blog

Smaakcombinaties

Café 1097

V orige maand stroomde mijn mailbox vol nadat ik in een filmpje drie exemplaren van mijn boek ‘Cocktails met Tess’ verlootte aan iedereen die een vraag over cocktails instuurde. De antworden op de meest interessante en veelgestelde vragen, beantwoord ik de komende tijd op deze plek. Dit keer een vraag over het combineren van smaken:

Smaakcombinaties

Waarom zijn bepaalde combinaties goed? Waarom pak je bij bepaalde gins ‘mediterranean tonic’ en geen ‘indian tonic’? En waarom doe je de ene keer citroenverbena erbij en de andere keer rozemarijn? Wat is het effect?
Het leuke aan het beroep van bartender is dat het zo veel verschillende aspecten omvat. Aan de ene kant ben je net een chef die werkt met liquids. Je kunt klassieke ‘gerechten’ naar bestaand recept maken, ze een eigen twist geven of iets totaal nieuws creëren. Tegelijkertijd kun je direct met je gast communiceren en de smaak van jouw creaties op zijn voorkeuren afstemmen. Dat creëren van cocktails en het spelen met smaken vergelijk ik met het werk van een chef. Wanneer je leert koken volg je netjes de recepten, maar zodra je een beetje feeling krijgt, weet je bij het lezen van het recept al of je er een bepaald ingrediënt bij kunt doen of juist weg wilt laten.

Dat werkt ook voor cocktails. Sommige smaken werken heel goed samen, omdat ze hetzelfde zijn, raakvlakken hebben of juist voor een mooi contrast zorgen. Andere smaken kunnen soms heel erg botsen en smaken samen niet lekker. Hendrick’s gin wordt bijvoorbeeld gemaakt met onder andere komkommer, dus een schijfje komkommer in een gin-tonic met Hendrick’s is heerlijk. Maar gebruik je komkommer in een heel kruidige gin, zoals Bobby’s, dan botst dit ontzettend.

Wanneer je zelf combinaties gaat maken, proef dan eerst de gin die je wilt gebruiken los. Wat proef je? Is het een droge, fruitige of juist kruidige spirit? Probeer de smaken die je uit de gin haalt te complementeren met de tonic en de garnering die je kiest. De mediterrane tonen uit de tonic werken bijvoorbeeld heel goed samen met de smaken uit Gin Mare en een takje rozemarijn zorgt voor een heerlijke geur die ook helemaal in die hoek zit. Maar je kunt bij deze gin ook kiezen voor oregano, basilicum of tijm. Eigenlijk kun je alle kruiden uit de Italiaanse keuken met deze gin combineren. En een standaard indian tonic, die wat bitterder is, gaat bijvoorbeeld weer heel goed samen met een klassieke London Dry Style-gin of als tegenhanger van een bloemige gin.

Blijf proeven. Langzaam maar zeker zul je zien dat je vooraf al een idee hebt welke combinaties wel en niet samen gaan.

Reageer op dit artikel