blog

Blauw de winter door

Café

Afgelopen week was ik op Curaçao en Bonaire om een aantal trainingen en seminars te geven voor de lokale Caribische bartenders. En natuurlijk kan ik als bartender Curaçao niet bezoeken zonder langs te gaan bij ‘The Genuine Curaçao Liqueur’-distilleerderij in het landhuis Chobolobo.

Blauw de winter door

Een schattig museum met een hal vol oude flessen, labels en sinaasappelschillen. Alle Blue Curaçao wordt hier gemaakt, en elke fles handmatig afgevuld. Overigens is blauw is niet de enige kleur waarin de sinaasappellikeur wordt geproduceerd. Doorzichtige, oranje, rode en groene varianten zijn er net zo goed te koop.

Deze distilleerderij beweert de originele en eerste Blue Curaçao-producent te zijn, maar ook Lucas Bols heeft een uitgebreide geschiedenis met deze Caribische likeur. Bols importeerde namelijk al sinaasappelschillen van de Laraha, de Caribische sinaasappel, in de 18e eeuw en maakte hier met de toevoeging van wat kleurstof Bols Blue van. Tegenwoordig is deze likeur nog steeds de meest verkochte variant van de Blue Curaçao likeur.

Blue Curacao wint ook steeds meer aan populariteit in de bartenderscene. Sinds twee jaar zie je steeds vaker een cocktail op de menukaart verschijnen met een blauwe tint. Zo is één van de signature cocktails van de Dr. in Rotterdam een blauw drankje dat is gebaseerd op de tv-serie Breaking Bad. In deze serie produceert scheikundeleraar Walter White de drug crystal meth. Zijn product bestaat uit blauwe kristallen. De signature cocktail van de Dr. is The Heisenberg, (Walter White’s alter-ego) en gebruikt als basis een rokerige mezcal met Blue Curaçao.

Ook ik heb de afgelopen tijd gespeeld met het blauwe goedje. Op de zojuist geopende Apt. bar in de Odeon heb ik een blauwe signature cocktail met marshmallow foam gezet. Hij ziet er mierzoet uit maar stiekem is het een sterke en ietwat zure gin cocktail. En voor Diageo World Class had ik afgelopen zomer daadwerkelijke Blue Curacao-kristallen gemaakt door de likeur in een dehydrater te stoppen. Deze kristallen had ik dan weer gebruikt als rim voor mijn eigen 2.0 versie van de klassieke, maar oh zo foute, Blue Lagoon. Blue Curaçao is hét ingredient voor foute jaren 80-cocktails, maar vervang de triple sec eens door deze blauwe likeur. Wie weet geeft het je net dat tropische element dat wij in de winter vaak zo missen.

Reageer op dit artikel