blog

Belang van balans in de bierkaart

Café

Eind september was ik in Bodegraven om twee dagen te genieten van het Borefts bierfestival. De heren van brouwerij De Molen zorgen ervoor dat de mooiste internationale brouwerijen naar Bodegraven komen met de heerlijkste brouwsels uit onder meer Nederland, Zweden, Denemarken, Schotland, Spanje en de Verenigde Staten. Hier móet je gewoon bij zijn als je iets doet in het bier.

Belang van balans in de bierkaart

Vroeger (nog geen zes jaar geleden) moest je moeite doen om aan bijzonder bier te komen, maar tegenwoordig kunnen wij kiezen uit een snoepkast die bomvol zit. Nederland heeft nu al meer dan driehonderd bierbrouwers. Ik zeg juist geen brouwerijen, want niet iedereen heeft een eigen ketel.

Niet alleen het aantal brouwerijen stijgt maar ook het aantal ‘biercafés’. Daarin maak ik wel onderscheid, cafés met veel bier een biercafés. Een goed biercafé is niet alleen het aantal kranen of dat je veel bier op fles hebt maar er moet ook kennis in huis zijn. Weten wat je verkoopt. Ik gebruik altijd de drie P’s van Peter: Plezier, Passie en Product(kennis).

Wat daarnaast van groot belang is: een uitgebalanceerde bierkaart. Varieer in stijlen. Dus niet alleen tripels en blondjes. Vermeld altijd het alcoholpercentage, de inhoud van het flesje, de stijl van het bier en een kleine smaakomschrijving, Het geeft meerwaarde.

In veel cafés zie ik overigens geen tapbord. En als dat er al is, heeft het vaak geen inhoud in centiliters of prijzen. Veel café-eigenaren weten het niet, maar dit is wettelijk verplicht. Sinds 2009 is er gelukkig een goede bieropleiding in Nederalnd, Stibon (Stichting Bier Opleiding Nederland). Ze bieden drie opleidingen: Niveau 1 (basiskennis), Niveau 2 en Niveau 3 (Specialisatie). Een goede optie voor wie zich met bier bezighoudt. Dus vergroot je kennis en heb passie en plezier in deze mooie bierrevolutie die we nu beleven.

Reageer op dit artikel