blog

Koffie Top 100-blog: Slechts een tiende van een seconde

Café 893

De hoofdjury van de Misset Horeca Koffie Top 100 ging bepalen waar in Nederland je het beste bakkie kreeg.

Koffie Top 100-blog: Slechts een tiende van een seconde

Per luxe touringcar met comfy leren zetels, airconditioning en led-sfeerverlichting reisde het team koffiebobo’s – waartoe ook schrijver dezes behoort – door het land. Voor onze broodnodige privacy was het busje voorzien van geblindeerde ruiten.

Je wist tenslotte maar nooit.

Het werd een historische dag. Bij elke tent waar de koffiejury kwam, werd ze getrakteerd op een zogenaamde slow coffee. Oma’s filter heette nu Chemex, V60 of Clever Dripper en café crème was plotsklaps ontzettend achterhaald. ‘Lungo? Nee, dat serveren we nooit meer.’

Jammer was dat de kandidaat-kampioenen moeite hadden om een goede cappuccino te maken. Het simpele recept – één derde melk, één derde melkschuim, één derde espresso – bleek in de praktijk een lastige formule. Wat opmerkelijk is als je beseft dat cappuccino de populairste koffiedrank is.

Nee, alle aandacht van de barista’s ging naar de slow coffee. Het was een eersteklas paradigmaverschuiving.
Daar stonden we dan te jureren: vijf volwassen kerels rondom een bibberende barista die water in een koffiefiltertje schonk alsof hij aan het kalligraferen was. U moet weten, slow coffee zetten is een precies klusje. Het maakt nogal verschil of je het water zigzaggend of met cirkelbewegingen opschenkt en of je dat linksom of rechtsom doet.

In de wereld van slow coffee draait het om milliliters, halve grammen en tienden van seconden. En dan heb ik het nog niet over The Next Big Thing: het water. Nanofilters vissen er elke onzuiverheid uit. Eén van de kandidaten vertelde trots dat zijn water maar liefst vier keer werd gefilterd. Dat filter was bij wijze van spreken zo goed dat je er in kon pissen zonder het te proeven. (Je vroeg je spontaan af hoeveel deeltjes je uit water kon filteren voordat het ophield H2O te zijn. Maar dat geheel terzijde).

Het ging om het resultaat in het kopje, en dat was verbijsterend lekker.

Afbeeldingsresultaat voor koffie top 100De bekendmaking van de Misset Horeca Koffie Top 100 is op 12 september 2016

Reageer op dit artikel