blog

De wet van drie

Café 2155

Van de tijd die ik in de parfumindustrie werkte, heb ik nog dure parfums over. Ik bewaar ze in een badkamerkastje. Nu ik in de koffie werk, kan ik geen parfum meer dragen.

De wet van drie

De etherische oliën die verantwoordelijk zijn voor de geur van de parfum hechten zich namelijk direct aan de etherische oliën van de koffie waardoor het aroma niet meer goed te beoordelen is. De flacons staan te verstoffen en hebben al lang geleden hun geur verloren. Was de inhoud maar verkleurd, zoals schimmels op het brood, dan wist ik eerder dat ik het weg kon gooien. Etherische oliën zie je niet, helaas. Maar zijn ze er wel, dan kunnen ze ons betoveren. Het advies voor behoud van de etherische oliën in een product is dit te bewaren op een koele, donkere en droge plaats. Zodra er iets verandert in een van deze drie aspecten, vervliegen de aroma’s.

Koffie is een gebrande pit, afkomstig van de koffiebes. De pit werd door de Ethiopiërs buna genoemd wat verbasterd is tot boon. Door de bonen te roosteren, verdampt het vocht, ontwikkelen de suikers en ontstaat er gasvorming. Omdat de boon 50 tot 100 procent uitzet, kunnen deze gassen makkelijk ontsnappen. Zeker wanneer er een verandering is van koel naar warm, donker naar licht en droog naar nat. Versheid van de koffie wordt dus bepaald door de aanwezigheid van gassen.

Om een beetje grip te krijgen op deze vluchtige materie heb ik de wet van drie bedacht. Gebrande koffie heeft voldoende gassen in zich voor drie maanden koffiegenot, is de verpakking opengegaan, wordt dit al gereduceerd tot drie weken, drie dagen in de koffiestolp (container van de koffiemolen), 30 seconden wanneer dit gemalen is. Voorgaande geldt voor arabica (er zitten trouwens drie a’s in arabica). Robusta is tot drie keer langer goed te houden. Maar de smaak is ook 1/3e van de complexiteit die je bij arabica kan verwachten.

Werk je professioneel met koffie, dan is het goed te beseffen met welke variëteit je werkt en hoe deze zich gedraagt. Neem vooral de positie van je koffiemolen in acht (zie foto van De Blonde Pater in Nijmegen, nummer één in de Koffie Top 100 2015): plaats ’m niet in de keuken (warmteschommelingen), niet bij een raam (lichtschommelingen) en niet naast de stoompijp (vochtschommelingen). Zo houd je de koffie het langst lekker!

Reageer op dit artikel