blog

De Amerikanen komen eraan

Café 316

De  introductie van het Amerikaanse Goose Island vond in maart plaats in één van mijn cafés, de BeerTemple in Amsterdam. Deze maand komt Greg Koch, ceo en oprichter van Stone Brewing Co naar Nederland via Bier & Co. Gaat de USA ook Europa veroveren met hun bierrevolutie?

De Amerikanen komen eraan

Amerikanen zijn erg gericht op de versheid van hun bieren. Veel bieren zijn dan ook niet verkrijgbaar in Europa omdat de Amerikaanse brouwers bang zijn dat wij ‘oud’ bier te drinken krijgen. Het duurt toch minimaal een maand om Amerikaans bier naar Europa te verschepen. En voordat het bij de consument is, zijn we minimaal anderhalve maand verder.

Daarom is Stone nu de eerste Amerikaanse brouwerij die de uitdaging groots aanpakt en een meer dan 25 miljoen dollar kostende brouwerij neerzet in Berlijn. Het is niet alleen een brouwerij maar ook een restaurant en biertuin (met honder-
den zitplaatsen). De kleine brouwinstallatie is al sinds vorig jaar operationeel, maar binnenkort gaat de productiebrouwerij lopen om heel Europa te veroveren met de heerlijke hoppige USA-bieren.

Natuurlijk proberen wij in Nederland deze bieren te kopiëren. Met mijn Morebeer Brewing brouwen wij vier USA-style bieren. In maart was in Rotterdam de Dutch Beer Challenge. Brouwers kunnen in meer dan twintig categorieën hun bier insturen en die worden dan niet alleen op smaak beoordeeld, maar ook wordt gekeken of ze in de style passen. Met trots kan ik u vertellen dat wij goud en brons hebben gewonnen met onze twee Double IPA’s: Big Fat Double 5 IPA met Uiltje Brewing co en Bald Eagle met Brouwerij Kees. Zilver met onze American Pale Ale, Tempelbier met Jopen en zilver met Mikkie = Cattivella met Birrificio Del Ducato (Italië) in de categorie Innovatie. Morebeer Brewing heeft geen eigen ketels maar daagt andere brouwers uit om samen mooie bieren te brouwen. Dus samen met hen hebben wij deze prijzen gewonnen.

Naast het feit dat ik er trots op ben dat we zo goed gepresteerd hebben, is het voor mij een teken aan de wand: de Amerikanen komen eraan, en wij helpen ze er graag een handje bij.

Reageer op dit artikel