blog

Gin-tonic zorgt voor huurconflict bij Palladium

Café 3749

Wat een zalige nazomer was dat! Zo heb je nog eens lol van je duurbetaalde vakantieteint. De zon lachte ons een paar weken extra toe en de horeca lachte mee, Op de bomvolle terrassen slobberden we de gin-tonicjes vrolijk weg.

Gin-tonic zorgt voor huurconflict bij Palladium
Het Kleine-Gartmanplantsoen gaat de komende 5 jaar drastisch op de schop, rechts Palladium.

Blog van Radboud Bergevoet

Ook bij Palladium loopt de gin-tonic als een tiet. De tijd dat de voetballertjes van Ajax en andere ‘Bekende Amsterdammers’ die de hotspot aan het Kleine-Gartmanplantsoen bevolken, pils dronken, ligt ver achter ons. Eigenaar Ed Pool verkoopt tegenwoordig zeven soorten gin aan de toog.

Vindt pandeigenaar Heineken niet leuk.

Pool betaalt niet de hoofdprijs voor het pand van Heineken. Dat zal de brouwer worst zijn, zolang er bij Palladium maar genoeg pils gedronken wordt. Als pandgebonden ondernemer krijgt Pool namelijk maar een héél klein beetje hectoliterkorting, dus de brouwer verdient zijn geld dubbel en dwars terug met de marge. Maar dan moet Pool wel pils blijven verkopen natuurlijk.

Nu Palladiums pilsverkoop gekelderd is, grijpt Heineken de huur aan om zijn inkomsten veilig te stellen. Via de rechter probeert de brouwer een huurverhoging af te dwingen van 100 procent. Dat is een slok op een borrel. Net op het moment dat het Kleine-Gartmanplantsoen door de gemeente op de schop wordt genomen en Pool vanuit zijn serre uitkijkt op een publieke zandbak annex fietsbegraafplaats. Niet echt een handige timing van Heineken.

De zaak Palladium legt bloot wat er fout is aan pandbinding. Dat de (im)populariteit van een drankje van invloed is op de hoogte van de huur, is niet gezond. En dan is Heineken nog de netste van het stel. Er zijn brouwers die op jouw kosten de hele tapinstallatie in de beslag nemen als je de afgesproken volumes niet haalt.

Afnemers en leveranciers horen een simpeler relatie te hebben: ik koop jouw spullen en als ik veel koop, krijg ik een beetje korting. Niet meer en niet minder.

Vrijdag 30 september verschijnt de nieuwe Misset Horeca met daarin een interview met ondernemer Ed Pool die ziedend is over de huurverhoging van 100 procent op zijn café Palladium.

Neem nu een abonnement op Misset Horeca»

Reageer op dit artikel