blog

De Terras top 100 is een middel, geen doel

Café

Enigszins verbaasd keek hij me aan. ‘Ik heb zoveel te vertellen, maar het enige dat ze willen weten is hoe ze die Terras Top 100 kunnen winnen!’ Gert Boonen gaf 2 jaar geleden een workshop tijdens de Terras Bootcamp, samen met zijn collega Omar Dahak. De eigenaren van De Boterlap in Harderwijk vertelden daar over ‘eten op het terras’. Omar heeft ooit een Michelinster verdiend, dus die heeft er, zeg maar, wel kaas van gegeten. De deelnemers aan de jaarlijkse Terras Bootcamp, wilden van het duo echter alleen maar horen hoe ze dat toch geflikt hadden, tot tweemaal toe de Terras Top 100 winnen.

De Terras top 100 is een middel, geen doel

Exemplarisch wat mij betreft. Als redacteur met focus op de natte sector (ik blijf opgetrokken wenkbrauwen tegenkomen als ik deze titel in een gesprek gooi) mag ik de Café Top 100 en de Terras Top 100 coördineren, waarbij ik bij die laatste een plekje in de hoofdjury mag delen met kanonnen als Gert Boonen en Barry en Judith Zwinkels, ook oud-winnaars. En zodra de inschrijvingen van start gaan, valt het enthousiasme van de Terras Top 100-deelnemers direct op. Er wordt zelfs naar de redactie gebeld met vragen. ‘Ik deed het vorig jaar zo goed, maar behaalde geen notering in de lijst, hoe kan ik dat dit jaar wel realiseren?’ En zowel de nummer 2 als de nummer 3 van afgelopen jaar, respectievelijk Roger Hamelers van Alt Arce en Marc Dietvorst van Paal 10, drukten me op eerder al op het hart dat ze het komend jaar voor die eerste plek gaan.

Mooi, die strijdlust, maar weet dat een plek in de Top 100 de uiteindelijke beloning dient te zijn van een leerzaam traject. Deelname aan de Terras Top 100 betekent dat de goede en de zwakke punten van je bedrijf voor het voetlicht komen. De bezoeken van de mystery visitors en vakjury dienen het bedrijf vooruit te helpen. ‘Die lijst is mooi meegenomen, maar hoe sta ik ervoor? Dat wil ik weten en daarom doe ik mee’, vertrouwde een ondernemer mij afgelopen jaar toe. En dát is precies de reden waarom dit soort wedstrijden ooit in het leven is geroepen. Natuurlijk wil iedereen bij de beste 100 horen, dat snap ik. Maar het verbeteren van je bedrijfsvoering lijkt me nog net iets belangrijker.

En hoe je dan uiteindelijk die Terras Top 100 wint? Vraag dat maar even aan Gert.

> Inschrijven voor Terras Bootcamp

Reageer op dit artikel