blog

Biermaand september

Café 149

September was een prima biermaand. We begonnen met een tap-take-over in Craft & Draft met Põlhaja uit Estland. Een geweldige presentatie van brouwer Chris Pilkington. Een Schot die naar Estland is verhuisd om zijn droom om hoofdbrouwer te worden te verwezenlijken.

Biermaand september

Zijn performance heeft hij niet van een vreemde, want hij is brouwmeester geweest van Brewdog. Voor mij dé brouwerij die naast geweldige bieren ook een topmarketing heeft. Daar kan menig brouwerij veel van leren. Zo gebruikt BrewDog social media volledig en posten daarop onder meer eigen filmpjes met een flinke dosis humor of rare initiatieven zoals een lagertank met bier dat ze op de zeebodem laten rijpen. Met alleen goed bier red je het niet. Het verhaal moet ook kloppen.

Een week later vertrok ik naar Berlijn voor de grand-opening van de Duitse vestiging van Stone Brewing, maar daar heb ik al genoeg overgeschreven. Nu wil ik het hebben over de Rügener Insel Brauerei. Ook zo’n brouwerij waar het verhaal 100 procent klopt. De brouwerij bestaat net een jaar en produceert nu al bijna gemiddeld 600 hl per maand. Vriend en zakenpartner Frans de Groen is mede-
eigenaar en nodigde mij uit om naar zijn nieuwe brouwerij te komen, gevestigd op het eiland Rügen in de Oostzee.

Na een lange rit van Berlijn naar Rügen werden wij geweldig ontvangen door hoofdbrouwer en mede-eigenaar, Markus Berberich. Het bijzondere is dat ze alle bieren alleen maar afvullen op fles en dat ieder bier met twee verschillende gistculturen wordt vergist (hoofdvergisting en nagisting op fles). De brouwerij heeft twaalf gistculturen in huis. Het voordeel om met gist als smaakmaker te werken, in plaats van met de populaire hopsoorten, is dat de smaak veel langer en beter in het bier blijft.

De maand sluiten wij natuurlijk af in Bodegraven. Inderdaad: Bodegraven. Voor mij is Borefts het bierfestival in Nederland! Er was weer een schitterende line-up van internationale brouwerijen, die ik onmogelijk allemaal kan noemen. Maar onder meer Bakunin uit Rusland, Bevog uit Oostenrijk en Thiriez uit Frankrijk.

Ja, september was een prima biermaand.

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. Hij bezit momenteel vier cafés in Amsterdam: Arendsnest, BeerTemple, Craft & Draft en ‘cause Beer loves Food. www.morebeer.nl

Reageer op dit artikel