blog

Als je wint…

Café 2949

Gerben Engelkes staat dit jaar met zijn Groningse koffiebar Black&Bloom op één in de Misset Koffie Top 100. Op Missethoreca.nl deelt hij zijn mening, ervaring en kennis. Dit is zijn eerste koffiecolumn.

Als je wint…

Als je wint
Heb je vrienden
Rijen dik
Echte vrienden

Zo zongen Herman Brood en Henny Vrienten hun lied. In september van dit jaar mocht ik de grote eer ontvangen de winnaar te zijn van de Misset Horeca Koffie Top 100. Dat heb ik geweten. De sociale media ontplofte, de whatsapp maakte overuren en felicitaties van vrienden uit de koffiewereld stroomden binnen.

De algehele strekking: het was terecht. Mensen die ik nog nooit had gezien, wilden ineens van alles van me. Bedrijven belden klakkeloos op met de boodschap of ze iets voor me konden doen. Alsof ik mijn zaak nog niet goed voor elkaar had.

We kregen veel, heel veel positieve reacties van de gasten. Veel mensen kenden ons al (‘ik fiets er elke dag langs maar nooit binnen gestapt’) en we hebben er veel nieuwe vaste gasten bijgekregen. De bloemenzee en de aandacht was overweldigend. Alleen maar dank daarvoor. Wij voelen ons erkentelijk in elke zin van het woord.

Bekijk ook: Video van Black&Bloom na de winst van de Koffie Top 100 >

De dag na de uitreiking had ik een productie dag, op de dinsdag rooster ik mijn koffie in het StartUp gebouw ‘The Big Building” achter het station in Groningen. Ik werd die ochtend platgebeld door radiostations, de kranten, televisie… Kortom ik lastte gewoon een mediamoment in van twee uur. Ik maakte alle afspraken voor de media tussen 12 en 2 en daar heb ik me ook aan gehouden. Immers, de zaak in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat moet ook verse koffie hebben.

In de zaak had ik die dag kundig personeel en ze nam alle bloemen aan, maakte mooie shots en ontving alle felicitaties. Daarnaast bediende ze alle gasten hartelijk en op de manier zoals we dat gewend zijn.

Had ik ook negatieve reacties? Je kan het je eigenlijk niet voorstellen maar ook die waren er. Ik had ongeveer een dikke negen maand geleden een redacteur van een plaatselijke internetcourant op de koffie. Ik had toen nog een onoverzichtelijk menu, met menu-items die we liever niet meer wilden serveren omdat we die niet bij de zaak vonden passen. Geen concessies. Daar had deze redacteur het best moeilijk mee. Daags nadat ik de prijs had gewonnen had hij zowel een positief stuk over de zaak als een negatief stuk over mij als persoon geplaatst. Op de vraag waarom hij het nu plaatste en niet anderhalf jaar geleden antwoordde hij dat hij min of meer afwachtte op het juiste moment. Later heeft hij het stuk nog aangepast, hij kreeg commentaar dat het teveel op de man was gespeeld. Het stuk kreeg veel bijval, vooral van mensen die in de periode kwamen dat we nog zoekende waren. Maar het positieve stuk kreeg nog meer positieve reacties en dat doet me erg goed.

Verder heb ik niks extra’s gedaan om het te vieren. Geen acties, geen gekke dingen… maar gewoon goede koffie maken voor mijn gasten. Doen waar we goed in zijn. We hopen dat de mensen het allemaal hebben gewaardeerd en graag weer eens terugkomen. Immers:

Als je wint
Nooit meer eenzaam
Zolang je wint

Reageer op dit artikel