blog

Lachgas-comazuipers

Café 709

Onze oudste vroeg of ik bij de groothandel wat lachgaspastronen wilde meenemen. ‘Hoeveel?’ ‘Tweeduizend of zo?’ Ik zei oké. Die gasten worden flink afgezet door de patronenhandel. Zo konden ze weer even vooruit. In ruil wilde ik een avondje mee op stap.

Lachgas-comazuipers

Uit de krant begreep ik dat het aantal comazuipende jongeren als een lachgasballon de lucht in is geschoten. Als belastingbetalende ouder wil je dan wel precies weten hoe dat zit met die Nix18-campagne. Zeker als zo’n campagne een hele branche uitroeit, in dit geval de disco’s.

Ik ging undercover met de jeugd van tegenwoordig om met eigen ogen te zien hoe dat Nix18 werkte. Eerste dachten die gasten slim te zijn door bier te scoren op Bierkoerier.nl. Ik vond dat online-bier maar ongezellig klinken. Een pilsje bestelde je toch aan de bar? Anyhow, Bierkoerier.nl was al gesloten, dus dat feest ging niet door.

Dan maar naar de avond-Appie, ook niet echt een top100-kroeg. Zittend op een muurtje smeekten mijn jeugdige stapmaatjes iedere sufferd die de supermarkt binnenging om een sixpack bier mee te nemen. Ik begon medelijden met het stel te krijgen. Een stenen muur als barkruk? Toen een van de moeders in haar Volvo XC90 kwam aanscheuren voor een vergeten boodschap, werd het allemaal een beetje pijnlijk.

Dan toch maar de stad in. Geen enkele kroeg liet ons clubje binnen, al lulden die arme sukkels de blaren op hun tong. ‘Hé toe, we zijn bijna 18!’, probeerde een van hen wanhopig. ‘Vanavond niet jongens’, zuchtte de portier.

De Nix18-campagne doet zijn werk, maar ik vind het sneu. Ik herinner me hoe wij op die leeftijd uitgingen. Mijnn hele leven draaide om de weekeinden. In de disco ontmoette ik nieuwe vrienden, werd verliefd, en soms een beetje dronken. Compazuipers waren er nauwelijks. Drank was niet zo’n obsessie als tegenwoordig.

Mijn undercoveravond eindigde op een wipkip in een onverlichte speeltuin, waar we onze laatste N2O-patronen met volle teugen inhaleerden. Dertig seconden lang hadden we de grootste lol.

Reageer op dit artikel