blog

Onafhankelijkheid van bier en brouwer deel 2

Café

Naar aanleiding van mijn vorige column zijn er vele reacties in mijn mailbox terechtgekomen. Een van de mailers is een ondernemer die wel alles in eigendom heeft en een voorstel van een brouwer kreeg. De brouwerij gaf €27,50 korting per hectoliter, waarbij de brouwerij ook nog zelf het bier levert (geen tussenhandel). Dit kan je toch niet serieus nemen! Terwijl de ondernemer ook nog eens dicht in de buurt van een collega-brouwerij zijn café heeft staan.

Onafhankelijkheid van bier en brouwer deel 2

Het verrast mij dat veel ondernemers denken dat ze brouwerij vrij zijn, terwijl dit in praktijk helemaal niet zo is. Heb je je tapinstallatie in bruikleen? Dan heb je een binding met de brouwerij.

Toch een kleine nuance. Ondernemers en brouwers: het moet een fijne samenwerking zijn. En denk nou niet dat dit niet kan met een van de grote jongens. Ik heb al bijna 7 jaar een heel prettige samenwerking met AB InBev (verhuurder van mijn café) in de BeerTemple. Met als klap op de vuurpijl dat ik 19 maart de introductie heb van Goose Island uit de VS, dochter van Inbev. Dus het kan wel!

Toch nog wat tips: een voor de hand liggende, maar broodnodig: lees je contract goed. Vaak als je aan het einde van je contract bent, moet je namelijk geld betalen om naar een andere brouwerij over te stappen. Meestal betaalt die nieuwe brouwerij dat voor je, maar vervolgens wordt dat weer verrekend in een mindere korting.

Let ook hier op: de meeste brouwerijen hanteren de bruto inkoopwaarde van een tapinstallatie (bruikleen) terwijl zij de tapinstallatie in werkelijkheid voor veel minder inkopen (dit kan wel oplopen tot 50 procent van de brutoprijs). Dus als je een bruikleen hebt voor 5 jaar (opnieuw: lees contract) dan moet je bijna de nieuwwaarde betalen om de tapinstallatie over te nemen van de brouwerij (10 procent afschrijving per jaar).

Wat mij betreft zou het allemaal wat transparanter mogen. Vrije kranen en een kale bierprijs (lees pilsprijs). Dan is het vervolgens logisch als die omhoog gaat als je meer nodig hebt van de brouwerij: niets is gratis.

Neem de prijsonderhandeling en keuze van brouwerij serieus en onthoud: de ondernemers die het hardst schreeuwen, krijgen vaak ook de hoogste korting!

* Lees hier deel 1 van deze blog

Reageer op dit artikel