dat doen we altijd en we behandelen alle gasten uiteraard hetzelfde. Toch was dit nu net even anders.

Meerwaarde van huisbier

Toch was dit nu net even anders. Het speciale tintje was namelijk dat het ditmaal om de leden van de rockband U2 ging. Ook hen hebben we uitgebreid voorgelicht, zoals we dat bij ieder ander zouden doen. Ze kozen uiteindelijk voor Tempelbier, ons huisbier.

En op deze plek wil ik de meerwaarde benadrukken van zo’n eigen huisbier. Het laten brouwen is niet de opgave. Zoek een lokale brouwer – die zijn er veel – en laat een eigen bier brouwen. Goed voor je uitstraling en je gasten komen er voor terug. Kies wel voor een biertje dat past bij de uitstraling van je café.

In samenwerking met de Jopenkerk heb ik in 2009 een fris, hoppig blondbier gebrouwen met 6% alcohol. We vernoemde Tempelbier naar het tweede café dat ik op dat moment opende, BeerTemple. Het werd in 2013 uitgeroepen tot Het Lekkerste Huisbier van Nederland. Het is dus ook goed voor de bekendheid van je café.

We kregen zelfs aanvragen van andere cafés die ook ons huisbier op fust willen. Dat heeft met name te maken met het feit dat de pers heeft opgepakt dat U2 het bij ons dronk. Dit gaat uiteraard niet, het is speciaal voor ons café.

Wel heb ik besloten om dit bier af te laten vullen op fles en, in samenwerking met mijn leverancier, dit ook aan andere cafés, bierwinkels en slijterijen te verkopen. Goede reclame voor mijn cafés en een leuke samenwerking met de leverancier.

Wat ik overigens wil benadrukken: wees origineel en laat wel zelf een mooi biertje brouwen. Doe vooral niet wat sommige cafés ook wel eens doen: een bestaand bier inkopen, etiketje eroverheen en dit dan te verkopen als eigen bier. Daar heb ik een hekel aan. Want daarmee bedrieg je feitelijk je gasten. We noemen dit in de bierwereld etiketbier en daar is weinig orgineels of creatiefs aan.

Reageer op dit artikel