blog

Prima dat ‘big boys’ in craft beer stappen

Café 860

Twee van de grootste craft beer-brouwerijen zijn geheel of gedeeltelijk in handen gekomen van Heineken en AB Inbev: Lagunitas Brewing Company (50% Heineken) en Goose Island Beer Company (100% AB InBev).

Prima dat ‘big boys’ in craft beer stappen

De officiële lancering van Goose Island heb ik in een vorige column beschreven, maar afgelopen maand was de beurt aan Lagunitas in Nederland. Deze lancering was niet in de BeerTemple, maar bij een collega-biercafé dat claimt dat het ’t eerst is met Lagunitas-bieren.

Een paar dagen later hebben wij ook in de BeerTemple een feestje gebouwd met de boys van Lagunitas. Al jaren hebben wij een warme vriendschap met ze, want ze komen ieder jaar naar Amsterdam voor de Cannabis Cup, de beurs voor wiet. Dat is nog wel een aardig feitje: wiet is onlosmakelijk verbonden met Lagunitas. Sommige bieren hebben namen die ernaar verwijzen. Op de wiki-pagina van het merk staat het verhaal dat de overheid aan het posten was omdat ze medewerkers van de brouwerij van dealen verdachten. Under-coveragenten konden echter bij niemand wiet kopen. Er waren er wel heel veel die het ze wilde geven.

Maar goed: de BeerTemple is een soort clubhuis tijdens hun verblijf. Ze regelen dan dat er een pallet met hun heerlijke bieren onze kant op komt. De helft is dan voor hun eigen gebruik en om aan vrienden te geven en de andere helft is voor ons.

Twee jaar geleden kreeg ik ’s nachts nog een belletje, net voordat ze naar Schiphol moesten; dat er nog wat bier over was! Ik ben gelijk uit bed gesprongen en heb een taxi gebeld om de negen overgebleven dozen op te halen. Je moet wat over hebben voor goed bier. Vorig jaar hebben wij zelfs via Zweden hun bieren kunnen inkopen op fust.

Door de samenwerking met Heineken zijn de bieren gelukkig veel makkelijker te verkrijgen in Nederland. Ik word daar blij van, maar sommige bierliefhebbers vinden het bier ineens niet meer interessant omdat kleine jongens groter worden. Dat mag natuurlijk niet in de craft beer-wereld. Ik vind ’t prima, maar ben wel benieuwd hoe de ‘big boys’ omgaan met deze geweldige ‘craft’brouwerijen. In het verleden hebben ze namelijk nog al wat mooie brouwerijen gesloten.

Altijd de nieuwste blogs van Misset Horeca in uw mailbox?

Geef u op voor de Misset Horeca nieuwsbrief en mis niets! Naast de blogs van diverse horeca-experts, ontvangt u achtergronden en analyses van het horecanieuws en praktische ondernemingsinformatie.

Reageer op dit artikel