blog

Bespaar flink op muziekrechten

Café 5247

‘Ik word niet zo snel boos of sacherijnig, maar bij de de toverwoorden Buma of Sena stijgt mijn bloeddruk onmiddellijk.’

Bespaar flink op muziekrechten

In mijn eerste column neem ik jullie mee in de wondere wereld van muziekrecht. Dat we als horecaondernemer auteursrechten moeten betalen vinden we natuurlijk niet leuk, maar is wel begrijpelijk.

Ik word echter niet zo snel boos of sacherijnig, maar bij de de toverwoorden Buma of Sena stijgt mijn bloeddruk onmiddellijk. Beide clubs hebben afspraken gemaakt met diverse brancheorganisaties over de hoogte van de te betalen auteurs- en muziekrechten. Deze organisaties doen ook vaak de incasso en opgaves van muziekgebruik voor Buma en Sena voor hun leden. Hiervoor ontvangen deze organisaties een exclusieve korting die ze al dan niet kunnen doorgeven. Natuurlijk wel een vreemd verhaal dat dezelfde organisaties ‘onderhandelen’ over de hoogte van de te betalen auteursrechten. Dit is pure belangenverstrengeling. Hierdoor kunnen de volgende volslagen idiote, afspraken zijn ontstaan; als je een artiest boekt, betaal je 7% Buma over de bruto gage.

Neem een optreden van Gerard Joling. De kosten zijn €15.000. Dan zijn de Buma-kosten €1050. In het optreden van Joling zitten echter beloning management, geluidsman en loonbelasting. Dit alles is zeker 50% van de gage. Oftewel je betaalt per saldo 50% te veel Buma. Sommige artiestenbureaus in Nederland koppelen nu bij een artiestenboeking de Buma-afdracht van 7%. Voor deze ‘service’ ontvangen ze 33% korting van Buma, puur eigen belang!

Ook een leuk voorbeeld is openingstijden. Als je bedrijf maar 6 uur per dag geopend is dan zou je toch over die 6 uur muziekrechten dienen te betalen in plaats van de volle 24 uur zoals nu het geval is? Nog even doorgaan? Vierkante meters waar daadwerkelijk gasten muziek kunnen beluisteren.

Dat is dus niet waar een bar, buffet, tafels of toiletgroepen staan. We hebben net bij een paar van onze leden de lat nog eens langs deze zaken gelegd, wat resulteerde in een besparing van 50% per jaar op Buma/Sena-kosten.

Zijn we nou gek of hoe zit het? Ik adviseer u om vanaf heden alleen nog Buma te betalen over de netto gage van artiesten en uw zaak qua vierkante meters en openingstijden ook eens goed door te lichten.
Dat het niet alleen aan de voorkant rammelt bij de auteursrechtenorganisaties blijkt wel uit het feit dat dj Hardwell zijn auteursrechten in eigen hand neemt. Een voorloper die ik van harte aanmoedig.

Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n driehonderd zaken zijn aangesloten.
Horecabrains.nl – Martijn@horecabrains.nl