blog

De Stelling: Cafés moeten hun eigen bier gaan brouwen’

Café 1137

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Cafés moeten hun eigen bier gaan brouwen om echt onderscheidend’. Lees hier de meningen van Peet Seerden van Bierspecialiteiten café Take One in Maastricht en Wouter van de Graff in De Boterhal in Breda. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: Cafés moeten hun eigen bier gaan brouwen’

Vandaag de dag is het hebben van een groot aantal speciaalbieren, ook op de tap, vrij normaal.
Peet Seerden: ‘Dat is inderdaad zo, maar het is belangrijk dat er voldoende doorstroming is om te voorkomen dat het bier gaat verzuren. Veel mensen denken dat bieren uit het vat beter zijn dan uit de fles, maar er zijn uitzonderingen. Je zou eens een proeverij moeten houden met enkele bieren uit de tap en dezelfde uit de fles, schitterend.’
Wouter van der Graaf: ‘Ja dat klopt, het hebben van een mooie en uitgebreide bierkaart is steeds gangbaarder voor een café. Wij voeren inmiddels wel 26 verschillende bieren op onze tap.’

Je moet regelmatig de bieren wisselen om het voor de gasten spannend te houden.
Peet Seerden: ‘Als je geen verplichte afname hebt met je brouwer kan dat best interessant zijn. Maar zorg wel voor voldoende achtergrondinformatie en daarmee een verhaal over het bier. Serveer het in het juiste glas, dan kan dit zeer zeker een ‘lokker’ voor klanten zijn.
Wouter van der Graaf: ‘Als je een echt biercafé hebt dan moet je zeker de tapbieren met enige regelmaat wisselen. Let er wel op dat je een spreiding van de smaak aanhoudt. Wij wisselen elke maand ongeveer vijf tot zeven bieren op onze tap.’

Wil je echt onderscheidend zijn, dan brouw je je eigen bier.
Peet Seerden: ‘Schoenmaker, blijf bij je leest! Menig horeca bedrijf heeft al zogenaamd een ‘eigen bier’ waar op een bestaand bier een eigen etiket wordt geplakt. Dit is volksverlakkerij. Er zijn wel bedrijven die een eigen bier hebben, maar toch vind ik dat je niet het vak van brouwer erbij moet gaan doen.’
Wouter van de Graaff: ‘Zelf bierbrouwen in mijn café was altijd een droom van mij. Onze kelder leent zich prima voor een eigen brouwerij en er past zelfs een proeflokaal in. De ‘in huis’ brouwerij maakt ons biercafé echt uniek om te bezoeken. Op de tap hebben we nu drie huisgebrouwen bieren. Begin oktober, met ons eerste eigen gebrouwen bockbier, zelfs vier.’

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reageer op dit artikel