blog

Amerikaans bier, in Spanje, met Italianen

Café 657

Het laatste weekend van juni ben ik afgereisd naar Rome om het 15-jarig bestaan te vieren van één van ’s werelds beste biercafé’s: ‘Ma Che Siete Venuti a Fà’, ofwel: Waarom ben jij hier.

Amerikaans bier, in Spanje, met Italianen

Eigenaar en biervriend Manuele Colonna had mij, en Kees Bubberman en Jeroen van Ditmarsch van respectievelijk Brouwerij Kees en Kompaan uitgenodigd om zijn lustrum te vieren op een cruiseschip van Rome naar Barcelona en weer terug.

Die Italianen kunnen wel een feestje bouwen. Ze hadden een schitterende line-up van de mooiste bieren uit de VS, Italië, Spanje, Engeland, Duitsland, België en ja, ook uit Nederland.

De volgende dag arriveerden we in de loop van de avond in Barcelona. In de Catalaanse hoofdstad volgde uiteraard een bezoek aan het beste biercafé van Spanje: BierCab. Heerlijk eten met een mooie bierkaart. Toen moest ik even denken aan het persbericht van de Librije. Het driesterrenrestaurant gaat een bierkaart lanceren. Maar zonder bittere bieren, omdat die niet bij hun verfijnde keuken zouden passen. Jonnie en Thérèse: mag ik een keertje bij jullie langskomen met een doosje verfijnde hoppige bieren? Want als Bieroloog ga ik deze uitdaging met jullie sommeliers graag aan!

Maar goed: na een heerlijk avondje Barcelona en lekker slapen op de boot, stonden er voor de volgende dag het bezoeken van een aantal brouwerijen op het programma. En verrek weer (!) een Amerikaan die zich heeft gevestigd in Europa en een brouwerij is gestart: Edge Brewing. Ik heb het al eerder in een van mijn columns gezegd: die Amerikanen komen eraan.

Je zou het niet verwachten maar Barcelona is een echte bierstad geworden. Ik was er een paar jaar geleden en toen was er nog niet veel. Als je naar Barcelona gaat, moet je ook zeker naar Napar brewpub gaan. Zelfs een Mikkeller en BrewDog bar zijn er al gevestigd.

Die internationale ontwikkelingen zijn mooi om te zien. Als Nederlander Amerikaans bier drinken, in Spanje, met Italianen. Op de terugweg bekeken we de EK-wedstrijd Italië-Spanje. Gelukkig ging onze terugreis ván Spanje naar Italië.

Reageer op dit artikel