blog

Foodpairing met bier: eenvoudig en lokaal

Café 1043

Bier en eten blijft voor het grote publiek lastig, heb ik gemerkt. Maar om daar meer aandacht aan te geven ben ik per 1 juni van dit jaar ‘cause Beer loves Food’ in Amsterdam begonnen. Een gastrobar met bieren uit de hele wereld die het eten versterken.

Foodpairing met bier: eenvoudig en lokaal

Dit heeft nogal wat haken en ogen. Gasten verwachten gelijk dat je alles kookt in bier. Dat is uiteraard niet helemaal zo. Natuurlijk koken wij gerechten in bier, maar lang niet alles. Onze insteek is dat wij bier als perfecte begeleider zien bij de gerechten de we serveren. Gelukkig staan we daar al langere tijd niet meer alleen in.

We zien steeds meer bier in restaurants, zelfs in het topsegment bij zaken als De Librije in Zwolle en Parkheuvel in Rotterdam. Maar als je het mij vraagt, gaat het nog steeds te langzaam, vooral als je kijkt naar het voorzichtige assortiment. Kom op jongens, het mag en kan allemaal wel een flink stuk spannender.

Maar ook als café zonder keuken kan je iets doen met deze trend. Immers, als je even gaat borrelen, wil je daar ook een lekker hapje erbij. In mijn Proeflokaal Arendsnest ben ik zo’n 16 jaar geleden begonnen met het serveren van blokjes belegen kaas. Ik werd echter gelijk door een ervaren horecavriendin op de vingers getikt, dat mag/kan/moet lokaal! Waarop wij naar een kaasboer in de buurt gingen.
Momenteel hebben wij vijftien verschillende kazen. Dit komt er in de praktijk op neer dat we voor ieder biertje een geschikte kaas op voorraad hebben. Dit is onze manier van foodparing en we doen het ook met onze worsten. Een paar jaar geleden heb ik zelfs een aparte koeling gekocht om de kazen en worsten niet te koud te serveren (namelijk op zo’n 12˚C).

Mijn advies is: ga eens langs bij je lokale kaasboer en slagerij. Het leuke daarvan is ook dat gasten de kazen of worsten die ze lekker vinden en ze zelf in huis willen halen, deze in de buurt van je eigen zaak kunnen krijgen. Een tweede voordeel: als je op een dag veel verkoopt, kun je snel weer bijhalen.

Last but not least: je ondersteunt ook nog eens je lokale mede-ondernemer.

Reageer op dit artikel