blog

De allerbeste bars van de hele wereld

Café 1088

Op het moment van schrijven zit ik in het vliegtuig onderweg naar Londen voor de zevende editie van London Cocktail Week. Het hoogtepunt is de bekendmaking van de World’s 50 Best Bars.

De allerbeste bars van de hele wereld

De World’s 50 Best Bars is een lijst van topbars verspreid over de hele wereld en die wordt samengesteld door de ‘leading figures of the global bar industry’. 450 afgevaardigden die elk jaar stemmen op de plekken die in hun ogen het best zijn. Sinds twee jaar heb ik mij bij deze top van de industrie mogen voegen en mag ik mijn stem voor deze ranglijst uitbrengen. Elk jaar worden de juryleden gevraagd om een top-5 op te geven, die ze de afgelopen achttien maanden ten minste één keer hebben bezocht.

Mijn lijst bestond uit twee klassieke hotelbars in Londen, The Connaught en The American. Mijn top-5 werd gecompleteerd door Central Station in Beiroet, Smugglers Cove in San Francisco en onze eigen Amsterdamse Tales & Spirits. Allemaal zijn ze in de grote lijst gekomen. Maar wat hebben deze vijftig beste bars met elkaar gemeen? Wat is de magische formule om in deze lijst te komen?

Door 74 heeft drie jaar in deze lijst gestaan en ik zou nu uit ervaring kunnen vertellen over de ontzettend lekkere drankjes en de gekkigheid die de bartenders uithalen om deze cocktailcreaties waar te kunnen maken, maar daar ligt het niet aan. Wat de bartenders bij deze bars allemaal gewoon heel goed snappen, is dat het gaat om service, gastvrijheid en kwaliteit. Sommige bars serveren moleculaire cocktails in een hotelbar, andere hebben waanzinnige concepten of gaan juist terug naar vroeger en serveren klassieke drankjes vanuit een speakeasy-bar. Maar waar de stemmen naar uitgaan, zijn de plekken die je onthoudt vanwege de goede sfeer en beleving. De bartender die net dat ene beetje extra deed.

En op het moment dat u dit leest, is de lijst gepubliceerd en blijkt dat bars uit Azië en Scandinavië dit jaar in opkomst zijn en de eeuwige winnaar, Artisian in Londen, na vier jaar van zijn troon is gestoten door The Dead Rabbit in New York. En ook Nederland doet dit jaar goed mee met een 18e plek voor Tales & Spirits uit Amsterdam. Goeie service zeker?!

Tess Posthumus is freelance hospitality professional en bartender bij het Amsterdamse Door 74. In 2015 werd ze verkozen tot Dutch World Class Bartender of the Year. Tessposthumus.com

Reageer op dit artikel