blog

Eindejaarsspurt

Café 1006

Het is inmiddels alweer november en 2016 loopt op z’n einde. Er zijn nog twee mooie maanden te gaan. Maanden, die natuurlijk worden gekenmerkt door de festiviteiten rond Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Deze periode, die bij veel horecabedrijven ruim 25% van de jaaromzet genereert, is de slagroom op de koffie.

Eindejaarsspurt

Je kunt je jaar, met een zeer gedegen en planmatige aanpak, helemaal goed maken. De zoektocht naar gasten wordt even losgelaten, het realiseren van meer marge is even prioriteit. Toch kan deze periode je jaar ook helemaal vergallen. Met een minder gestructureerde aanpak kun je ook flink verliezen ten opzichte van vorige jaren. Zorg dus dat je goed voorbereid bent; timing, een extra scherpe inkoop, een goede roostering, en een bewuste marketingaanpak zijn de tools tot succes.

De meeste horecaondernemers rekenen bij hun biercontract op een gestaffelde bierkorting per jaar. Dat betekent, dat de hoogte van de bierkorting gekoppeld is aan het afgenomen jaarvolume. Een hoger jaarvolume, dan ook een hogere staffelkorting. Deze staffelkorting geldt al vanaf de eerste verkochte hectoliter, en wordt dus niet berekend volgens het belastingschijfprincipe. Een hogere staffel betekent daardoor ook een aanzienlijk hogere bierbonus aan het eind van het jaar. Dat kan veel geld schelen! Het is dus zaak om, in aanloop naar de drukkere periode, nu al te kijken of een eventueel hogere bierstaffel haalbaar is. Je hebt immers nu nog twee drukke maanden om de bierverkoop te stimuleren. Dit is natuurlijk ook de reden, dat brouwerijen een staffelopbouw in het leven hebben geroepen. Jij meer bierverkoop, zij meer afzet!

Let even op. Bij sommige brouwerijen wordt het verkoopvolume van de door de brouwerij gebrouwen speciaalbieren meegenomen bij de BEPALING van de bierstaffel. Daarmee genereer je een hoger jaarafnamevolume, en dus een hogere bierbonusstaffel. Maar, de uiteindelijke bonus wordt niet betaald over deze hectoliters speciaalbier. Daarvoor gelden meestal andere bonusbedragen. Dus, speciaalbier is in dat geval staffelbonusbepalend, maar niet staffelbonusdragend.

Tenslotte. De brouwerijen bepalen de staffelbonushoogte altijd op basis van kalenderjaren. Als je nou in 2016 tussentijds bent geswitcht van brouwerij, of als er een nieuw biercontract is afgesloten, dan is zaak dat je goed kijkt of de brouwerij de bonus ‘naar rato’ heeft bepaald. Extrapoleren noemt men dit. Een simpele en logische rekenmethode ligt hier aan ten grondslag. Als je wilt weten welke, dan kun je mij benaderen. Succes bij de eindejaar spurt.

Tom van Erven Dorens

Tom van Erven Dorens

Tom van Erven Dorens is initiatiefnemer en eigenaar van Biercontract.nl. Dit horeca-adviesbureau is gespecialiseerd in brouwerijcontracten en horeca-financieringen.

Reageer op dit artikel