blog

Onafhankelijkheid van bier en brouwer

Café

Brouwerijen, binding, kortingen; het is een heikel onderwerp waar al veel over gesproken en geschreven is. En vaak snap ik die brouwers ook niet.

Onafhankelijkheid van bier en brouwer

Het lijkt me dat ze een lange relatie willen aangaan met een café-eigenaar. In de praktijk blijkt echter dat je minder korting krijgt, als je langer zaken met ze doet. Vreemd.

Over die korting heb ik wel een paar tips voor de ondernemers, waarbij de eerste een logische is, maar eentje die lang niet altijd gebruikelijk is: spreek je korting af in percentages. Zo stijgt je korting mee met de immer stijgende bierprijs. Maar de beste onderhandelingspositie heb je natuurlijk als je niet afhankelijk bent van een brouwer via (bruik)leningen. Ben je dat wel, dan blijft de brouwerij op de een of andere manier altijd aan het café verbonden. Dus zorg ervoor dat je zelf eigenaar wordt van de installatie.

Natuurlijk moet je dan zelf een aantal dingen bekostigen, maar dat is het zeker meer dan waard. Heb je het geld niet voorhanden? Sluit dan een contract af waarin je installatie aflost door middel van je hectoliterkorting. Zorg ervoor dat je dan maar op die manier eigenaar wordt.

Als je wel het geld hebt? Koop dan direct je eigen tapinstallatie. Gemiddeld ben je ongeveer €1000 kwijt per kraan. Heb je dat eenmaal staan, kan je contracten afsluiten met brouwerijen die graag op de tap willen. Ikzelf sluit liberale contracten af met brouwers voor de duur van vijf jaar. Zij betalen vijf jaar vooruit; een soort taplijnverboeding. Hier zit echter een opzegtermijn op van drie maanden. Dus wil een van de twee partijen ermee stoppen, is dat geen enkel probleem en dan moet de nog lopende tijd terugbetaald worden. De hoogte van de vergoeding ligt aan de grootte van de brouwerij. Een kleine brouwerij betaalt minder dan een grote brouwerij maar dat lijkt me logisch. Tot slot: ik stel zelf de contracten op en laat dit niet door de brouwer doen.

Wil je meer weten? Stuur mij gerust een mailtje via peter@morebeer.nl